Unul dintre cei mai mari angajatori din judetul Salaj si cel mai important producator roman de tevi din otel fara sudura, TenarisSilcotub, sufera, in continuare, din cauza crizei mondiale. “Ne confruntam cu o criza acuta. In luna martie vom avea la fel de putina activitate precum in februarie. Productia ni s-a redus la 30, maxim 40%, iar previziuni optimiste nu prea sunt”, ne-a declarat Alexandru Rus, presedintele Sindicatului “Metalurgistul” din unitate.
Ca urmare, in aceasta luna, salariatii vor lucra intre una si trei saptamani, in functie de sectorul de productie unde sunt incadrati. Diferenta va fi “acoperita” de cursuri, pentru ca fiecare angajat sa intre, pentru o saptamana, in somaj tehnic. Toate aceste masuri fac parte dintr-un program anti-criza stabilit de catre conducerea fabricii din Zalau cu sindicalistii. In plus, in prima luna din 2009, cele doua parti au incheiat un protocol, prin care patronatul va anunta, lunar, salariatii, despre situatia din grupul Tenaris – la nivel global, european si national.
Pretul petrolului loveste in productie
Alexandru Rus sustine ca atata timp cat pretul petrolului a scazut foarte mult (de la 146 de dolari pe baril, in vara anului 2008, la mai putin de 44 de dolari pe baril, in prezent), companiile care exploreaza zacaminte nu mai fac investitii si nu mai achizitioneaza tevi, preferand sa foloseasca produsele pe care le au pe stoc.
Problemele cu care se confrunta industria auto din Romania s-au rasfrant si asupra TenarisSilcotub, furnizor de componente pentru Logan. Totusi, conducerea sindicatului spera ca lucrurile se vor indrepta si ca grupul din care face parte si unitatea de productie de la Zalau dispune de resurse financiare care sa asigure functionarea fabricii.
Specialisti zalauani, in Emiratele Arabe
Pe fondul crizei, numarul angajatilor de la Silcotub Zalau s-a redus cu circa 80-90 de persoane, ne-a mai spus liderul de sindicat. Potrivit acestuia, o parte dintre fostii salariati au plecat prin demisie, urmand sa lucreze la un laminor ce va fi pus in functiune in Emiratele Arabe. “Fosti directori si fosti sefi de departamente de la Zalau vor fi specialistii laminorului din Emiratele Arabe. Ei se vor ocupa de instruirea personalului muncitor de acolo”, a precizat Rus. Nu este exclus ca, in perioada urmatoare, pentru unitatea din tara araba sa fie selectati si muncitori zalauani.
Plati compensatorii de un miliard
Cea mai mare parte a persoanelor care au parasit “corabia” producatorului de tevi s-a ales cu salarii compensatorii. Astfel, potrivit contractului colectiv de munca pe unitate, angajatii care pleaca voluntar beneficiaza de minim 60% din ultimul salariu, pentru fiecare an de vechime in munca. “Spre exemplu, o persoana cu 38 de ani vechime in munca, al carui ultim salariu a fost de 5.000 de lei, se va alege cu peste 100.000 de lei, adica mai mult de un miliard de lei vechi”, a exemplificat liderul de sindicat.
Ziua Internationala de Actiune a Salariatilor
Toti angajatii unitatilor grupului Tenaris sarbatoresc, astazi, Ziua Internationala de Actiune, ocazie cu care fiecare sindicat din fabricile membre va organiza actiuni specifice. “La Zalau ne vom intalni cu angajatii, pentru a le prezenta evolutia dialogului dintre reprezentantii sindicatelor din fabricile Tenaris si conducerea grupului, in vederea constituirii unui comitet sindical pentru salariatii din toate fabricile pe care Tenaris le detine in lume”, a precizat Rus
De asemenea, adauga sursa citata, “vom pregati inca o scrisoare catre Paolo Rocca, presedintele Tenaris, prin care ii vom cere din nou sa ne cheme la discutii, in conditiile in care acesta a refuzat sa recunoasca comitetul, pe motiv ca negocierile trebuie purtate la nivel local”. In opinia membrilor acestui comitet, criza mondiala impune discutii la nivel mondial.
Comitetul sindical si-a propus sa obtina contracte colective tot mai puternice, locuri de munca sigure pentru cei pe care ii reprezinta, eliminarea strategiei corporative pentru a spori securitatea muncii, oportunitati de a crea noi locuri de munca, promovarea celor mai mari standarde de mediu etc.