Primul studiu cu privire la consumul de droguri in liceele din judet
Jumatate dintre liceenii salajeni, de 16-17 ani, recunosc ca au fumat cel putin o data in viata si ca au fost, tot cel putin o data, in stare de betie. Sunt doar cateva dintre aspectele evidentiate de primul studiu facut vreodata in judet, asupra prevalentei consumului de alcool, tutun si droguri ilicite in randul elevilor de liceu. Rezultatele acestuia au fost facute publice, in premiera, vinerea trecuta, de catre Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA – institutie ce a facut studiul), chiar in ziua in care in toate tarile membre ONU se marca Ziua internationala de lupta impotriva consumului si traficului ilicit de droguri. Dupa cum preciza coordonatorul CPECA, Valer Merce, studiul a fost realizat pe baza unor chestionare, aplicate cu ajutorul consilierilor scolari in sapte unitati de invatamant liceal din judet.
Pe langa datele referitoare la incidenta consumului de tutun si alcool, studiul evidentiaza si elemente de cauzalitate, cum ar fi stilul de viata al anturajului si al familiei. Interesanta este si perceptia tinerilor asupra riscurilor implicate de consumul de tutun si alcool, majoritatea considerand ca cele mai de temut efecte ar putea fi conflictele cu parintii si problemele financiare, niciunul neconstientizand riscurile pentru sanatate (a lor si a celor din jur). Mai mult, adolescentii salajeni atribuie consumului de tutun si de alcool efecte benefice, cum ar fi relaxarea si cresterea capacitatii de distractie. De vina pentru aceasta situatie sunt, potrivit lui Merce, si parintii, care au, conform studiului, o atitudine prea permisiva, dar si internetul, care ofera tinerilor informatii fragmentate sau chiar eronate despre consumul de astfel… de placeri, fie ele licite sau ilicite.
Marijuana, hasisul si cocaina au ajuns in liceele din Salaj
Un lucru si mai grav pus in evidenta de studiu este existenta consumului de droguri ilicite in randul liceenilor salajeni. Astfel, 2,7% dintre adolescentii chestionati au recunoscut ca au consumat marijuaha sau hasis cel putin o data de-a lungul vietii, 0,6% – cel putin o data in ultimul an, iar 0,3% (ceea ce inseamna o persoana) – cel putin o data in ultima luna. Cel mai alarmant, este, insa ca 0,9% dintre liceenii salajeni (ceea ce, raportat la numarul de chestionare validate, inseamna cam trei) declara ca au consumat cocaina, cu toate ca reprezentantul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Salaj, care a fost de fata la prezentarea rezultatelor studiilor, a sugerat ca ar fi vorba, in acets caz, doar de bravada repondentilor la chestionar.
Alcoolul, chiar o problema
Peste 10% dintre liceeni salajeni obisnuiesc, conform studiului, sa consume saptamanal alcool. Cam acelasi este procentul celor care recunosc ca se imbata lunar. O data pe an, se imbata o treime dintre ei.