Deputatii tocmai au decis ca padurile pot fi taiate pentru export, pentru ca noi oricum nu avem ce face cu lemnul
Chiar daca in urma cu un an si jumatate au promis ca vor limita exportul de lemne, politicienii romani au luat o hotarare de-a dreptul scandaloasa. Camera Deputatilor a respins marti proiectul de lege care ar fi putut restrange acest export.
Deputatii argumenteaza ca interdictia exportului ar genera „consecinte economice negative in lant”, deoarece industria autohtona a mobilei si cea de constructii nu pot absorbi decat jumatate din lemnul exploatat.
Orice om cu minte la cap isi da seama ca padurea nu trebuie exploatata decat atat cat ai nevoie si ca nu se impune un plan de exploatare fara rost. Ne taiem padurile ca sa le trimitem la straini. Suntem printre tarile din Europa cu suprafete reduse de padure, doar 27 la suta din suprafata tarii, si chiar in acest context politicienii nostri fac planuri cum sa o diminueze si mai tare.
In raportul de respingere a legii, deputatii sustin ca masurile cuprinse in proiectul de lege ar genera consecinte economice negative in lant si ar afecta grav pe cei 7.000 de operatori economici din industrie, dar si societatile de exploatare a lemnului si proprietarii de paduri. Sa intelegem din asta ca politicienii nostri s-au gandit sa nu devina someri cei din societatile de exploatare a lemnului si le da de lucru; sa ne taie padurile.
Totodata, potrivit deputatilor, „economia romaneasca nu poate absorbi decat jumatate din cantitatea de produse de lemn, cealalta jumatate este in mod traditional o componenta a exportului romanesc”. Care mod traditional?! Cand tara noastra era renumita pentru falnicii codri din care acum au mai ramas doar cioate? Care mod traditional?! Cand oamenii de la sate isi taie pomii din gradina pentru ca nu au lemne sa-si incalzeasca odaile? De ce exportam noi masa lemnoasa, cand suntem printre tarile cu cele mai putine paduri?
Un alt proiect privind interzicerea exportului de masa lemnoasa a fost respins de Senat in legislatura trecuta.
Potrivit datelor din 2015 ale Ministerului Mediului, circa 8,8 milioane de metri cubi de padure se taie ilegal in fiecare an in Romania, iar prejudiciul este estimat la 1,5 miliarde de lei. Holzindustrie Schweighofer din Austria este cel mai mare procesator de lemn din Romania.
Primarii salajeni au cerut ajutorul prefectului
pentru a-i ajuta pe oameni sa se incalzeasca
In judetul Salaj exista 97.000 de hectare de teren cu vegetatie forestiera. Dupa legile retrocedarii, apropare 70 la suta din aceasta suprafata a trecut in proprietate privata, care in mod normal se exploateaza in regim silvic.
Potrivit lui Dan Maxim, seful Garzii forestiere Salaj, din padurile judetului se exploateaza anual in jur de 200.000 de metri cubi de masa lemnoasa, ceea ce ar veni vreo doi metri cubi la hectar. Nu e un prapad mare, depinde de calitatea padurii. Maxim spune ca exista firme de exploatare care achizitioneaza parchete atat de la privat cat si de la stat, de la Regia Nationala a Padurilor, prin ocoalele silvice, la preturi ispititoare. Aceste firme exporta atat lemn de lucru cat si lemn de foc. Principalii beneficiari sunt Ungaria si Italia. Seful garzii forestiere este de parere ca nu ar trebui sa se exporte lemnul, in special lemnul de foc, de vreme ce in multe zone ale Salajului este criza de lemn de foc. Dar daca asta-i legislatia…
Zilele trecute, prefectul Salajului, Marin Nitu, spunea ca in judet problema lemnelor de foc este una acuta, mai ales acum in perioada de iarna. Mai multi primari s-au plans ca nu au posibilitatea sa obtina lemne pentru cetateni si au apelat la Institutia Prefectului. Marin Nitu a promis ca va lua legatura cu judetele invecinate. Asta in timp ce lemnele de foc din padurile Salajului incalzesc locuintele ungurilor si ale italienilor.