Deputatul Mirel Talos sustine ca „nu a existat niciun fel de deschidere a autoritatilor romane de a discuta cu investitorii Nokia”.
Oficialii Nokia au anuntat inchiderea fabricii de telefoane mobile din comuna clujeana Jucu si disponibilizarea celor 1956 de angajati, iar Partidul National Liberal da vina pe actualul Guvern, „care se face vinovat de plecarea finlandezilor de la Nokia”. Intr-o conferinta de presa organizata vineri, deputatul PNL Mirel Talos a explicat motivele inchiderii fabricii de telefoane mobile, dupa ce investitori importanti precum Bechtel, IBM si Ursus au decis sa incheie afacerile incepute la Cluj. „Nu a existat niciun fel de deschidere a autoritatilor romane de a discuta cu acesti investitori, iar in urma nepasarii PD zeci de mii de oameni au ajuns someri. Desi Emil Boc stia acest lucru, guvernul nu a luat nicio masura, nu a venit cu nicio solutie care sa preintampine sau limiteze efectele unor decizii similare. Anul trecut, Nokia a fost una dintre firmele cu cele mai mare cifre de export din Romania. Plecarea unui investitor atat de important din Romania transmite un semnal ingrijorator celorlalti investitori straini, care se afla deja aici, dar mai ales celor care ar dori sa vina in Romania”, a declarat liberalul. Mirel Talos a precizat ca prin contractul cu finlandezii de la Nokia, statul roman, in speta Consiliul Judetean Cluj, „s-a obligat sa faca o pista pentru aeroportul din Cluj si un terminal cargo la acelasi aeroport, astfel incat investitorul de la Jucu sa-si reduca cheltuielile legate de transportul de marfa”. Mai mult, s-a promis realizarea unei sosele rapide intre Jucu si Cluj. „Niciunul dintre proiectele convenite cu guvernarea liberala din acea perioada nu a fost realizat de actuala administratie a Clujului, condusa de pedelistul Alin Paunel Tise, finul premierului Boc”, a adaugat parlamentarul salajean. De cealalta parte, consilierul primului ministru, Andreea Vass, sustine ca „Guvernul nu putea opri inchiderea fabricii Nokia de la Jucu” si ca „face parte dintr-o strategie de supravietuire a companiei Nokia, care se confrunta cu dificultati conjuncturale, adica vinde mai putine telefoane ieftine in Europa, si mai multe in Asia. A pierdut competitia pentru smartphone-uri in favoarea I-phone-urilor pe piata comunitara”.
Motiune simpla pe tema eliminarii subventiilor la incalzire
Prin aceasta motiune, USL „sanctioneaza comportamentul iresponsabil si cinic al puterii care vrea sa condamne la frig populatia care nu a votat cu democrat-liberalii”, se arata in expunerea de motive a motiunii. Parlamentarii USL, semnatari ai motiunii, sustin ca „actualul Guvern vrea sa transfere responsabilitatea pentru frigul pe care romanii vor trebui sa-l suporte in propriile apartamente catre primarii, dand libertatea acestora sa pla-teasca subventia la caldura din fonduri proprii”. „Suntem in situatia sa suspectam practicile guvernului pentru ca probabil primariile portocalii vor fi sprijinite cu bani de la guvern pentru a creste numarul persoanelor care primesc ajutor de incalzire de la primarii, creand astfel diferentieri inadmisibile intre cetateni, in functie de culoarea politica a primarului. Banii vor fi impartiti discre- tionar primarilor. De exem-plu, anul trecut orasul Brasov, care are primar de la PDL, a primit pentru subventia la incalzire 500.000 de lei peste cat a cerut, iar orasul Fagaras nu a primit niciun leu pentru ca primarul este libe-ral”, afirma Mirel Talos.
Solutiile USL pentru redresarea economiei
Viziunea economica a USL, pe care o propune PSD si PNL ca „alternativa la programul de taieri si imprumuturi al guvernarii PD”, se bazeaza pe principiile reducerii fiscalitatii si sustinerii mediului privat. Printre masurile de incurajare a mediului privat pe care le propune USL se numara: reducerea CAS cu 5 la suta pentru angajatori, zero taxe pentru angajarea in regim part time a tinerilor sub 25 de ani si persoanelor de peste 55 de ani, reducerea integrala a platii CAS pe un an pentru crearea de noi locuri de munca, scutirea de impozitare pe cinci ani a dividendelor reinvestite in utilaje si echipamente tehnologice, cercetare – dezvoltare.