Festivalul Tenaris Cinelatino revine, la Zalău, între 12 și 14 iulie, iar organizatorii mizează, la cea de-a 12-a ediție, pe zâmbete, relaxare și filme bune. Toate prezentate cu intrare liberă, la cinema Scala și în Parcul Central.
Evenimentul este organizat de TenarisSilcotub din dorința de a oferi o experiență unică, în care cultura românească se îmbină cu generoasa tradiție cinematografică din țările latino. Spiritul latin are un umor special pe care selecția de filme își propune să îl aducă prim plan.
„În acest an, de abia așteptam să oferim comunității multe comedii și filme pentru copii într-un program adaptat orarului comunității noastre din Zalău. Invitam comunitatea la o călătorie de trei zile prin cinematografia contemporana româna și latin americană care suntem singuri că va aduce multe zâmbete pe buzele celor din sala”, spune Codruța Hodrea, manager în relația cu comunitatea.
Copiii sunt, ca de obicei, răsfățații festivalului. Cu 4 filme selectate pentru vârste de la cele mai mici, la peste 10 ani, ei pot trăi alături de familie experiența descoperirii cinemaului și a poveștilor pline de tâlc. Câștigător al Marelui Premiu la Annecy, Avril și lumea extraordinară este o poveste încântătoare, desenată de mână, despre aventurile unei fete în căutarea părinților ei, în Parisul anilor ’40. Prietenia dintre un băiat de 10 ani și o cățelușă va smulge emoții puternice celor care vor urmări Belle și Sebastian. Rika și Zete se întorc cu noi aventuri în al doilea sezon Legendarium, primul serial de animație CGI românesc, premiat la nivel internațional. Adolescenții au și ei o proiecție specială: Horia, lansat recent, este un road movie nostalgic cu un umor tipic românesc, care aduce poftă de călătorie și descoperire.
Toate proiecțiile pentru copii sunt programate la Cinema Scala, la prânz și primele ore ale după-amiezii.
Cinema-ul latin are 4 reprezentanți în program, din Argentina, Uruguay și Mexic. Album de familie, scris si regizat de Guillermo Rocamora, a fost ales să reprezinte Uruguay la Oscar, iar Puan (r. María Alché, Benjamín Naishtat) a fost în selecția oficială la Festivalul Internațional de film de la San Sebastian. Exercițiul este cel mai recent film semnat de Martín Rejtman, o figură importantă în noul cinema argentinian, un amestec de umor și situații absurde. Iubiri incomplete (r. Gilberto González Penilla) va smulge multe zâmbete, la rândul lui, cu povestea bărbatului ce decide să-i găsească pe cei trei iubiți ai soției decedate.
Prezentat în proiecție specială la festivalul de la Cannes, documentarul Nasty (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu) va deschide seria filmelor românești din Cinelatino 2024, o șansă pentru toate generațiile să descopere povestea primului tenisman No1 în ATP, Ilie Năstase.
Scenaristul Gabriel Gheorghe va fi prezent la Zalău, duminică după-amiaza, ca invitatat special la proiecția filmului Visul (r. Cătălin Saizescu) de la Cinema Scala. El este pregătit să răspundă tuturor curiozităților publicului după ce va viziona, împreună cu acesta, povestea inspirată din fapte reale. Despre Nunți, botezuri, înmormântări (r. Alexandru Lusting), comedia care te învață cum să câștigi un milion de euro și să te alegi cu un milion de încurcături, va vorbi Dan Iancău, directorul filmului, invitat la un dialog cu publicul din Zalău, după proiecția filmului, sâmbătă, în Parcul Central.
Compania TenarisSilcotub organizează acest eveniment alături de fundația PROA, care are misiunea de a gestiona programele culturale ale Tenaris la nivel mondial, și Asociația Festivalul de Film Transilvania, organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău.