Tinerii pana in 25 de ani fara calificare pot deveni ucenici cu contract de munca avand aceleasi drepturi ca orice salariat.
Statul contribuie cu 300 de lei la salariul ucenicilor.

Angajatorii salajeni au posibilitatea, conform legislatiei privind ucenicia la locul de munca, sa angajeze ucenici pentru meseriile cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania si vor primi stimulente de la stat. Romeo Sarca, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, a anuntat ieri in cadrul unei conferinte de presa ca au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii 106/2011 privind ucenicia la locul de munca, lege prin care s-au simplificat conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un angajator daca vrea sa angajeze ucenici. „Prin noua lege a uceniciei, Ministerul Muncii isi propune sa ii ajute pe tinerii si muncitorii nevoiti sa isi schimbe profesia, intr-un context economic din ce in ce mai complicat sa se angajeze. Noua lege simplifica procedurile pentru angajator”, opineaza seful AJOFM Salaj. Conform noii legi, angajatorii nu mai sunt obligati sa asigure cazare si masa ucenicilor, nu mai sunt nevoiti sa aiba autorizatii speciale ca sa incheie contracte de ucenicie, iar maistrii nu trebuie sa detina atestat. Agentii economici care doresc sa incheie contracte de ucenicie trebuie sa aiba o experienta profesionala de cel putin cinci ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie. Ucenicia este formarea profesionala la locul de munca, angajatorul fiind obligat sa asigure ucenicului pregatire teoretica si practica, in baza unui contract. Angajatorul va primi de la stat pe perioada contractului incheiat cu ucenicul 300 de lei lunar, reprezentand 60 la suta din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj. De la publicarea normelor metodologice de aplicare a legii uceniciei si pana in prezent, un singur angajator din Salaj cu domeniu de activitate in confectiile metalice a solicitat informatii privind conditiile de angajare a ucenicilor.
Cine si cum poate deveni ucenic
In baza noii legislatii, pot deveni ucenici persoanele care au varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani, care nu au o calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia. Acestia vor incheia un contract de ucenicie cu angajatorul pe o perioada cuprinsa intre un an si trei ani de zile, iar perioada de proba impusa de angajator nu poate depasi 30 de zile. Ucenicii vor munci maxim opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana, iar angajatorul ii va asigura prin contract un salariu cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara care, incepand cu 1 ianuarie 2012, este de 700 de lei. Angajatorul va trebui ca, la finalul colaborarii, mai exact cu 45 de zile inainte de finalizarea contractului de ucenicie, sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale si sa achite toate cheltuielile ce tin de evaluarea ucenicului. In urma evaluarii, ucenicul va primi un atestat. Romeo Sarca spune ca, deocamdata, nu au fost identificate centrele de evaluare la nivelul Salajului, dar singurul centru cunoscut care isi desfasoara activitatea si in judetul nostru este Centrul Regional Cluj.