Zice-se ca aproximativ 200.000 de persoane vor fi afectate de noua lege a pensiilor. Este vorba in speta de magistrati, cadre militare si alte persoane, pe care consilierul primului-ministru nu le-a nominalizat. Legea pensiilor va duce la o recalculare a pensiilor speciale si va fi adoptata fara privilegii, in mod similar cu Legea salarizarii unice, astfel incat acordarea pensiilor sa se faca in functie de cat a contribuit fiecare persoana la fondul de pensii.
Premierul Boc spunea ca „E timpul ca odata, in Romania, dupa 20 de ani, sa avem dreptate si in sistemul de salarizare unica si in sistemul de pensionare. Acestea sunt principiile care stau la baza legii, lege care va fi adoptata in acest an” Toate bune si la locul lor pana aici, fiinca este vorba de eliminarea unor diferente nejustificate de tratament intre contribuabili si de a judeca pe toata lumea dupa acelasi principiu: contributia la fondul de pensii. Beneficiarii legilor speciale primesc bani fie din fondurile speciale de pensii, alimentate de la bugetul de stat, fie direct de la bugetul de stat. Deci o categorie de salariati nu poat fi mai smechera decat alta, mai…speciala. Tare mi-e ca aceasta lege nu-i va afecta pe politisti, pe cei de la SRI, SPP, pe cei din aviatie, etc, pe motivul ca acestia fac parte din categoria functionarilor publici. Si apoi mai este o problema: legea trebuie trecuta prin Parlament. Trebuie promulgata de presedintele tarii si poate fi atacata la Curtea Constitutionala.
Deja judecatorul Lidia Barbulescu, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si totodata membru a Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat ca din punctul sau de vedere o recalculare a pensiilor magistratilor, pensii nesimtite de altfel, ar fi neconstitutionala. Nici parlamentarii nu sunt incantati de o astfel de lege. Asa se face ca nici marti 26 mai ac, Comisia juridica a Parlamentului, nu a reusit sa adopte o decizie cu privire la proiectul care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, motivul fiind absentele, pentru a nu se asigura cvorumul necesar si tergiversarile procedurale. Ce va fi de Legea pensiilor, vom trai si vom vedea! Si totusi ma intreb: nu cumva este o „vrajeala” populista cu iz electoral?