La nivel național, schimburile economice au ajuns anul trecut la un nivel record

Schimburile comerciale dintre România şi Ungaria au ajuns, în 2022, la un record de aproape 15 miliarde de euro, depășind astfel recordul stabilit în anul precedent, de 11 miliarde de euro.

Contextul, așadar, este unul favorabil și pentru intensificarea relațiilor economice între mediul de afaceri sălăjean și țara vecină. De altfel, aceasta a fost una dintre concluziile vizitei efectuate la Zalău, la finele săptămânii trecute, de către ambasadorul României în Ungaria, Excelența Sa Gabriel-Cătălin Şopandă, după întâlnirea avută cu reprezentanții mediului de afaceri autohton și ai administrațiilor județene și locale.

“Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri din județ și am început să discutăm despre eventuale posibilități de colaborare, cooperare, de sprijin pentru a accesa piața din Ungaria. Suntem aici într-o încercare de a găsi noi oportunități de dezvoltare a companilor din regiune în țara din vecinătate și credem că acest lucru este posibil. Un prim pas concret ar fi identificarea acelor companii din județul Sălaj care sunt interesate să intre pe piața din Ungaria și, în acest sens, le vom ajuta să intre în contact cu firmele din țara vecină, cu magazine de desfacere. Ungaria este o țară în expansiune, are structuri organizate care sprijină companiile ungurești să iasă din țară, suntem foarte deschiși să promovăm Sălajul ca loc de investiții pentru companiile ungare”, a declarat înaltul oficial.

Astfel de întâlniri sunt considerate binevenite de către mediul de afaceri sălăjean, atâta timp cât sunt puse pe tapet, concret, oportunitățile de investiții de care pot beneficia ambele părți.

“Știm cu toții despre legăturile culturale cu statul vecin, datorită concetățenilor noștri de etnie maghiară și a cetățenilor români din Ungaria. Noi nu ne-am dori decât să ajungem cel puțin la acest nivel și cu schimburile comerciale între Sălaj și statul maghiar, prin întâlniri de acest gen, care să pună bazele dezvoltării mai agresive a business-ului între cele două părți. E o piață foarte competitivă piața ungurească, avem de învățat de la ei, știu să își protejeze propriile brand-uri, e clar, trebuie să o facem și noi, dar trebuie să amplificăm și schimburile între cele două părți. Sălajul dispune de facilități care să permită acest lucru. Și ca distanță, și în ceea ce privește structura actuală a administrațiilor centrale și locale. Sunt factori favorizanți și trebuie să profităm. Întâlnirea a fost una binevenită, un angajament reciproc să ne revedem, astfel încât noi să aflăm în mod direct oportunitățile de business din țara vecină, și, de asemenea, mediul de afaceri din Ungaria, care sper să facă o vizită în Sălaj cât de curând, să afle despre posibilitățile de a face afaceri în județul nostru”, a afirmat Vasile Pădurean, invitat la conferința de presă în calitate de reprezentant al mediului de afaceri sălăjean.

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a reiterat promisiunea administrației județene de a sprijini mediul de afaceri, inclusiv prin acest gen de întâlniri.

“Încă de la începutul mandatului am spus că îmi doresc o consolidare a relațiilor între partea administrativă, respectiv Consiliul Judetean Sălaj, și mediul de afaceri. Acum știți că suntem într-o fază avansată în ceea ce privește realizarea unui parc industrial lângă Zalău, parc industrial care va da posibilitatea dezvoltării de noi afaceri și dezvoltării mediului de afaceri din județul nostru. Cu siguranță că avem nevoie și de parteneri, și de promovarea noastră pe piețele externe. Urmează să studiem foarte bine oportunitățile pe care le avem, să cunoaștem oamenii din alte locuri care ne pot promova și să-i invităm aici, pentru a fi cât mai vizibili pe toată piața europeană. Asta ne dorim cu toții, dezvoltarea economiei. Consiliul Județean ajută prin faptul că nu se închide într-o bulă, pasând responsabilitatea doar la nivel central. Dorința noastră este de a dezvolta comunitatea și de a sprijini mediul de afaceri, care reprezintă coloana vertebrală economică a județului”, a afirmat Dinu-Iancu Sălăjanu.

Cu referire la schimburile comerciale dintre România şi Ungaria, aflate pe un trend vizibil crescător, ambasadorul țării noastre la Budapesta consideră că acest aspect demonstrează că există deschidere de ambele părţi. Tocmai din acest motiv, în curând va fi la inaugurată, la Budapesta, o cameră de comerţ şi industrie bilaterală.

“Avem de ceva timp în desfăşurare un proiect care prevede înfiinţarea la Budapesta a unei Camere de Comerţ şi Industrie România-Ungaria. Există discuţii între cele două Camere de Comerţ şi Industrie bilaterale şi sperăm că în perioada următoare, mai degrabă mai devreme decât mai târziu, vom putea inaugura această Cameră care, sperăm noi, va încuraja, în general, schimburile comerciale între cele două ţări, dar în special apreciem că va fi de un folos mai mare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a intra pe celelalte pieţe şi a identifica posibilităţi de dezvoltare în ţara vecină”, a adăugat Gabriel-Cătălin Şopandă.