Realizarea unui parc industrial în Zalau este o necesitate pentru impulsionarea economiei orașului. Majoritatea candidaților la Primaria Zalau îl promit și acum. Ideea este veche și nu se poate spune ca e originala, ca aparține cuiva, ci este desprinsa dintr-o nevoie recunoscuta. Zalaul are nevoie de un parc industrial, care sa atraga investitori și sa ofere locuri de munca. Inițiativa este buna, este veche și… este cu probleme prin birourile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Doua propuneri de parc industrial, ambele pe terenurile lui Czell
Înca din 2008, Consiliul Local Zalau a decis sa realizeze un parc industrial, cunoscut în documentele de specialitate drept “Parcul Industrial – Zalau Nord”. Proiectul de hotarâre a fost aprobat de Consiliul Local Zalau în ianuarie 2008. Atunci se dorea realizarea parcului industrial pe un teren deținut de Czell Laurentz Benjamin. Terenul este situat lânga calea ferata ce duce spre Sarmașag – Carei. Proiectul nu s-a mai realizat.
Primaria Zalau a luat în discuție, în urmatorii ani, realizarea unui nou parc industrial. De aceasta data se dorea realizarea parcului industrial pe un teren ce marginește șoseaua de centura. Din nou proiectul nu s-a materializat. Singura oferta de teren pe care Primaria Zalau o avea ca sa cumpere terenul necesar parcului industrial erta tot a lui Czell Laurentz Benjamin, mandatat de nimeni altul decât Dan Radu, persoana foarte cunoscuta acum, dupa ce a fost arestat la cererea procurorilor DNA, cu acuzația de trafic de influența la Primaria Zalau pentru retrocedari de terenuri. Terenul nu a mai putut fi cumparat, deoarece viceprimarul Fazakas Nicolae, membru în Comisia de Studii, Prognoe Economice – Sociale, Buget și Finanțe din cadrul Consiliului Local Zalau, a cerut oprirea acestor demersuri. Asta dupa ce procurorii DNA l-au arestat pe Dan Radu și au ridicat mai multe documente ce vizau inclusiv realizarea parcului industrial pe acel teren.
“Este nevoie de realizarea unui parc industrial, asta e cert. Însa am cerut de îndata terminarea tuturor discuțiilor din comisie referitoare la realizarea unui parc industrial când am vazut ca terenul unde se dorea construirea parcului era deținut de Czell, iar mandatar era Dan Radu. Nu puteam cumpara un teren de la o persoana arestata, Dan Radu. Nu am putut sa înaintam cu discuțiile despre parcul industrial pentru cele întâmplate odata cu perchezițiile procurorilor”, ne-a declarat viceprimarul orașului Zalau, Fazakas Nicolae.
Argumente pentru terenul oferit de Dan Radu
Viceprimarul Fazakas ne-a explicat și cum s-a ajuns ca Primaria Zalau sa fie nevoita sa cumpere teren chiar de la Dan Radu pentru realizarea parcului industrial.
“Noi am dat de doua ori anunț în ziar ca vom cumpara teren pentru parcul industrial. Prima data a venit doar Dan Radu, cu terenul despre care discutam, iar în a doua faza a mai venit o persoana cu un teren în Dealul Morii. Problema era ca nu putem realiza parc industrial în Dealul Morii, pentru ca acolo avem un alt Plan Urbanistic Zonal, ce include zona într-un cartier rezidențial. Noi aveam nevoie de o suprafața de teren de minim cinci hectare, deși cel mai indicat ar fi zece hectare. Singura oferta viabila pe care am avut-o a fost doar cea a lui Dan Radu. Dar în aceasta situație nu am mai putut cumpara terenul. Sper, daca voi ramâne în primarie, sa gasesc o alta soluție, un alt teren, sau sa vedem cum se va clarifica situația cu terenurile lui Czell, mandatate de Dan Radu. Este foarte important a avea un parc industrial, cu atât mai mult cu cât forța de munca din Zalau de multe ori prefera sa emigreze în Cluj sau Bihor”, ne-a declarat viceprimarul Fazakas Nicolae. stop_coloana
Cum trebuia sa arate parcul industrial propus în 2008 pe terenul lui Czell
Terenul unde Primaria Zalau dorea parc industrial în 2008 a fost studiat de firma Experiment Proiect, iar ca beneficiar al proiectului apare în documente Czell Laurentz Benjamin, din Germania.
