În cadrul ședinței Consiliului Județean de miercuri, 28 aprilie, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) își va prezenta raportul de activitate pe anul 2020, dar și obiectivele stabilite pentru anul în curs.

Potrivit documentului de 77 de pagini ce urmează a fi prezentat consilierilor, ATOP a avut anul trecut 10 întâlniri. În cadrul acestora au fost discutate, printre altele, rata criminalității și a infracționalității în județ, activitatea ISU, evaluarea activității desfășurate de Centrul de prevenire, evaluare și consiliere Antidrog Sălaj, activitatea specifică pe linie de ordine publică desfășurată de către
Inspectoratul de Jandarmi Județean Sălaj.

Bulevardul Mihai Viteazul, destinația preferată a hoților de oglinzi și alte componente auto

La capitolul infracționalitate stradală, aflăm că cele mai multe fapte penale stradale sunt furturile din autoturisme, majoritatea comise pe timp de noapte. Pe calendar, în nopţile de luni spre marţi, joi spre vineri şi vineri spre sâmbătă au avut loc cele mai multe infracţiuni stradale. După tipul de furt și ziua comiterii, furtul de autoturisme a fost comis în special în ziua de luni a săptămânii, iar cele mai multe furturi din autoturisme au fost comise în noaptea de joi spre vineri a
săptămânii.
Cele mai multe infracțiuni stradale au avut loc, în 2020, la Zalău. Majoritatea au vizat furturi din mașini parcate pe raza municipiului, mai ales pe străzi, în nopţile de joi spre vineri şi vineri spre sâmbătă.
Cele mai nesigure străzi din Zalău din punct de vedere al numărului de infracțiuni stradale înregistrate anul trecut au fost Bulevardul Mihai Viteazul, strada Viitorului, Tudor Vladimirescu, Victor Deleu şi Voievod Gelu.

ATOP a recomandat reorganizarea şi redimensionarea dispozitivelor de siguranţă publică care execută serviciul de patrulare în municipiul Zalău, pe străzile menționate, desfăşurarea unei campanii de prevenire a infracţiunilor stradale, cu ajutorul mass media, prin care să fie transmise recomandări adresate proprietarilor de autoturisme privind luarea măsurilor suplimentare de siguranţă pentru prevenirea furturilor stradale, organizarea şi desfăşurarea de acţiuni și pânde pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale în zonele şi locurile cu potenţial criminogen ridicat.

În 2020, s-au intensificat furturile de găini din cotețe

În luna iulie, ATOP a dezbătut evoluția indicatorilor statistici la nivelul I.P.J. Sălaj, în primele 6 luni din 2020. O concluzie o reprezintă faptul că numărul total al infracțiunilor sesizate în primele 6 luni ale anului 2020, față de aceeași perioadă a anului 2019, a fost în scădere cu circa 10 la sută.

Luate pe categorii, sunt însă și excepții. Așa se face că au crescut semnificativ furturile de păsări în 2020, fiind menționat un procent de 35,71 la sută în plus față de 2019. S-a furat mai mult și de pe câmp, numărul infracțiunilor comise pe ogor fiind cu 83,33 la sută mai mare anul trecut decât în 2019. Și animale s-au furat mai multe, fiind înregistrate cu 14,29 la sută mai multe fapte de acest fel.

O scădere semnificativă s-a constatat la infracțiunile economico – financiare. Au fost cu 37,11% mai puține decât în anul precedent.

ATOP are 4 obiective strategice pentru 2021

Strategia ATOP pentru anul 2021, un document mult mai puțin stufos decât raportul de activitate, având doar 8 pagini, este în concordanță cu Strategia de ordine publică a MAI , oferã ansamblul obiectivelor majore în domeniul ordinii publice, coroborate cu principalele modalitãţi de realizare şi resurse necesare pentru menţinerea, asigurarea şi restabilirea ordinii publice şi contribuie la stabilirea unei direcţii unitare, la nivelul tuturor instituţiilor de ordine publicã, aflăm din documentul ce urmează a fi prezentat consilierilor județeni.
“Pentru a stabili strategia pe anul 2021, trebuie mai întâi avute în vedere evoluția criminalității sesizate în anul 2020 și provocările în domeniul ordinii şi siguranţei publice cuprinse in raportul de evaluare a activitatii ATOP Sălaj pentru anul 2020. Viziunea A.T.O.P este <deschidere și responsabilitate în structurile cu atribuții în menținerea si asigurarea unui climat de ordine si siguranță
publică>, motiv pentru care va sprijinii Poliția, Jandarmeria și Pompierii în demersul lor de a <lupta împotriva infracționalității și de a proteja oameni> asigurându-se, astfel că aceasta furnizează servicii de poliție eficate și eficiente cetățenilor. Valorile comune în domeniul ordinii publice susţin întreaga activitate de zi cu zi şi oferã coordonatele în care aceasta se dezvoltã, precum şi
mijloacele prin care se realizeazã”, precizează doccumentul.

Astfel, în virtutea celor de mai sus, A.T.O.P Sălaj susține că a identificat 4 obiective strategice fundamentale pentru
furnizarea serviciilor proprii și acestea sunt cele care vor sustine viziunea sa pe viitor. E vorba despre garantarea unui serviciu public de menținere si asigurare a liniștii și ordinii publice eficient și eficace, să asigure îndeplinirea obligațiilor ATOP privind consultarea, sistemul cu privire la plângeri și analiza performanțelor, să se asigure că ATOP primește sprijinul relevant și recomandările pentru îndeplinirea responsabilităților proprii și maximizarea contribuției și rolului ATOP în soluționarea problemelor din responsabilitatea poliției, jandarmeriei și pompierilor la nivel local.

ATOP este o structură care funcționează pe lângă Consiiul Județean, definită de lege ca fiind organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, constituit pentru o perioadă de 4 ani. Din ATOP fac parte, de drept, şeful Inspectoratului de poliţie judeţean şi subprefectul, respectiv 6 consilieri desemnaţi de Consiliul Judeţean Sălaj, 3 reprezentanţi ai comunităţii desemnaţi de preşedintele Consiliului Judeţean, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj şi un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor. În prezent, embrii ATOP Sălaj sunt remunerați pentru fiecare ședință la care participă cu câte 1.094 lei net. În 2019, aceștia primeau câte 1.642 lei net pentru o ședință.