Proiectul legii turismului, initiat de guvern, a fost adoptat tacit de Senat dupa ce alesii din Camera superioara nu au dezbatut in termenul legal initiativa. Legea urmeaza sa fie transmisa Camerei Deputatilor, care este forul decizional.
Proiectul de act normativ a fost adoptat pe 24 aprilie de Guvern, printre cele mai importante prevederi ale acestuia numarandu-se interdictia impusa site-urilor sau platformelor dedicate inchirierii de spatii de cazare de a nu promova anunturile pentru structuri neinregistrate sau neclasificate, dar si o serie de masuri de descentralizare, precum transferul in competenta autoritatilor locale a clasificarii unitatilor de cazare, a omologarii partiilor si traseelor turistice sau a autorizarii plajelor.
Principalele prevederi ale proiectului de lege a turismului:
Descentralizare: autoritatile locale primesc competente pentru: clasificarea unitatilor de cazare; omologarea partiilor și traseelor turistice; autorizarea plajelor; avizarea documentatiilor pentru constructii; atestare ghizi.
Mistery guest: Verifica operatorul economic; nu este obligat sa prezinte legitimatia de control; Clientul misterios transmite actul de control operatorului economic la finalul verificarii activitatii turistice; Obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate inchirierii de spatii de cazare de a nu promova anunturile pentru structuri neinregistrate sau neclasificate; Hotelierii care detin structuri de cazare in apropiere de plaja au drept de preferinta la pret egal pentru inchirierea plajelor din vecinatate.
Printre alte elemente cuprinse in legea turismului se numara infiintarea Organizatiilor de Management al Destinatiei (OMD), Sistemul Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania (SIEATR), precum si redeschiderea birourilor externe de promovare turistica.