Planta de lemongrass sau citronela este o iarbă aromatică, după cum o spune și numele, cu gust și parfum de citrice, foarte apropiat de cel al lămâii. Prezintă rădăcini fibroase și seamănă la aspect cu firele de ceapă verde. Lemongrass poate fi folosit atât proaspăt, cât și sub formă de pulbere uscată sau ca și ulei esențial. Sub orice formă alegeți să o folosiți, planta de lemongrass aduce o serie întreagă de beneficii, întregii familii.

Având în compoziție puține calorii și multe vitamine (B1, B6, B5, C) și minerale (calciu, fier, magneziu, cupru, mangan, zinc, potasiu), lemongrass este un puternic antioxidant. Tratează problemele aparatului digestiv la copii, are efecte benefice pentru sistemul nervos central și aduce un plus de energie în perioadele solicitante. Lemongrass-ul luptă cu febra, răcelile, stresul, îmbunătățește tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului rău din sânge, ajută la eliminarea substanțelor toxice, ajută la curățarea plămânilor, a pancreasului, ficatului și a vezicii urinare. De asemenea, îmbunătățește circulația sanguină.

Cataplasmele externe cu iarbă de lămâie pot fi eficiente în tratarea scabiei și a artritelor. Ameliorează crampele musculare, reglează secreția de sebum, elimină mătreața, tratează diferite probleme ale scalpului și reduce inflamațiile de la nivelul pielii. Ține la distanță țânțarii, muștele și căpușele .Pe scurt, este tonic, antiseptic, antifungic și antibacterian.

Uleiul esențial de lemongrass dă aromă mâncărurilor. Planta mai este folosită ca atare în ceaiuri sau preparate medicinale.

Un remediu pe care îl poți folosi în diverse afecțiuni, dar mai ales în cazul tusei, se prepară în felul următor: se iau câteva fire proaspete de lemongrass, două-trei cuișoare, un baton de scorțișoară, un vârf de cuțit de pulbere de turmeric, toate aceste ingrediente fierbându-se în lapte. După câteva minute, se strecoară și se lasă la răcit. Din acest preparat se beau 2-3 linguri pe zi, iar tusea va dispărea ca prin minune.

Lemongrass este un ingredient foarte des întâlnit în bucătăria asiatică, mai precis în Thailanda, Vietnam, Malaezia, Cambodgia, Indonezia și Africa. O curiozitate ar fi aceea că lemongrass-ul din vestul Indiei este un condiment foarte apreciat în bucătărie, în timp ce în restul Indiei este folosit în industria parfumului, fiind recunoscut pentru aroma sa puternică.

Citronela merge perfect cu peștele și fructele de mare. Lemongrass mai este folosit ca și ingredient în supe, marinade, salate și în prepararea murăturilor sofisticate.

Pentru gătit, se folosesc de obicei frunzele și tulpinile proaspete. Planta de lemongrass se curăță precum ceapa verde și poate fi păstrată în vid, la rece, între două și trei săptămâni. Congelată, planta poate fi folosită timp de câteva luni. Pudra uscată de lemongrass se păstrează la loc uscat și răcoros, ferit de lumină și depozitată într-un recipient care se închide etanș.

Unica atenționare cu privire la folosirea lemongrass-ului este consumul în sarcină și în perioada de alăptare. De altfel, citronela poate fi adăugată în mâncarea preparată pentru bebeluși, odată ce aceștia au împlinit vârsta de 1 an, dar numai la recomandarea medicului pediatru.