Menţinerea vitalităţii
Pentru menţinerea vitalităţii, detoxifiere, susţinerea naturală a sistemului imunitar se iau un kilogram de miere de albine, 20 de grame de propolis, dat prin răzătoare de plastic, 750 de grame de aloe (frunze date prin răzătoare). Ingredientele se pun intr-un borcan de sticlă şi se macerează la rece timp de cinci zile. Se consumă cate o linguriţă dimineaţa şi la pranz, cu două ore inainte de masă.

Dureri de gat
Ceaiuril de gălbenele şi muşeţel s-au dovedit veritabile calmante pentru durerile de gat. Ceaiul de măcieşe şi de cătină, cate o lingură la o cană cu apă clocotită. Se bea cate două-trei căni pe zi.
Gripe şi răceli
Gripa in stadiul incipient se poate trata cu o linguriţă de tăraţe de grau, fierte cinci minute intr-un litru de apă. Se acoperă zece minute, de adaugă două linguri cu miere de albine şi se beau 3-4 căni pe zi. Ceapa tăiată felii şi aşezată la capătul patului, pe noptieră alungă gripa. Sucul de ridiche neagră are vitaminele B şi C. Se foloseşte ridichea cu tot cu frunze. Se beau 20-30 de grame pe zi. Este contraindicat diabeticilor.
Inflamaţia gatului
Peste două linguri de rozmarin uscat turnaţi jumătate de litru de apă clocotită şi lăsaţi să infuzeze zece minute. Strecuraţi lichidul şi adăugaţi lămaie şi miere, chiar de la primele semne ale guturaiului. Se mănancă un căţel de usturoi.
Bronşita acută

Se tratează cu cataplasmă de făină de muştar: un plic de boabe de muştar care se macină cu maşina de piper, o lingură de făină albă. Apa clocotită se toarnă peste făinile amestecate incet, făcand un terci care să nu curgă. Acest amestec se intinde pe o carpă atat cat este pieptul. Apoi se indoaie şi se verifică să nu frigă cu dosul palmei. Se aşează pe pieptul bolnavului, peste care aşezăm o haină pentru păstrarea temperaturii. După 20 de minute se ia de pe piept şi se aplică pe spatele bolnavului. Eficienţa tratamentului s-a dovedit prin timp. Se pun cataplasme patru, cinci zile consecutiv.