Tiparita sub Editura „Caiete Silvane”, cartea „Comuna Buciumi – vatra de istorie romaneasca” va fi lansata joi, 19 februarie 2009, ora 13,00, la Scoala Gimnaziala din localitate.
Despre comuna Buciumi si locuitorii ei au mai fost scrise si alte carti, unele bazate pe cercetari sociologice efectuate de un colectiv de cadre de specialitate din Bucuresti, precum si in articole si reportaje aparute in presa locala si centrala.
Recenta carte il are ca autor pe profesorul de istorie Nicolae Stirb, dascal al locului, care, in urma unor documentari temeinice in arhive si biblioteci de prestigiu, prilej cu care a cules informatii despre Buciumi si celelalte localitati inca din cele mai vechi timpuri – bazate pe descoperiri arheologice si alte argumente din izvoare istorice.
Din cuprinsul volumului, cititorii au posibilitatea sa ia contact cu un trecut istoric deosebit de bogat, dovada ca pe acele spatii geografice a existat o viata economico-sociala densa si o viata culturala de exceptie, dar unde au avut loc si evenimente tragice. Scrisa cu un profund caracter analitic, cartea ofera cititorului satisfactia ca prin lecturare se poate apropia de viata de zi cu zi a buciumanilor si locuitorilor din celelalte sate ale comunei.
Pe langa bogatia de informatii cuprinse in textul cartii, intre coperte sunt redate si informatii numeroase prin imagini, anexe, grafice, tabele comparative, harti.
De fapt, volumul „Comuna Buciumi – vatra de istorie romaneasca” este o veritabila lectie de istorie, structurata pe epoci (preistorie; romana – beneficiara si a unor descoperiri in castrul de la Buciumi, ca sistem de aparare a Daciei Porolissensis medievala; moderna; contemporana), iar in ultima parte, intre paginile 121 si 196 autorul se opreste asupra tiponimiei in comuna Buciumi, a istoricului invatamantului si dezvoltarii localitatilor Buciumi, Sangeorgiu de Meses, Bodia, Rastoltu Mare si Bogdana, a unor elemente de etnografie locala, agricultura, precum si cai si modalitati de integrare in istoria locala.