Linie verde anticoruptie in Sanatate

Pe langa denuntul spagii inclus in noul chestionar pentru satisfactia pacientului, orice roman va putea sesiza telefonic cazuri de coruptie din sistemul sanitar. Cel putin asa sustine ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu. Potrivit acestuia, va fi lansata linia verde anticoruptie in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, mai precis cu Directia Generala Anticoruptie, cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si cu Directia Nationala Anticoruptie.
Dispeceratul va fi administrat de Directia Generala Anticoruptie si va primi automat si sesizarile persoanelor nemultumite trimise prin noul mecanism de masurare a satisfactiei pacientilor prin SMS.
Ministrul Sanatatii descrie o caracatita a coruptiei care
inghite cu lacomie bani multi pe seama sanatatii noastre
„Capacitatea Ministerului Sanatatii de a descoperi toate cazurile de coruptie sau de a descoperi cazuri de coruptie in general este inca scazuta, de aceea ne bazam pe pacienti si pe personalul medical sa tina lumina aprinsa. Sistemul sanitar trebuie curatat de frauda si coruptie, si asta este in beneficiul medicilor si, bineinteles, in beneficiul pacientilor”, a spus Vlad Voiculescu.
El a aratat ca a descoperit un sistem de sanatate sufocat de grupuri de interese, o panza de paianjen care acopera tara. Din loc in loc, pe panza pandesc paianjeni feudali, fara scrupule, care fac din viata pacientilor si din sanatatea acestora pur si simplu o afacere. Ministrul Sanatatii vine cu cazuri concrete de coruptie; „Un chirurg ii cere pacientului sa-si vanda casa pentru bani de operatie. Un ministru al Sanatatii cumpara un sistem informatic de 14 milioane de euro, sistem care nu este folosit niciodata. Un pacient afla ca pe numele lui se deconteaza medicamente de zeci de mii de lei pentru diagnostice false de HIV, hepatita si diabet. Un grup de firme face contracte de 85 de milioane de euro cu statul si umfla preturile cu 300 la suta pentru reactivi medicali. Un manager de spital primeste 100.000 de euro in plic ca sa favorizeze o firma la achizitia unui echipament. Toate acestea sunt din pacate cazuri reale si cam asa se scurg in fiecare zi, din sistemul sanitar, bani care altfel ar putea fi folositi pentru ingrijirea pacientilor, pentru infrastructura, pentru salariile personalului medical”, a mai spus Voiculescu.
Medicul Pasca este recordmenul
in Salaj la viteza de incasat mita
Nici Salajul nu a fost scutit de fenomenul coruptiei din domeniul sanitar. Cel mai rasunator caz a fost cel al medicului Sorin Mircea Pasca, expert in cadrul Oficiului de Expertiza Medicala sI Recuperarea Capacitatii de Munca. El a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare si interzicerea dreptului de a exercita functia de medic expert timp de un an dupa executarea pedepsei.
Potrivit rechizitorului procurorilor, in perioada 2 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, in doar 20 de zile lucratoare, Sorin Mircea Pasca a luat mita de la pacienti de 199 de ori. Sumele oscilau intre 100 si 500 de lei.
Magistratii au dispus confiscarea de la inculpatul Sorin Mircea Pasca a sumeei de 17.485 de lei, a sumei de 800 de euro si instituirea sechestrului asiguratoriu asupra sumelor de 4.740 de lei, 7.375 de euro, 200 de franci elvetieni, 40 de dolari canadieni, 7.867 dolari americani.
La locuinta medicului au mai fost gasite bijuterii si lingouri de aur date spre pastrare la Trezoreria municipiului Zalau. Nici nu mai stim ce era Pasca, medic sau colectionar de valori.