Parlamentarii UDMR au discutat despre strategia lor in noua sesiune parlamentara, cantarind care sunt conditiile pe care le pun coalitiei PSD – ALDE pentru a continua sa o sustina, in virtutea protocilului pe care il au cu cei de la guvernare. Si au decis sa negocieze dur, mai ales ca majoritatea parlamentara PSD – ALDE s-a subtiat dupa numeroasele demisii din randul parlamentarilor coalitiei, care are nevoie mai mult decat oricand de sustinerea UDMR.

rn

Din ce ne spune presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, reiese ca liderii formatiunii maghiare sunt realisti, gandesc practic, si denunta aberatiile din bugetul pregatit in laboratorul obscur al PSD.
Maghiarii chiar au facut un studiu si au constatat ca pretentia coalitiei de a pune in carca autoritatilor locale cheltuielile cu protectia copilului, cu persoanele cu handicap si cu personalul neclerical blocheaza dezvoltarea localitatilor salajene. De la bugetul de cheltuieli nu se poate rupe mai nimic, salariile functionarilor trebuie platite, facturile de aemenea. Inseamna ca banii pentru noile cheltuieli cu care sunt incarcate primariile trebuie luati din bugetele de dezvoltare, care si asa sunt mici. Practic, localitatile raman fara bani sa repare o strada sau sa inlocuiasca un gard.
"S-au stabilit in cadrul grupurilor reunite ale parlamentarilor UDMR prioritatile parlamentare pentru sesiunea de primavara si care sunt directiile principale in care vom actiona pe domenii stabilite clar. Din discutiile noastre, atitudinea fata de coalitia de guvernare o vom stabili dupa adoptarea bugetului pe anul 2019.
De fiecare data, orice intelegere politica presupune si o oarecare negociere. Noi am spus din capul locului, referitor la proiectul de buget, ca nu ne satisface, nu satisface comunitatile noastre si autoritatile noastre publice, indiferent de culoarea politica. Am considerat ca tot ce inseamna transferul cheltuielilor cu sistemul de ajutor social si protectia copilului micsoreaza posibilitatea ca UAT-urile (primariile – n.r.) sa faca investitii, iar in unele cazuri sumele sunt insuficiente pentru a sustine astfel de cheltuieli.
Din acest moment, UDMR a facut propuneri si amendamente pentru modificarea proiectului de buget pe anul 2019, pentru ca UAT-urile, pe langa aceste cheltuieli transferate in sarcina lor, sa poata face si investitii.
Noi, UDMR Salaj, am facut o simulare la nivelul judetului si am analizat diferite UAT-uri. Din simularea pe care am facut-o reiese ca Consiliul Judetean Salaj, Primaria Municipiului Zalau, Primaria orasului Cehu Silvaniei, comunele Crasna si Dobrin nu pot suporta aceste cheltuieli si le vor fi afectate investitiile. Aceste UAT-uri sunt doar o parte din simularea pe care am facut-o noi UDMR. Incercam sa aducem aceste cheltuieli la un nivel suportabil atat pentru Consiliul Judetean Salaj, cat si pentru toate UAT-urile din judet.
Principalele prioritati ale UDMR sunt dezvoltarea regionala si a comunitatilor locale, sanatatea, iar ca o prioritate nationala este construirea de autostrazi. Eu incerc sa continui modernizarea Spitalului Judetean si voi depune amendamente in acest sens pentru a se aloca banii necesare pentru continuarea lucrarilor.
Grupul UDMR din Camera Deputatilor va depune un amendament si pentru alocarea de fonduri pentru lucrarile la Autostrada Transilvaniei.
Legat de personalul neclerical, vom insista prin amendamente ca aceste cheltuieli sa ramana la nivel national. Incercam si vom propune marirea numarului de personal neclerical.
Am constatat cu neplacere faptul ca, desi am reusit sa obtin o suma importanta pentru dezvoltarea Spitalului Judetean, din pacate nu s-a reusit accesarea acestor bani. O cauza este si ca sistemul de achizitii publice este greoi si s-a intarziat extrem de mult in fazele premergatoare implementarii proiectului de dezvoltare a spitalului judetean", ne spune deputatul salajean Seres Denes, presedintele UDMR Salaj.