Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si Legea salarizarii unitare a bugetarilor sunt constitutionale.
In sedinta de miercuri, Curtea Constitutionala, sesizata in cadrul controlului anterior promulgarii legii, a analizat, obiectiile de neconstitutionalitate referitoare la Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si Legea educatiei nationale, se arata intr-un comunicat al instantei constitutionale.
Astfel, cu majoritate de voturi CC a decis ca Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice este constitutionala in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie. De asemenea, Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice este constitutionala in masura in care prevederile articolului 41 alineatul (2) litera e) din lege, criticate prin obiectia de neconstitutionalitate, nu se refera la cazurile in care Legea fundamentala admite in mod expres cumulul de functii.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei in vederea promulgarii legii.
In ceea ce priveste Legea educatiei nationale, avand in vedere ca, in urma deliberarilor, nu s-a obtinut majoritatea de voturi pentru adoptarea deciziilor, Curtea Constitutionala a dispus repunerea pe rol a dosarului si rediscutarea pe 18 noiembrie.
Legea reorganizarii unor autoritati publice si Legea salarizarii unice sunt constitutionale
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...