Guvernul Ludovic Orban intentioneaza sa liberalizeze, printr-o ordonanta, programele nationale de sanatate, ce va insemna ca inclusiv spitalele si clinicile private vor primi bani de la buget pentru anumite programe nationale de sanatate.
rn
Proiectul de Ordonanta ce prevede extinderea programelor nationale de sanatate si în spitalele private, conform Hotnews.ro nu va fi însotit de o interdictie pentru medici de a lucra ori la stat, ori la privat. Victor Costache a declarat ca o eventuala interdictie de acest fel pentru medici va reprezenta un subiect separat, care acum nu face obiectul acestei Ordonante. "Este foarte important sa punem pacientul în centrul sistemului si sa îl lasam sa îsi aleaga medicul. Relatia dintre pacient si medic este foarte importanta", a declarat Victor Costache.
rn
Avocatul Poporului are alta parere, acesta opineaza ca se poate retine si un posibil conflict de interese, deoarece odata cu intrarea în vigoare a modificarilor propuse, medicii coordonatori ai programelor de sanatate din unitatile sanitare, adica specialistii care fundamenteaza întreg procesul de contractare si achizitii, nu au nici o interdictie în a activa atât în unitatile publice, cât si în cele private, care deruleaza programe nationale de sanatate.
Fara a pune la îndoiala necesitatea implementarii unui sistem de asigurare de sanatate în care este valorificat principiul "banul urmareste pacientul", Avocatul Poporului considera ca propunerea de ordonanta sus-mentionata introduce o serie de modificari, fara a asigura echilibrul în sistemul sanitar si fara a implementa o serie de garantii prin care sa se evite inechitatile dintre sistemul public si cel privat. Astfel, având în vedere subfinantarea sistemului public de sanatate, Avocatul Poporului opineaza ca exista riscul ca masurile propuse prin proiectul de ordonanta sa accentueze criza deja existenta în sistemul de stat, iar o alta consecinta ar putea fi
împovararea excesiva a pacientilor care, fiind nevoiti sa apeleze la serviciile medicale private, ar suporta costuri suplimentare determinate de împrejurarea ca statul nu deconteaza diverse taxe (ex. servicii hoteliere). Avocatul Poporului considera ca, în contextul includerii totale a furnizorilor privati în sfera programelor nationale de sanatate, ar fi oportuna implementarea unui sistem de informare a pacientilor cu privire la unitatile medicale care ofera serviciile necesare, costurile, timpii de asteptare si conditionalitatile aferente acestor servicii, în acest fel putându-se asigura decizia informata a pacientilor cu privire la optiunea dintre ofertele existente" se arata intr-un comunicat al Institutiei Avocatul Poporului.
rn
Pe langa ce a declarat Ministrul Sanatatii si Avocatul Poporului cu privire la liberalizarea programelor de sanatate, am considerat oportun sa va prezentam si opinia celor care ar putea beneficia de aceasta liberalizare:
rn
Dorina Bucknall, Fundatia "Acasa"
rn
"Suntem un spital privat functionam in momentul asta cu putin peste capacitea pe care o avem, datorita faptului ca nu putem sa contractam toate paturile din structura. Stim ca oferim o recuperare de foarte buna calitate, iar in momentul in care se vor liberaliza serviciile, adica "banii vor urma pacientii", asta va insemna ca pacientii vor putea alege ei sa vina la noi, ceea ce inseamna pentru noi, credem noi acum, ca vom putea functiona la capacitatea pe care o avem".
rn
Otto Haller, Centrul "Sfanta Vineri"- Asociatia Haller
rn
"Ideea este in felul urmator, desi lucrez la sistemul privat, in momentul in care s-au facut angajari foarte multe pe la spitale si s-au dat salarii mari, trebuie sa incurajam sistemul de stat. Medicul sau chirugul care lucreaza la stat sa nu aiba dreptul de a lucra privat, ori la stat, ori la privat, pentru ca astfel se dirijeaza bolnavii catre sistemul privat.
rn
Petre Ciobanca, clinica medicala "Salvosan Ciobanca"
rn
"Traim intr-o tara democrata, libera, indiferent in ce sistem se face un om bine sau se previne o boala, cred cred ca e bine-venita. Nu ca ma intereseaza pe mine, dar cei 3-400 de oameni in sistemul medical, pe care noi ii coordonam, cred ca contribuie la sistemul de sanatate si daca e benefic pentru pacienti nostri si pentru sistemul general inseamna ca e bine. Trebuie citita bine legea, pentru ca se refera la spitale foarte mari, care au capacitati, care au Unitati de Primire Urgenta. Noi intr-adevar suntem foarte mari ca avem 3-400 de oameni si 150 de doctori, dar probelma e ca nu avem UPU.
rn
De asemenea, am incercat sa obtinem o parere din partea Rodicai Fit, mangerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, spital care cu siguranta va resimti efectele unei eventuale liberalizarii, dar pana la inchiderea acestui articol, nu am reusit sa obtinem un raspuns.