Cand ceva nu merge bine in tara asta, suntem tentati sa dam vina pe autoritati si guvernanti. In general nu gresim, pentru ca ei sunt cei care fac legile si stabilesc normele dupa care functioneaza o societate. Societatea traditionala functioneaza dupa cutume, legi nescrise, dar unanim acceptate, izvorate in realitatile interumane si bazate pe bun simt si respect reciproc. Sa luam, de pilda, civilizatia strazii din zilele noastre. Nu ar trebui sa existe nici lege si nici o hotarare de consiliu local care sa se refere la cei care arunca pe strada, la intamplare diverse resturi si ambalaje. Si nici de mult invocata educatie nu tine acest aspect, ci de o cutuma comunitara. Situatie e valabila si pentru cei ce se deplaseaza cu masina pe drumurile din judet si arunca din mers hartii, pungi, peturi, chistoace, dintr-o nesimtire crasa. Santurile de pe marginea soselei gem de gunoaie. De pe 20 de metri de drum, pe ruta Zalau-Creaca se poate colecta un tomberon de mizerii. Si cand spun asta nu ma refer la ce vor spune strainii, ci la modul in care arata „casa noastra”. Caci in fond, aici locuim noi, nu strainii. E drept ca discutam despre spatii comune, numite si publice, si nu despre spatii private, dar conteaza? Tot la aceasta categorie intra si inconstienta unor participanti la trafic, care se deplaseaza pe drumurile publice, dupa caderea intunericului cu ateleje gen carute sau remorci tractate de animale sau tractoare, fara nici un fel de semnalizare. Daca ar fi numai ele pe drum nu ar fi nici o problema. Dar suntem in secolul XXI si pentru masini sunt un real pericol. In primul rand, carutasii si tractoristii isi pun viata in pericol, iar in al doilea rand, ii pot condamna la moarte pe cei ce se afla in autovehicule. Si aici nu discutam de drumuri comunale sau judetene, ci de drumuri nationale sau europene. Legile, ca si legile, dar trebuie sa existe reguli de convietuire comunitara de la care nu ne putem abate. Asta ar trebui. Ca in relitate nu-i asa, o stim cu totii.
Legile nescrise ale bunului simt
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...