Locuitorii municipiului Zalău aşteaptă scumpirea apei furnizate de Compania de Apă Someş şi a serviciului de canalizare, in condiţiile in care multe blocuri nu au parte nici de apă şi nici de canalizare.
Reţeaua de canalizare a municipiului Zalău continuă să producă disconfort cetăţenilor chiar şi după finali-zarea lucrărilor de reabilitare, din cauza modului superficial in care s-au realizat lucrările. Modul deficitar in care s-au efectuat lucrările de reabilitarea şi extinderea a reţelei de apă şi canalizare in Zalău, de la inceputul anului 2009 pană luna trecută (cu o intarziere de cinci luni) a fost semnalat de nenumărate ori, inclusiv de beneficiarii lucrărilor: Compania de Apă Someş şi Primăria municipiului Zalău. In unele zone, chiar, oamenii se plang că apa menajeră le-a inundat subsolurile după intervenţia lucrătorilor firmei OMS din Ungaria. Este şi cazul locuitorilor din blocul T1A, din Cartierul Păcii, şi care spun că la o ploaie cat de cat apa le ajunge la genunchi in faţa scării de bloc şi uneori intră şi in bloc. De asemenea, locatarii blocului A22, situat de la intra-rea in piaţa Astralis, sunt dezamăgiţi că la subsolul blo-cului lor se scurge toată apa menajeră din bloc şi din scările vecine şi nu ajunge in canalul colector din stradă, care e situat la un nivel mai ridicat faţă de subsolul blocului.
Au intervenit a doua oară in patru zone
Directorul Companiei de Apă sucursala Zalău, Marcel Zaharia, ne-a declarat că, in general, este mulţumit de lucrările de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare, dar a admis că constructorul a fost intors pentru a interveni a doua oară in patru zone ale municipiului (Porolissum, bloc Perla, Cinematograful Scala şi Sala Sporturilor) unde canalizarea nu funcţiona cum trebuie. „In aceste zone nu s-au respectat intocmai condiţiile de lucru, conductele erau in pantă şi nu permiteau deversarea apei menajere in canalul colector. Avem o firmă de consultanţă care verifică lucrările, iar in urma constatării neregulilor, constructorul a revenit pentru remedierea lor”, a explicat Zaharia. Lucrările au o garanţie de 12 luni, perioadă in care orice defecţiune trebuie remediată de executant.
Apa de canal se scurge tot in vale
Scopul reabilitării reţelei de canalizare era, in principal, eliminarea deversărilor apei menajere direct in văile care traversează municipiul, apa de canal urmand să fie filtrată prin staţia de epurare. La o lună după finalizarea lucrărilor, locuitorii din cartierele Astralis şi Simion Bărnuţiu se plang in continuare de mirosul insuportabil care vine de la Valea Zalăului. In cursul zilei de ieri, am filmat şi noi noile conducte de canalizare care nu se mai deschid in vale ci o traversează. In schimb, am văzut in mai multe locuri cum apa cana-lizată se scurge pe langă conductă, direct in vale. In zona Sălii Sporturilor, in faţa Ştrandului Tineretului, i-am găsit incă pe muncitorii firmei OMS care interveneau a doua oară pentru a monta o conductă peste, sau pe sub vale (incă nu erau decişi angajaţii de pe şantier) prin care apa canalizată să fie condusă in canalul colector. „In zona Sălii Sporturilor apa de canal trebuie preluată de colector. Colectorul din acea zonă nu era prins in reabilitare şi am solicitat constructorului să mai prelungească conducta cu incă 40 de metri, pană la colector. In acea zonă, la o adancime de peste şase metri este canalul termic şi alte reţele de utilităţi şi conducte vechi de canalizare, ceea ce a necesitat devierea conductelor”, ne-a explicat şeful de la Zalău al Companiei de Apă Someş. Lucrările in acea zonă vor mai continua cateva zile, iar recepţia lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă şi cana-lizare va avea loc pană la sfarşitul anului.
