Legea avocatilor elimina riscuri importante ale profesiei, dar si pentru clientii acestora

imagine-articol0_52683

 

 

 

Legea avocatilor a fost adoptata ieri de Camera Deputatilor în unanimitate, cu 237 de voturi, dupa modificari succesive în Comisia juridica. 

Potrivit actului normativ, avocatilor nu le pot fi ridicate sau confiscate înscrisurile care contin comunicari între client si avocatul sau si înscrisurile care contin consemnari efectuate de catre avocat cu privire la aspecte referitoare la apararea unui client.
Exceptia potrivit careia, totusi, avocatilor le puteau fi ridicate sau confiscate înscrisuri, „în situatia în care din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca avocatul a comis infractiuni în exercitarea activitatilor specifice profesiei”, a fost eliminata în plen la initiativa deputatului UDMR Mate Andras Levente.
De asemenea, potrivit noii legi, avocatii sunt exceptati de la denuntarea infractiunilor „despre care iau la cunostinta în exercitarea profesiei”, cu exceptia celor de omor, ucidere din culpa sau alta infractiune care a avut ca urmare moartea unei persoane; genocid, infractiuni contra umanitatii sau infractiuni de razboi contra persoanelor si cele prevazute de art. 32-38 din legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului. stop_coloana
Comisia juridica a eliminat si articolul care interzicea avocatilor sa fie lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
Legea avocatilor a fost retrimisa de mai multe ori la Comisia juridica si a fost criticata de ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, dar si de Guvern, de DNA si CSM, pe motiv ca ar duce la o forma de imunitate pentru avocati si un „statut de impunitate fara echivalent”.
Legea urmeaza sa mearga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.