Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de joi a Consiliului local al municipiului Zalau figureaza un proiect de hotarare care prevede majorarea tarifelor de salubrizare – dezinsectie, dezinfectie si deratizare.
SC Coral Impex SRL, operatorul de servicii de salubrizare in Zalau, solicita cresterea preturilor cu aproximativ 22 la suta.
Potrivit proiectului de hotarare, in cazul gospodariilor individuale tarifele cresc cu 22,11 la suta. Concret, in loc de 14,52 lei pe gospodarie, cat platim acum, vom plati 17,73 lei. „n cazul partilor comune ale cladirilor de tip condominiu, adica scara blocului sau subsolul blocului, majorarea de pret va fi de 5.94 la suta. „n loc de 58,56 lei pe metru patrat vom plati 62.04 lei.
Preturile vor creste si in cazul serviciilor practicate pe domeniul public si privat al municipiului.
Pentru deratizarea cladirilor, a locurilor de joaca, a cladirilor apartinand unitatilor de invatamant sau a parcarilor, serviciul se scumpeste cu 22,06 la suta, de la 0,0136 lei pe metru patrat la 0,0166 lei.
Pentru terenurile ocupate de constructii, majorarea de pret va fi de 29,41 la suta, tariful urcand de la 0,0102 lei la 0,0132 lei pe metru patrat.
Pentru zonele verzi din cartiere, parcuri, cimitire, terenuri sportive, zonele cu vegetatie aferente trotuarelor sau pietelor deratizarea se scumpeste cu 14 la suta, tariful practicat urmand sa creasca de la 0,0200 lei pe metru patrat la 0,0228 lei.
O majorarea de 29,41 l;a suta e consemnata in cazul deratizarii efectuate la terenuri concesionate, cai de acces, puncte gospodaresti. „n acest caz, tariful urca de la 0,102 lei pe metru patrat la 0,0132 lei.

Coral spune ca trebuie sa mareasca
„portiile” de otrava pentru sobolani

Aflam din referatul privind modificarea tarifelor pentru activitatea de deratizare ca scumpirile sunt justificate prin faptul ca directivele europene au cerut modificarea dozelor in cazul raticidelor. stop_coloana O doza mai concentrata de otrava pentru sobolani inseamna preturi mai mari pentru zalauani. SC Coral Impex SRL a depus la Primaria Zalau doua adrese, una in decembrie 2015 si una in septembrie 2016, prin care a solicitat majorarea tarifelor pentru activitatea de deratizare din cauza modificarii dozelor de aplicare a raticidului pe unitatea de suprafata, marire datorata reautorizarii de catre Comisia Nationala pentru Produse Biocide a raticidului Facorat Pasta, ca urmare a conformarii la prevederile Regulamentului European cu privire la punerea pe piata a produselor biocide.

Deratizarea s-a scumpit binisor si in 2015 si in 2016

Tarifele practicate de SC Coral Impex au fost umflate sistematic in ultimii ani. La finalul lui 2015 s-a decis ca taxa sa nu se mai plateasca pe persoana (8,4 lei pe an de persoana in 2015), ci pe locuinta. Adica o persoana care locuia singura a ajuns sa plateasca aproape de patru ori mai mult, iar o familie cu doua persoane aproape dublu decat initial.
In martie 2016, pretul deratizarii si desinsectiei a crescut iar, pe motiv ca e nevoie de o concentratie mai mare de raticid pe hectar pentru a starpi sobolanii.
Scumpirile au venit in contextul in care firma era banuita de DNA ca mareste preturile nejustificat, iar angajati din mai multe primarii din tara cu care Coral are contract sunt complici, in schimbul unor sume de bani si foloase.
In ciuda problemelor existente, de dezinsectie si deratizare se ocupa in continuare, la Zalau, firma Coral, cu care Primaria Zalau are contract pana in 2020.
In baza contractului, Coral se obliga la doua deratizari pe an, trei dezinsecttii si trei aviotratamente.