Laura Codruta Kovesi castiga procesul intentat statului roman la CEDO, pentru demiterea abuziva din functia de procuror-sef al DNA.
Cu unanimitate de voturi, judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului au decis ca Laurei Codruta Kovesi i-au fost incalcate drepturile prevazute de Articolele 6 si 10 atunci cand a fost demisa de la conducerea DNA.
CEDO a decis ca actualului procuror sef al Parchetului European i-au fost incalcate dreptul la un proces echitabil si dreptul la libera exprimare.
"Tinand cont de importanta fundamentala a libertatii de exprimare in problemele de interes public, Curtea considera ca revocarea aplicantului din pozitia de procuror sef al DNA nu a urmarit niciun interes legitim prevazut sub articolele 10 si 2, si mai mult, nu a fost o masura "necesara intr-un stat democratic", asa cum prevad exceptiile din articolele mentionate. Prin urmare, Curtea considera ca a fost o incalcare a Articolului 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului", este stipulat in decizia CEDO.
Kovesi a formulat plangerea in decembrie 2018. Aceasta a sustinut in plangerea adresata catre CEDO ca procedura de revocare a incalcat drepturile omului pentru ca nu a avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu a fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu a avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de intervenienta pentru a exprima un punct de vedere in apararea sa.
"Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala", spunea Laura Codruta Kovesi.