Primul laborator STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică) din țară, la nivelul învățământului preșcolar, s-a inaugurat luni, 3 octombrie, la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 din Zalău.

În prezența cadrelor didactice, a partenerilor-finanțatori ai proiectului, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sălaj și ai Primăriei Municipiului Zalău, directorul Grădiniței cu PP Nr. 1 Zalău, Alina Maxim, a prezentat în câteva cuvinte istoricul proiectului care a dat viață unui spațiu în care copiii descoperă lumea, în care învață prin cele mai moderne metode să prindă aripi pentru drumul cunoașterii care le este deschis de pe scăunelele grădiniței.

Generația Alpha, așa cum sunt denumiți copiii de azi, au nevoie de sisteme educaționale adaptate timpurilor noi, iar la Zalău acest lucru se întâmplă deja grație ideilor cadrelor didactice așternute pe hârtie în urmă cu un an, apoi datorită finanțării venite din partea sponsorilor Tenaris și Ovi Prod, dar și sprijinului oferit în realizarea multor materiale de către Direct Target. Eforturile comune au dat viață unui loc plin de culoare, de jocuri, de materiale interesante chiar și pentru cei mari, de un spațiu destinat integral cunoașterii, întrebărilor și răspunsurilor la care cei mici sunt adevărați campioni.

”Este o zi foarte importantă pentru grădinița noastră. Primul laborator STEAM pentru învățământ preșcolar de la noi din țară se află aici, în această sală. De ce acest laborator? Generația Alpha nu mai vrea să primească informația de-a gata, ei își doresc să cerceteze, își doresc să emită concluzii, să descopere. Eu și colegele mele din această grădiniță am început să ne documentăm pe acest concept de STEM. Așa am aflat că STEM se bazează pe patru principii – știință, tehnologie, inginerie și matematică. Ulterior, cercetătorii au descoperit că și arta vine să completeze cele patru principii. Astfel, a apărut educația STEAM, care vine să dezvolte copiilor o gândire independentă, fiecare copil muncește, experimentează, iar rolul cadrului didactic este doar acela de a ghida munca copilului. Măsurarea informațiilor nu este neapărat importantă aici. Este important să experimenteze, să fie stimulat și ghidat pe acest drum. Tot educația STEAM deazvoltă și o curiozitate naturală astfel încât copiii își doresc să cerceteze, să investigheze – sunt îmbinate armonios cunoștințele din cele cinci domenii. Spre deosebire de metodele tradiționale, metoda STEAM este o metodă constructivă și aplicată, astfel încât are la bază conceptul de a învăța făcând. Copiii răspund unor provocări, formulează idei, concluzii, iar dacă toate aceste concepte sunt bine cimentate încă din copilărie, atunci când ajung la școală, vor fi deja familiarizați și vor deveni oameni curioși, vor dori să pună în practică ceea ce au învățat încă de aici”, a spus Alina Maxim în deschiderea evenimentului.

Proiectul care a stat la baza laboratorului STEAM este ”The space of the future”, gândit de colectivul cadrelor didactice al Grădiniței 1. Apoi, a fost contactată Codruța Lepădat, responsabil dezvoltare socială la Tenaris Silcotub,care, după o analiză alături de colegele dânsei, a fost de acord să sprijine financiar acest proiect. Mai mult, tot Tenaris a sprijinit și procesul de formare pentru predarea prin metode STEAM a celor 21 de cadre didactice și a fost întocmită prima curriculă pentru educație timpurie. Formarea cadrelor didactice a durat șase săptămâni, perioadă în care s-au desfășurat și primele activități STEAM cu preșcolarii grădiniței.

Alina Maxim a precizat că în laboratorul STEAM desfășoară activități câte două grupe de copii, zilnic, în baza unei programări întocmite de cadrele didactice. Investiția se ridică la aproximativ 35 de mii de lei, grație sponsorizărilor Tenaris, Ovi Prod, Direct Target și a muncii depuse de întreg personalul grădiniței.

În viitor, planurile conducerii Grădiniței 1 este de a înființa un spațiu STEAM și la exterior, deoarece beneficiile și utilitatea acestei metode de învățare se observă la copii.

Din partea Primăriei și Consiliului Local Zalău au fost prezenți la eveniment viceprimarul Nicolae Fazakaș, Administratorul public Călin Cristian Forț, directorul Direcției Patrimoniu Alexandru Pura și consilierul local Takacs Zoltan, iar din partea Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Corina Forț – inspector general adjunct și Dana Chiș – inspector Biologie, Fizică și Chimie.

Toți cei prezenți au felicitat la unison inițiativa proiectului și implementarea lui în beneficiul copiilor, cu speranța că astfel de proiecte vor fi multiplicate în unitățile de învățământ din județ și din țară.

”Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 a dat <tonul> metodei STEAM în învățământul preșcolar. Este o onoare să particip la inaugurarea primului laborator STEAM din țară, gândit și înființat într-o grădiniță, iar meritul este al cadrelor didactice, al conducerii grădiniței și al partenerilor Tenaris Silcotub, Ovi Prod și Direct Target Zalău, cei care au sprijinit proiectul. Se dovedește încă o dată că parteneriatul public-privat naște proiecte de succes pentru viitorul copiilor. De la clasica cretă și plastilină, de pe vremea noastră, la Grădinița 1, micii cercetători, ingineri, artiști, matematicieni beneficiază de metode practice inovative, de materiale și dotări pentru experimente, de joacă prin stimularea gândirii analitice. Este un pas mare făcut în această unitate de învățământ care este deja un exemplu pentru ceea ce trebuie să devină Educația preșcolară. Felicitări tuturor pentru proiectul realizat și mult succes! Am dat asigurări că Primăria Zalău va fi în continuare un partener al sistemului de învățământ și va contribui la modernizarea infrastructurii școlare”, a declarat Administratorul Public, Călin Forț.