Inspectorul şcolar general, Ioan Abrudan, susţine Legea educaţiei, chiar dacă Academia Romană recomandă respingerea ei pe motiv că amplifică tensiunile intre etnii.
Deşi Academia Romană recomandă senatorilor respingerea noii Legi a educaţiei, pedeliştii o susţin in continuare de dragul partidului.
Academia Romană recomandă respingerea Legii educaţiei in varianta pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea. Segregarea pe criteriu etnic, care ar putea duce la amplificarea tensiunilor interetnice şi enclavizare in judeţele Harghita şi Covasna, vor fi efectele aplicării legii educaţiei in vari-anta asumată de guvern, arată raportul elaborat de Centrul European de Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane la cererea Senatului privind efectele aplicării Legii Educaţiei adoptate de Guvern. In plus, prin aplicare acestor prevederi, care dau drepturi suplimentare minorităţii etnice maghiare, se va ajunge ca etnia considerată majoritară, romană, să fie defavorizată. „Percepţia populaţiei investigate, indiferent de etnie, este că actualele prevederi ale Proiectului Legii educaţiei Naţionale referitoare la minorităţi au caracter politic, intrucat vin alegerile şi unele partide vor să iasă in faţă cu ceva”, se mai arată in raport. Aceste concluzii sunt exprimate nu numai de profesori şi tineri romani, ci şi de reprezentanţi ai etniei ma-ghiare, spun cercetătorii Academiei Romane.
Soarta invăţămantului este votată luni
Biroul Permanent al Senatului a decis ieri ca Legea educaţiei, in forma adoptată de Comisia de Invăţămant, să intre in dezbaterea plenului luni. La şedinţa Biroul Permanent, liderii grupurilor parlamentare au căzut de acord ca la şedinţa plenului de lunea viitoare, care va incepe la ora 15.00, să nu se mai facă şi declaraţii politice, urmand să se intre direct in ordinea de zi. Raportul adoptat marţi dimineaţă la Biroul Permanent, menţine eliminarea prevederii care dădea posibilitatea predării Istoriei şi Geografiei in limbile minorităţilor, in invăţămantul gimnazial şi liceal.
Inspectorul Abrudan susţine in continuare legea
Ioan Abrudan, inspectorul şcolar general şi unul dintre susţinătorii legii in forma actuală, spune că Academia Romană este o instituţie de mare credibilitate şi nu poate şti argumentele care au stat la baza acestei opinii, făcand referire la propunerea academicienilor de a se respinge Legea educaţiei. „Eu sunt un susţinător al legii pentru că simt nevoia de o schimbare in sistem; o societate care işi doreşte o reformă cu adevărat trebuie să aibă o legislaţie care să susţină modernizarea Legii invăţămantului”, şi-a motivat pedelistul susţinerea legii. Inspectorul consideră această lege ca fiind una stabilă pentru că toate prevederile doresc stabilitatea sistemului. „Un elev, cand va intra in clasa a cincea, va şti ce probe va da pentru admiterea la liceu, in plus nu apar elemente care să se aplice de la un an la altul”. In final, Ioan Abrudan le-a transmis colegilor din celelalte partide că atunci „cand vine vorba de educaţie trebuie să inceteze orice orgolii politice”.