Chiar daca numarul animalelor este in scadere si in comuna Somes Odorhei, potentialul de valorificare a pajistilor e unul ridicat. Primarul comunei, dl. Grigore Berinde, nadajduieste ca vor veni vremuri si mai bune pentru zootehnia locala si nu poate lasa pasunile napadite de spini si maracini, fenomen care cu certitudine ar duce la distrugerea acestei importante resurse funciare. Insa numai intretinerea pasunii nu inseamna ca aceasta resursa naturala este folosita la capacitate maxima. Astfel ca edilii comunei Somes Odorhei au gasit un mod multifunctional de utilizare a pasunilor, imbinand functii care pot fi folosite in beneficiul omului si al animalelor: hrana si habitat pentru animale, biodiversivitate pentru 70 la suta din speciile de plante, dar si de protejare a solului impotriva unor factori naturali (eroziune). In acest sens, in anul 2008, Primaria comunei Somes Odorhei a intocmit un proiect pentru doua perimetre de ameliorare a solului pe pajistile din hotarele satelor Soimus si Somes Odorhei. Banii provin de la Guvern si se deruleaza prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj. Valoarea totala a investitiei este de 11,5 miliarde lei vechi (5,5 miliarde lei pentru Soimus si 6 miliarde lei pentru Somes Odorhei.) De fapt, in ce consta investitia? Vara trecuta au demarat lucrarile de regularizare a Vaii Barsei si Vaii Soimusului. S-au construit doua poduri si mai multe podete peste cele doua cursuri de apa in scopul inlesnirii accesului animalelor la pasune, dar si a unor utilaje si mijloace de transport. Perimetrul din hotarul satului Soimus, supus ameliorarii este de 170 de hectare. El se intinde in zonele botezate de localnici Manzarie si Sutaia. In satul Somes Odorhei, cele 97 de hectare al carui sol este si va fi ameliorat se afla de o parte si de alta a Vaii Barsei. Din spusele primarului Berinde, 80 la suta din lucrari au fost executate. Pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, edilul promite ca investitia va fi finalizata. In proportie de aproape 99 la suta, pe cele doua perimetre s-au efectuat lucrarile de nivelare si scarificare. S-au amenajat sase sisteme de adapare a animalelor in cele doua pasuni, iar o suprafata de 30 de hectare a fost suprainsamantata inca din toamna, urmand ca in aceasta primavara, alte 60 de hectare sa fie semanate cu iarba. Chiar daca vremea nu este tocmai prielnica pentru lucrari la pajisti, utilajele proprii ale Primariei din Somes Odorhei, decolmaetaza in aceste zile santurile de la marginea pasunilor, si de pe langa drumurile care duc la pasune si imprastie amendamente. Cum s-ar spune, se misca ceva. La Somes Odorhei, pasuni exista si sunt intretinute. Doar animale nu sunt sa le pasca.
La Somes Odorhei, pajistile… duc dorul animalelor
Articole
Contract colectiv de muncă pentru angajații din bănci
Guvernul a extins aplicarea Contractului colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Executivul a aprobat, în ședința din 27 noiembrie, extinderea aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul sectorului de negociere colectivă 40 – Activități bancare, negociat și semnat anul acesta de Federația Sindicatelor din Industria Financiară, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci și Consiliul Patronatelor Bancare din România pentru 5 bănci. ”Acest demers marchează o premieră în domeniul dialogului social, fiind primul contract…
Mai mult...Salarii mai mari cu 200 de lei din ianuarie
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 4.050 lei lunar începând cu 1 ianuarie 2025. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2025, față de 3.700 lei cât este în prezent. ”Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali,…
Mai mult...