De pe vremea când legile erau legi, şi erau clare, şi erau cu adevărat în interesul bunului mers al treburilor în societate, se spune că “legea-i lege, nu-i tocmeală”. Ei bine, asta era pe vremea când cei care făceau legi erau responsabili, respectau societatea şi în interesul ei pretindeau ca legile să fie respectate. Asta era pe vremea când legile nu aveau portiţe şi nu erau concepute pentru interesele anumitor categorii sociale. Dar s-a inventat mai nou şi acest tip de legi. Şi s-a inventat şi încălcarea legilor fără ca nimeni să fie tras la răspundere. Să luăm numai legea pensiilor nesimţite, care e o lege în interesul unui grup restrâns, parlamentarii, şi nu este altceva decât o derogare de la legea pentru cei mulţi, care primesc pensie după cât au contribuit. Şi dacă sfinţii parlamentari au gândit pentru ei o lege care să le dea pensii nemeritate, şi dacă legea este sfântă, atunci… asta este. Înghiţim în sec şi suntem de acord. Suntem de acord cu legile pentru simplul fapt că sunt legi. Că dacă am începe să le încălcăm, am ajunge să ne dăm stop_coloana în cap unii altora. Iar dacă legea zice că ANAF trebuie să execute imobilele unei televiziuni, tot lege e. Sau să dăm unora dreptul să sară peste lege şi altora nu? Atunci cum rămâne cu “nimeni nu e mai presus de lege”?. “Legea-i sfântă”, mai spun unii. Sfântă pe naiba. Trebuie respectată, şi atât. Uneori e dreaptă, uneori e strâmbă. Dar e de preferat să fie respectată o lege strâmbă decât haosul. Şi tot acolo ajungem, la cât cap au parlamentarii, pentru că ei fac legile. Şi-n ultima vreme parcă s-au apucat de făcut legi anapoda şi strâmbe. Iar o lege care nu este în interesul cetăţeanului, este o lege proastă. Şi unde ajungem, de fapt? Vin alegeri parlamentare, alegeţi oameni deştepţi, că uite ce-a ieşit.
Legea-i lege, nu-i tocmeală, dar e discutabilă
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...