Ce-am avut şi ce-am caştigat
In cei peste doi ani de lucrări s-a reuşit inlocuirea a trei kilometri de conducte din reţeaua de apă, şi s-a extins reţeaua de apă cu 10,7 kilometri. Reţeaua de canalizare a fost inlocuită pe o porţiune de 7,2 kilometri, şi extinsă cu 13 kilometri, la casele de pe fosta stradă Crasnei şi străzile adiacente. Marcel Zaharia a precizat că locuitorii de pe aceste străzi sunt aşteptaţi pentru a primi avizul de racordare la reţeaua nouă de canalizare. Canalizarea a fost adusă pană la nivelul proprietăţiilor locatarilor, iar costul de branşare va trebui suportat de proprietari.
Investiţiile in cadrul proiectului de reabilitare şi extindere a reţelei de distribuţia apei potabile şi de canalizare in muncipiul Zalău au costat peste 25 de mili-oane de lei. 74 la sută din sumă reprezintă fonduri ne-rambursabile de la Uniunea Europeană, 11,3 la sută este constribuţia Guvernului Romaniei, 12,8 la sută credit contractat de Compania de Apă Someş şi 1,9 la sută cofinanţare locală.
Autorităţile decid scumpirea apei
Compania de Apă Someş a cerut, incepand cu data de 1 iulie, creşterea tarifelor pentru serviciile de alimentară cu apă şi canalizare. Astfel, pentru un metru cub de apă vom plăti 2,39 lei, faţă de 2,19 lei cat este in prezent, iar taxa de canalizare a apei menajere va creşte de la 1,24 lei la 2,05 lei pe metru cub. La aceste preţuri se adaugă TVA-ul. Potrivit lui Marcel Zaharia, votul final pentru majorarea costurilor serviciilor, sau meţinerea lui la nivelul actual, il vor avea membrii Asociaţiei de Dezvoltare a Infrastructurii in Bazinul Hidrografic Someş-Tisa, din care fac parte preşedinţii Consiliilor judeţene din Sălaj şi Cluj şi primarii de oraşe şi comune unde Compania de Apă este furnizor.
Debranşările continuă
Angajaţii Companiei de Apă Someş, sucursala Zalău, au continuat şi ieri debranşarea de la apă a blocurilor somate in perioada 1 – 6 iunie, care nu au semnat incă contractul pentru facturarea la comun. In cursul zilei de ieri, robinetele au fost inchise la incă 11 blocuri. In total, un număr de 49 de scări de bloc din Zalău au rămas fără apă, dintre care pentru 25 s-a reluat serviciul după incheierea contractului, iar 22 de scări de bloc erau incă fără apă, ieri după amiază.
Asfaltări de mantuială
Cu un an in urmă, primarul Zalăului, Radu Căpilnaşiu, i-a ameninţat pe constructori că nu le mai dă avize de spargere a carosabilului din cauză că nu au refăcut la timp străzile sparte pentru lucrări. Cei de la OMS s-au pus pe treabă, dat tot in stilul caracteristic, astfel că in multe zone ale oraşului asfaltul s-a surpat creand adevărate cratere in carosabil, spre disperarea şoferilor. La inceputul acestui an, primăria Zalău, prin firma subordonată, Citadin, a preluat lucrările de asfaltare. „Vis-a-vis de refacerea covorului asfaltic in zonele afectate de săpături, de către firma OMS, nu sunt mulţumit, pentru faptul că ne-am trezit că trebuie să refacem inclusiv refacerile făcute de ei. Citadin-ul şi-a asumat refacerea carosabilului, in baza unui contract, insă mai avem de recuperat aproximativ patru milioane de lei, fără garanţii. In ce priveşte canalizarea, dacă e funcţională sau nu, nu pot să mă pronunţ eu, pentru că beneficiar este Compania de Apă. Urmează recepţia lucrărilor şi se vor face verificări, inclusiv de către Garda de mediu. Ştim că există incă deversări in Valea Zalăului şi, din cate ştiu, in Brădet şi Stadion deversările in cursurile de apă au fost remediate”, ne-a declarat Primarul Zalăului.
La Zalău – fără apă şi fără canalizare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...