Judecatortii Tribunalului Salaj au admis marti, 18 iunie, acordul de recunoastere a vinovatiei încheiat de catre procurorii DIICOT Salaj cu Danco Stelian acuzat ca a constituit un grup infractional organizat specializat în masluirea pacanelelor.
rn
Considerat capul mafiei "pacanelelor" Stelian Danco a fost condamnat pentru comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, pentru care i-a aplicat 4 luni de închisoare, instigare la infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic, în forma continuata (2.206 acte materiale) – 1 an si patru luni de închisoare, instigare la infractiunea de alterare a integritatii datelor informatice, în forma continuata – 8 luni de închisoare, spalare de bani – 2 ani de închisoare, si evaziune fiscala în forma continuata – 8 luni închisoare. Contopind toate pedepsele, judecatorii i-au aplicat pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare, la care au adaugat un spor de 12 luni de închisoare. In final, Stelian Danco a fost condamnat la 3 ani de închisoare, din care au dedus cele 24 de ore în care a fost retinut, dar si cele cinci luni de arest preventiv si arest la domiciliu. Magistratii au dispus suspendarea executarii pedepsei de 3 ani închisoare sub supravegherea Serviciului de Probatiune Salaj pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat de la data ramânerii definitive a hotarârii.
rn
Munca în folosul comunitatii
rn
Stelian Danco a fost obligat sa frecventeze un programe de reintegrare sociala, dar si sa presteze 80 de zile de munca neremunerata în folosul comunitatii, la Biserica Ortodoxa "Sf. Stefan" din cartierul Bradet Zalau sau Directia de Asistenta Sociala Comunitara Zalau. Tribunalul Salaj a mai dispus confiscarea extinsa de la inculpat a peste 200.000 de lei, mentinând, în parte, masura sechestrului asigurator dispusa de DIICOT Salaj asupra sumei de 134.130 euro ridicata de la omul de afaceri, pâna la concurenta sumei de 330.000 lei, în vederea executarii masurii confiscarii extinse si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare catre stat. Au fost confiscate si 148 de aparate de jocuri de noroc pe care Stelian Danco le-ar fi folosit la comiterea de infractiuni informatice. Inculpatul va avea de platit catre stat suma de 120.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Solutia instantei poate fi atacata cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
rn
Acordul de recunoastere a fost semnat intre procurorul de caz Dan Budusan de la DIICOT Salaj si liderul grupului infractional Stelian Danco, prin care inculpatul si-a recunoscut toate faptele pentru care era acuzat, si-a achitat integral prejudiciul, totul pentru a obtine o pedeapsa cat mai blanda si cu suspendare.
rn
Danco Stelian si Ciascai Radu – considerati capii mafiei pacanelelor
rn
Considerat de procurorii DIICOT lider al grupului infractional, Danco Stelian era asociat cu Panes Remus Claudiu si Ciascai Radu Ovidiu la doua firme care detineau aparate de joc, administrând în total 248 de "pacanele" în Salaj, Bistrita-Nasaud si Maramures. Cei trei actionari i-au avut în subordine pe Covaci Paul Grigore, Kiczel Robert, Coman Claudiu, Crisan Ionus Valeriu si Gâlgau Alexandru Mircea, care se ocupau cu modificarea softului aparatelor de jocuri de noroc care calcula procentul sumelor de bani care erau câstigate de jucatori. Acuzatiile erau completate de suspiciunea ca au facut si evaziune fiscala de cinci milioane de euro. Cu ocazia perchezitiilor DIICOT a fost gasita si ridicata cantitatea de 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, un seif în care se se gaseau înca câteva sute de mii de euro.
rn
Peste 50 de patroni de localuri suspecti
rn
In comunicatul DIICOT referitor la actiune de perchezitie, procurorii arata ca erau suspectati, pe langa cei care administrau "pacanelele", si alte 52 de persoane care detin diferite baruri sau locatii în care se aflau aparatele de jocuri de noroc. Printre patronii de localuri se afla si nume sonore, cum ar fi politistul Chiba Marius si Mihai Ghiurca, nepoti ai lui Iosif Ghiurca, fostul sef al Politiei salajene pana in ianuarie 2016, sau patronul Clubului Divino Zalau, Dragos Ionut Sorin. Suspiciunile sunt ca, începând din 2012, au constituit si au aderat la un grup infractional organizat în vederea savârsirii de infractiuni informatice si economice.
rn
Care sunt locatiile de unde DIICOT a ridicat "pacanelele"
rn
– din locatia Cerbul Carpatin – 5 aparate str. Gh. Doja Zalau nr. 55; 3 aparate Cartier Dumbrava2 bloc T-2 ap. 21 Zalau; 3 aparate Blv. Mihai Viteazu bl. 120 ap. 33 Zalau
– din locatia Trans Confort SRL – 5 aparate Blv. M. Viteazul bl. Gulliver ap 2 Zalau; 4 aparate str. T Vladimirescu nr. 54; 5 aparate Varsolt str. Principala nr. 67;
– din locatia Verozal SRL 3 aparate str T Vladimirescu bl G164 parter Zalau;
– din locatia Madona Della Neve – 3 aparate str. Blv M Viteazul bl Gulliver ap 4;
– din locatia Paniprodex SRL 5 aparate Surduc nr 5 ap 2;
– din locatia II Pocol Florina 5 aparate Jibou
– din locatia Alex Servicii SRL 3 aparate Jibou
– din locatia Bar Diana 3 aparate Somes Odorhei
– din locatia Braseria Select 3 aparate Cehu Silvaniei
– din locatia Intim Center 5 aparate Cehu Silvaniei
– din locatia Sport Plus SRL (Divino) 15 aparate Zalau
– din locatia Electro DSL 3 aparata Cehu Silvaniei
– din locatia Zorile Com 3 aparate str Sarmas Zalau
– din locatia Ramy Ramo Club 3 aparate Cehu Silvaniei
– din locatia Lamira Impex 4 aparate Cehu Silvaniei
– din locatia II Tiriac Dan 3 aparate Romanasi
– din locatia Hanul Drumetilor 5 aparate Zalau
– din locatia Monalex Sneckbar 3 aparate Hereclean
– din locatia II Balogh Zoltan 3 aparate Sarmasag
– din locatia Ady Com 5 aparate Sarmasag
– din locatia F. V. 3 aparate Simleu
– din locatai Trans Confort 3 aparate Simleu
– din locatia Ianyssel 3 aparate Simleu
– din locatia Cerbul Carpatin 5 aparate Crasna
– din locatia Exped Tarego 3 aparate Zalau
– 15 aparate locatie Electro DSL (Paty Bar) str Simion Barnutiu Zalau
– din depozitul Electro DSL 9 aparate