AJOFM Salaj ii va duce “de mana” somerii la interviuri.
Somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj si refuza un loc de munca sau il pierd din cauza ca se prezinta la interviu nepregatiti sau sub influenta alcoolului, vor pierde indemnizatia de somaj si ar putea fi sanc-tionati cu amenzi. Conducerile unor agentii judetene pentru ocuparea fortei de munca vor sa ceara Ministerului Muncii sa modifice Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj, prin care sa introduca contraventii somerilor care nu ocupa locurile de munca vacantate prin intermediul AJOFM. Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Romeo Sarca, a declarat ca ar fi “de acord cu orice masura activa care duce la cresterea ratei de ocupare a locurilor de munca in randul somerilor, atat prin oferirea de servicii de informare, sustinere si pregatire pentru interviu, cat si cu oferirea de facilitati angaja-torilor pentru incadrarea somerilor pe locurile de munca vacante”.
Triseaza sa scape de angajare
Aproximativ 30 de someri salajeni au pierdut indemnizatia de somaj pe parcursul anului 2011, pe motiv ca au refuzat ocuparea unui loc de munca. Seful AJOFM Salaj spune ca, in majoritatea cazurilor, somerii refuza locurile de munca din cauza salariilor mici oferite de angajatori. In majoritatea cazurilor in care AJOFM gaseste un loc de munca unui somer pe seama pregatirii profesionale, iar acesta refuza postul oferit din diverse motive, somerul ramane totusi cu indemnizatia de somaj. Acest fenomen se produce din cauza ca somerii ajung la intelegere cu angajatorul si primesc din partea acestuia un act semnat ca somerul nu corespunde postului respectiv. O alta metoda folosita de somerii salajeni este obtinerea unei adeverinte de la Medicina Muncii care sa ateste ca somerul nu este apt temporar de munca pentru postul oferit. Si in aceasta situatie, AJOFM nu poate sa-l priveze pe somer de indemnizatia de somaj.
Somerii vor fi insotiti la interviu
AJOFM Salaj va accesa anul viitor un nou program finantat din fonduri europene prin care o persoana din cadrul agentiei va consilia cate un grup de 10 someri. “Va fi un proiect foarte util, ce are in vedere cresterea gradului de ocu-pare a locurilor de munca si reducerea ratei somajului. Fiecare angajat va pregati somerii pentru interviu, va ajunge sa-l duca “de mana” la angajator si sa-i ofere toata consilierea necesara pentru ca somerul sa dovedeasca faptul ca este cel mai bun si trebuie sa obtina acel loc de munca”, precizeaza Romeo Sarca. Singurul inconvenient al AJOFM Salaj este cel al personalului insuficient. “La peste 6000 de someri cati avem in Salaj la ora actuala, cred ca va trebui sa organizam grupuri mai mari de someri. Acest lucru ma nemultumeste in momentul de fata, dar eu cred ca vom reusi”, conchide Sarca.