Legea Pensiilor a fost votata in Camera Deputatilor, miercuri 26 iunie, asta dupa ce la Senat a picat din lipsa de cvorum si a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR. Legea a fost adoptata cu 197 de voturi "pentru" si 70 de "abtineri", iar acum urmeaza sa fie trimisa la Presedintele Iohannis, el fiind care va decide daca o va promulga.

rn

Sedinta plenului Camerei Deputatilor a inceput cu o intarziere de 30 de minute, dupa care s-a dezbatut legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice, prin care politistii au obtinut atributii sporite in misiuni. Sedinta trebuia sa se incheie la ora 12:00, insa programul a fost prelungit din cauza dezbaterilor pe Legea Pensiilor.
La inceputul dezbateriilor deputatul de la PSD, Adrian Solomn a declarat ca proiectul isi propune "eliminarea inechitatilor din sistemul de pensii", pe aceesi idee a mers si Lia Olguta Vasilescu, care a spus:"Suntem in postura sa votam cea mai importanta lege pentru ca nu priveste doar pensionarii de acum, ci toata populatia Romaniei. Elimina toate inechitatile din sistem, dintre femei si barbati, dintre persoane de acelasi sex, dar care nu au iesit in acelasi timp la pensie, se creeaza conditii mai avantajoase pentru mamele cu copii."
Dupa interventiile celor de la PSD, deputatul PNL Valeria Schelean a atras atentia ca modificarile cerute de CCR nu au fost facute, iar deputatul de la USR Cristian Seidler a numit legea pensilor o farsa: "Pentru ca vine in an electoral si este o folosire a fondului de pensii in scopuri politice." Seidler a mai spus ca "bani oricum nu exista" si ca in expunerea de motive se arata "ca aceasta lege doar in anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei" bani pe care spune USR-istul, nu au fost prevazuti in legea asigurarilor sociale. In replica, Olguta Vasiliescu a aratat motivul real al acestei majorari cu impact major asupra bugetului "vreau sa spun ca suntem singurul guvern care a plafonat pensiile speciale si asta ne-a costat la vot". Imediat dupa votarea legii pensiilor, Victor Ponta a anuntat ca parlamentarii Pro Romania "au votat pentru acest proiect de lege luand in calcul declaratiile facute de Ministrul de Finante, fostul ministru al Muncii si actualul ministru al Muncii", iar Varujan Vosganian a sutinut ca "e o traditie ca, de cate ori cei de la guvernare vor sa majoreze pensiile, cei din Opozitie racnesc ca nu sunt bani".

rn

Legea Pensiilor va avea un impact bugetar enorm.

rn

Conform celor de la G4Media "impactul se estimeaza la 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în anul 2020 (alegeri locale si parlamentare), iar în ultimul an de aplicare (2022) ar urma sa aiba un impact de 81 miliarde de lei, în conditiile în care cheltuiala statului român cu pensiile în 2018 este de 61,5 miliarde de lei". Tot conform sursei citate practic în 2022 cheltuielile cu pensiile se vor dubla fata de acest an.

rn

Recalcularea tuturor pensiilor va mai dura.

rn

Pe langa faptul ca nu sunt bani, pentru a putea pune în aplicare majorarea pensiilor, recalcularea tuturor pensiilor va mai dura, fapt declarat chiar de Olguta Vasilescu, spunand ca recalcularea "depinde de foarte multi factori care au o oarecare intarziere. 6 luni cel putin" Timp suficient ca PSD-UL sa se laude ca a votat Legea Pensiilor, iar Guvernul imediat dupa alegerile locale sa majoreze preturile la utilitati si sa anuleze efectul acestor majorari.

rn

Despre legea pensiilor, adoptata in plenul Camerei Deputatilor, am intrebat doi parlamentari salajeni, pe Liviu Balint de la PSD si pe Lucian Bode de la PNL.

rn

Deputatul Balint, care face parte din comitetul "Sanatate si Familie", ne-a spus pentru Graiul Salajului ca: "la fel cum am votat pentru legea salarizarii, pentru cresterea indemnizatiei pentru copii, la fel am votat si legea pensiilor. Pentru ca si persoanele varstnice merita sa aiba o pensie cu care sa traiasca cat de cat decent". In schimb, deputatul PNL, Lucian Bode ne-a declarat referitor la votul de ieri ca "PSD i-a amagit pe pensionari în acest an pentru ca nu au respectat obligatia legala de majorare a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2019, ci au preferat sa amâne aceasta crestere pentru 1 septembrie. Mai mult, guvernarea PSD-ALDE a scazut procentul virat la Pilonul 2 de pensii de la 5,1 la suta la 3,75%, amputând în acest fel dreptul la pensie al generatiilor care vin din urma. Prin aceasta manevra au mascat deficitul creat la bugetul de asigurarilor sociale, fara sa se gândeasca la consecintele negative provocate populatiei active. Politica haotica a acestui Guvern arunca în aer sistemul de pensii care risca sa intre în colaps pe termen mediu si lung. PNL îsi doreste ca pensionarii sa aiba pensii decente care sa nu fie erodate de inflatia galopanta, iar cresterea promisa de PSD sa fie una reala, sustenabila si nu demagogie pura."