Parcela de teren era situata lânga calea ferata ce duce spre Carei, la ieșirea din Zalau, mai în jos de stația CFR Zalau Nord. Întreaga suprafața de teren a fost împarțita în 21 de parcele, care trebuiau sa fie legate între ele de trotuare late pentru pietoni, o parte carosabila, chiar și piste de biciliști și spații verzi. Suprafața totala a terenului era de 387.170 de metri patrați. Proiectul era semnat pe fiecare fila de președintele de ședința al Consiliului Local Zalau, Brustuan Emilian, și a primit aviz favorabil din partea comisiei juridice conduse de actualul viceprimar Bîrsan Claudiu și a comisiei de urbanism, Haiduc Vasile.
Câteva lamuriri despre acel parc industrial ne-a adus Cluadiu Bîrsan, actual viceprimar. “Consiliul Local a aprobat atunci modificarea Planului Urbanistic Zonal la cererea lui Czell Laurentz Benjamin, pentru ca probabil el dorea sa realizeze acolo un parc industrial. Procedura noastra este ca atunci când cineva vrea sa construiasca ceva, sau sa faca ceva în oraș, trebuie sa vina, sa faca un PUZ nou și noi sa îl aprobam. Atât a fost implicarea Consiliului Local Zalau în acel proiect”, ne-a spus Claudiu Bîrsan.
Dan Radu cauta sa iasa de dupa gratii
Samsarul imobiliar Dan Radu, despre care procurorii DNA spun ca primea sprijin de la vârful Primariei Zalau în rezolvarea demersurilor sale din Comisia de Fond Funciar Zalau, a fost prezent ieri la Tribunalul Salaj pentru a vedea daca ramâne în arest. Pâna la închiderea ediției, magistrații Tribunalului nu s-au pronunțat.
În acest dosar este inculpat în stare de libertate și șeful serviciului de fond funciar din Zalau, fostul subprefect Lucian Baican.
“ntr-o cauza disjunsa din cea în care s-a constituit dosarul Dan Radu – Lucian Baican este cercetat de procurorii DNA și primarul Zalaului, Radu Capîlnașiu
Am aflat din ultimul raport de activitate al primarului și cu ce s-a ocupat serviciul de fond funciar în 2015.
Despre Serviciul fond funciar, condus de Lucian Baican, în raportul primarului se arata ca “în registrul agricol s-au înregistrat 8.980 poziții pe suport magnetic și hârtie pentru persoanele fizice; 338 poziții pe suport magnetic și hârtie pentru persoane juridice”. Comisia de Fond Funciar ne spune ca în Zalau sunt atestați 145 de producatori și ca s-au eliberat 151 de carnete de comercializare a produselor din sectorul agricol. Serviciul Fond Funciar a mai emis puncte de vedere solicitate de serviciile din cadrul Primariei, în numar de 25, serviciul juridic – 61 – Serviciul Cadastru și 10 – Direc?ia Patrimoniu. Serviciul Fond Funciar a mai sprijinit consilierea persoanelor care cer date sau informații privind problemele de fond funciar și a mai comunicat lunar catre Instituția Prefectului situația terenurilor disponibile la Legea 247/2005.
Cel mai interesant fapt este ca, la solicitarea DNA, dar și a Judecatoriei Zalau și a Tribunalului Salaj, Comisia Fond Funciar condusa de Lucian Baican a transmis 135 adrese cu date sau copia actelor cu probleme de fond funciar.