Laptele tuturor speciilor de mamifere are aceleasi componente din punct de vedere chimic, fiind format din aceleasi substante organice: proteine, grasimi, lactoza si minerale. In tara noastra nu se consuma lapte de iapa, dar popoarele asiatice (mongolii, chinezii) il consuma din timpuri stravechi, fie sub forma proaspata, fie sub forma unei bauturi dietetice racoritoare sau usor alcoolice, mai ales sub forma fermentata sub denumirea de kumas. Medicina traditionala asiatica recomanda tratamentul cu lapte de iapa in special pentru unele afectiuni gastrice, dar si pentru tuberculoza sau tetanos. In urma tratamentelor facute cu lapte de la diferite rase, s-a constatat ca cele mai bune rezultate se obtin de la iepele Heflinger. Productia de lapte la iapa variaza intre doua si trei kilograme / 100 kilograme greutate vie. In ultima vreme au aparut ferme pentru productia de lapte de iapa si in tarile din Europa. Cu toate ca iepele din rasele grele au o productie de lapte mai mare sunt preferate pentru exploatare in acest sens cele de talie mica, apartinatoare raselor naturale. Motivul? Consumul redus de furaj pe kilogram de lapte produs, rezistenta mai buna la conditiile de mediu si implicit o activitate de reproductie mult mai buna comparativ cu rasele grele.