După două amanări, controversata Lege antifumat a fost votată marţea trecută in Camera Deputaţilor, cu 164 de voturi “pentru” şi 20 “impotrivă”. De fapt, propunerea legislativă datează din anul 2011, dar n-a prins concreteţea actului legislativ, pană cand deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea nu a venit cu un snop de amendamente. In contextul de faţă, nefumătoare fiind, Aurelia Cristea vorbeşte despre fumat ca despre valurile unui ocean pe care nu l-a străbătut niciodată. Spun asta pentru că in Romania, statisticile arată că 30 la sută din populaţie este fumătoare. Sincer să fiu, nu cunosc fumător care să nu vrea să se lase de fumat. Poate această lege va veni ca un sprijin. Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Iohannis şi să intre in vigoare la 45 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.
Care sunt spaţiile inchise in care nu se mai poate fuma
Actul legislativ spune că se interzice fumatul in spaţiile publice inchise. In contextul legii, prin spaţiu public inchis se inţelege “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Asta inseamnă că toate cluburile şi restaurantele sunt supuse legislaţiei respective.
L-am contactat pe cunoscutul cunoscutul avocat Bogdan Ilea pentru a aduce unele lămuriri referitoare la termenul de spaţiu public inchis.
Legea antifumat are părţi comune cu Legea vanătorii, pentru care stop_coloana s-au răzvrătit oierii, in sensul că dreptul de proprietate este incălcat. In Legea antifumat se spune că indiferent de forma de proprietate, este interzis fumatul in spaţii publice inchise. Numai că spaţiul respectiv iţi aparţine şi poţi să-l utilizezi cum iţi place. In Legea vanătorii nu aveai voie să-ţi păşunezi animalele pe terenul tău aproape o jumătate de an. Eşti ori nu proprietar?
Avocatul Ilea spune că nu se fumează in orice spaţiu accesibil publicului ori destinat utilizării colective. “Să luăm exemplul unei bănci cu etaj: la parter este spaţiu accesibil publicului, deci nu se fumează. La etaj, insă, de obicei sunt birourile in care accesul publicului este interzis. Inseamnă că aici se poate fuma”, concluzionează avocatul.
Nu se fumează in parcurile destinate copiilor
De asemenea, legea interzice fumatul in locurile de joacă ale copiilor, fie că este spaţiu inchis ori in aer liber. Dacă intru intr-un parc de trei hectare, iar puştiul meu se zbenguie peste tot, legea imi interzice să stau pe o bancă şi să-mi aprind o ţigară. Va trebui să ies din parc in stradă, acolo unde vor trece zeci de copii pe langă mine şi vor inhala fumul ţigării mele.
Avocatul Bogdan Ilea este de părere că “legea este prea abruptă, ar trebui totuşi spaţii pentru fumători, precum in aeroporturi. Nu poţi să-i iei unui om dreptul de a se bucura. Fie şi de vicii”