Fie ca e vorba de fonduri europene, de bani guvernamentali sau de surse din bugetul local, banii au fost folosiți în așa fel încât viața locuitorilor din Zimbor să fie vizibil schimbată în bine. Drumurile au fost asfaltate în toată comuna, sunt montate camere de supraveghere pentru siguranța localnicilor, căminele culturale sunt puse la punct, școala și grădinița modernizate, iar dispensarul medical e comparabil cu o mică clinică privată de la oraș. Cât despre apă, canalizare și gaz, sunt demarate deja proiecte pentru toate cele trei investiții majore, absolut necesare, spun reprezentanții administrației locale.

Din fonduri europene, de exemplu, primăria a amenajat o capelă în Zimbor, la cimitir, lucrarea fiind aproape complet finalizată. În momentul de față se fac ultimele retușuri, urmând ca în scurt timp aceasta să fie dată spre folosință.

Tot cu bani europeni, au fost puse la punct drumurile și ulițele din comună.

Prin măsura 7.2„Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, s-au făcut drumuri de la zero în localitățile Zimbor și Sâncraiu Almașului, peste 5,5 kilometri. În paralel, au fost realizate și accese la toate proprietățile, au fost betonate șanțurile, s-au construit două poduri, dar și 72 de parcări în centrul comunei. Investiția se ridică la un milion de euro și este finalizată în proporție de peste 80 la sută, în momentul de față se mai lucrează la asfaltarea unei ulițe în Sâncraiu Almașului. Această lucrare ar fi trebuit finalizată în luna august, însă termenul a fost prelungit cu încă două luni, spune primarul Gabriel Mureșan, după ce constructorul a primit sarcini suplimentare.

Prin PNDL 2, a fost reabilitat exteriorul grădiniței din Zimbor, clădirea a fost împrejmuită, iar în curte este amenajat un spațiu de joacă modern, cu mobilier specific, cu alei, cu un covor special, pe toată suprafața, pentru protecția celor mici. Lucrarea este gata mai mult de jumătate iar până la finele anului va fi, cu siguranță, finalizată, spune primarul comunei Zimbor.

Și școala gimnazială de la Zimbor a fost amenajată, partea exterioară, unitatea de învățământ a fost împrejmuită, iar centrala destinată încălzirii a fost scoasă din incinta școlii, pentru aceasta primăria construind o clădire separată. De altfel, școala, cu un efectiv de peste 80 de elevi, are acum două centrale, administrația locală păstrând-o pe cea veche și achiziționând încă una, astfel că atunci când este foarte frig cele două pot funcționa simultan.

Curtea școlii este pavată, intrările sunt asfaltate, iar în fața școolii urmează să fie amenajat, pe locul unei clădiri vechi, un spațiu verde cu bănci, fântână arteziană și locuri de parcare.

De altfel, chiar în vecinătatea școlii există deja amenajat un parc cu care comuna se poate mândri. Acesta are un foișor care poate găzdui spectacole și evenimente în aer liber, locuri de joacă pentru copii, băncuțe. Primăria a cheltuit aproximativ 50 de mii de lei din bugetul local pentru amenajarea parcului din centrul de comună.

Tineretul din Zimbor are la dispoziție un teren sintetic de fotbal, unde au fost finalizate de curând și vestiarele, o investiție de circa o sută de mii de lei, iar administrația locală intenționează să amenajeze, în vecinătatea acestuia, și un teren de volei. Încă de anul trecut, baza sportivă dispune și de o tribună care poate găzdui aproximativ două sute de persoane.

Cu bani de la bugetul local, au fost montate camere de supraveghere în comună și au fost reabilitate căminele culturale.

Tot prin PNDL 2 a fost construit și dispensarul medical.Un proiect cu o valoare de aproape 1.118.000 lei, investiția se ridică la cele mai înalte standarde. Pentru realizarea acesteia, au fost demolate două clădiri vechi din centrul comunei. Lucrarea este finalizată în proporție de peste 70 la sută, în prezent muncitorii ocupându-se de montatul geamurilor și al ușilor și de instalațiile electrice.

O problemă o reprezintă, spune primarul comunei Zimbor, lipsa unui medic. Gabriel Mureșan face un apel pe această cale către cei doritori să profeseze în mediul rural, dar în condiții comparabile cu cele de la oraș, să vină să muncească la noul dispensar. Medicul va beneficia de locuință de serviciu și de o serie de alte facilități oferite de administrația locală.

Tot cu bani guvernamentali s-a modernizat drumul comunal DC 58 Zimbor-Dolu-Sâncraiu Almașului. Valoarea contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Dezvoltării este de 6.277.560 lei. Lucrarea este aproape finalizată. La Dolu mai sunt de făcut trei poduri, șanțuri și accese la proprietăți, spune primarul Gabriel Mureșan.

Acest drum era impracticabil anii trecuți, mai ales dacă ploua, face legătura între cele trei localități și iese în Drumul European E81. Până la construirea acestui drum, pentru a ajunge la Zimbor, locuitorii din Dolu erau nevoiți să ocolească prin Sâncraiu Almaşului. Acum, distanța dintre centrul de comună și Dolu se poate parcuge în câteva minute.

„Cine vine la Dolu, nu mai merge până la Sâncraiu Almașului, sunt mulți localnici din Dolu care stau în Cluj iar de când s-a asfaltat drumul aleg această varianta, trec doar dealul din Sâncraiul Almașului”, ne-a explicat edilul.

Pe lista proiectelor importante pentru care se așteaptă finanțare se numără cel privind aducțiunea de apă, canalizarea și introducerea gazului metan în comună.

Pentru apă în Zimbor, Sutor, Chendremal și Sâncraiu Almașului, există un proiect derulat de Compania de Apă Someș Tisa, aflat acum în procedură de licitație. Pentru canalizare, primăria a depus la CNI un proiect, incluse fiind localitățile Sutor și Zimbor. Pentru apă, lucrarea ar putea demara până la finele anului, iar pentru canalizare la începutul anului viitor, cel târziu, afirmă preimarul Gabriel Mureșan.

Pentru aducțiunea de gaz, a fost constituită o Ascociație de Dezvoltare Intercomunitară pentru a crește șansele de reușită ale proiectului dar și pentru a reduce costurile. În această perioadă, urmează să fie scoasă la licitație întocmirea studiului de fezabilitate.

La CNI, primăria mai are depuse proiecte privind refacerea drumului de la Sutor și Chendremal. Concret, vor fi asfaltate cele câteva ulițe pe care nu s-a ajuns încă și se va reasfalta întregul drum, făcut inițial din bugetul local și acoperit doar cu un strat de asfalt.