Noua lege a pensiilor a intrat, luni dimineața, în dezbatere și vot final la Camera Deputaților. Actul normativ care va schimba radical veniturile actualilor și viitorilor pensionari ai României a fost adoptată săptămâna trecută de Senat, fiind introdusă pe parcursul legislativ în procedură de urgență.

Cele mai importante modificări conform proiectului Guvernului sunt cele potrivit cărora, de la 1 ianuarie 2024, se majorează cu 13,8 la sută punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. În baza acestei majorări, toate pensiile aflate în plată se recalculează.

De la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

O altă prevedere importantă este aceea că dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

Până în anul 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi va fi la 65 de ani.

Se va putea cumpăra vechime în muncă oricând

Noua lege a pensiilor prevede un capitol pentru cumpărarea de vechime și nu va mai fi nevoie de alte acte normative cu termen limitat de aplicare.

În prezent, legislația permite acest lucru doar pe termen limitat, iar Guvernul prelungește periodic valabilitatea actelor normative. Potrivit Ministerului Muncii, cumpărarea de vechime în muncă este permisă acum doar până la sfârșitul anului.

În baza noii legi, începând din 1 octombrie 2023, persoanele interesate să cumpere vechime vor plăti 9.900 lei pentru un an, 19.800 lei pentru doi ani, 29.7000 pentru 3 ani, 39.600 lei pentru 4 ani, 49.500 lei pentru 5 ani și 59.400 lei pentru 6 ani.

Cumpărarea de vechime pentru oricare șase ani din perioada necontributivă se va face în baza unui contract de asigurare voluntar. Valorificarea perioadei de vechime, cumpărată în baza contractului de asigurare, se va face doar la deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Plata se va putea face atât integal cât și în rate și se ia în calcul plata parțială.