Proiectul de lege care obligă operatorii de telecomunicaţii să stocheze pe o perioadă de şase luni anumite date din apelurile telefonice, SMS-uri şi e-mailuri la care organele judiciare şi de siguranţă naţională să aibă acces este din nou promovat de Ministerul Comunicaţiilor, după ce a fost declarat neconstituţional in anul 2009. Ministerul revine cu legea de stocare a datelor incercand să evite astfel continuarea procedurii de infringement (nerespectarea legislaţiei europene) declanşată de Uniunea Europeană. Directiva Comisiei Europene prevede obligaţia furnizorilor de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţelele publice de a asigura crearea unor baze de date in vederea păstrării lor pe o perioadă intre şase şi 24 de luni şi a avut ca termen limită de transpunere in legislaţia naţională data de 15 septembrie 2007. Acest termen nu a fost respectat, astfel Comisia Europeană a declanşat prima fază a procedurii de infringement printr-o scrisoare trimisă Romaniei in 27 noiembrie 2007. Pentru a evita intrarea in a doua fază a procedurii este necesară adoptarea unui nou proiect de lege care trebuie să respecte două condiţii: implementarea directivei la nivel naţional şi respectarea prevederilor Curţii Constituţionale din Romania in privinţa proiectului de lege respins in 2009.
Legea de stocare a datelor, din nou in prim-plan
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...