Duminica, 22 septembrie 2019, s-a sarbatorit la Letca "Ziua Recoltei". Evenimentul s-a aflat la a doua editie si s-a desfasurat in curtea Centrului de Informare Turistica Letca. In mesajul de deschidere primarul Man Dorel-Liviu a subliniat ca "in mod traditional, ziua recoltei se sarbatoreste la finalul unui an agricol, in care producatorii, se bucura de recolta obtinuta. Primaria si Consiliul Local Letca sprijina producatorii locali, acest eveniment fiind organizat tocmai pentru promovarea acestora. Totodata acest eveniment are ca scop si promovarea traditiilor si gastronomiei locale". Vorbele primarului au gasit pe deplin confirmare in ceea ce am vazut. In curtea Centrului de Informare Turistica au fost prezenti producatori de miere, prune, vinuri, branzeturi, care au oferit celor prezenti, printre care Prefectul Judetului Salaj, Florin Florian si Presedintele Consiliului Judetean Tiberiu Marc, posibilitatea degustarii acestor produse, dar si de ale cumpara. Trebuie sa o spunem clar, daca vrem o economie reala, trebuie sa facem ca la Letca, adica sa ajutam producatori sa-si promoveze produsele si mai ales sa le cumparam. Sa vezi si sa cumperi un produs lactat, din Valisoara, sat care apartine de comuna Letca, cu marca satului este extraordinar de incurajator, iar faptul ca producatorul iti spune ca sunt pizzerii din Zalau, care folosesc aceste produse si platesc la timp marfa livrata, iti indica clar ca pizza pe care o fac este adevarata suta la suta. In zona pentru cei care sunt interesati se produc vinuri din coacaze, care iti lasa un gust de neuitat, cu conditia sa-l beti cu masura.

rn

Pe langa bunatatea produselor expuse, calitatea spectacolului a fost autentica, demna de admirat si apreciat. Grupul "Avram Iancu" de la Alunis, condus de directoarea Tuns Ioana, a realizat o "Muiereasca de pe Somes" in coregrafia sotiilor Duscas in care se reflecta vitalitatea si voia de joc a poporului nostru. Grupul era format din fete cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani.

rn

Un alt moment deosebit a fost spectacolul realizat de grupul de la Leminiu, care a purtat cununa secerisului. Cel mai mic din acest grup a avut 3 anisori, iar cel mai mare 16 ani. Grupul a fost condus de catre parintele ortodox Vasile Muresan si a incanta publicul cu un dialog cu accente taranesti specifice locului, intre oaspetii si gazda , unde gazda erau doi micuti, fata si baiat, imbracati in haine populare. Pe site-ul nostru am pus si un material video in care puteti sa va convingeti singuri, de calitatea spectacolelor traditionale.

rn

Sarbatoarea a avut parte si de un cuplu de muzica traditionala maramureseana, sotii Maria si Gabriel Arba, doua talente deosebite pe care cu siguranta cei care urmariti concursul national "Romanii au talent"i-ati remarcat pentru finetea si maestria cu care duc mai departe cantecul maramuresan.

rn