Ales primar pentru prima dată în anul 2008, liberalul Gabriel Mureșan este acum primar de 4 stele (n.r. – fiecare stea reprezintă un mandat de primar) și a reușit să transforme Comuna Zimbor într-una din cele mai frumoase și rânduite comune sălăjene care poate fi dată exemplu de bună practică administrativă multor comunități rurale.

Drumul nu a fost ușor, dar a perseverat în atragerea de fonduri pentru investițiile necesare comunității, s-a străduit să nu rateze oportunități și se poate mândri acum cu realizări importante care duc la o viață mai bună pentru oamenii locului și pentru cei care vor alege să locuiască în satele comunei Zimbor. Infrastructura rutieră modernă, asistență medicală, unități de învățământ curate și dotate, parcuri, cămine culturale, potențialul turistic dezvoltat, apă, canalizare și gaz în viitorul apropiat – sunt câteva dintre facilitățile pentru care administrația locală condusă de Gabriel Mureșan a muncit de-a lungul anilor și oferă acum altă perspectivă asupra vieții la sat.

”Am reușit să implementăm zeci de proiecte prin toate liniile de finanțare pe care le-am putut accesa. Acum încep să se vadă rezultatele muncii noastre pentru că s-au finalizat mare parte dintre proiecte și sunt mândru de rezultate. Oamenii care locuiesc aici văd și simt diferența între ce a fost și ce este. Am transformat șanțuri în locuri de parcare ca la oraș, am transformat văi în drumuri asfaltate, am conectat satele comunei. Nu ne oprim din muncă, pentru că interesul oamenilor pentru investiții în zonă este tot mai mare de când au început lucrările la autostradă”, ne spune primarul Gabriel Mureșan.

La Zimbor se circulă doar pe asfalt

Asfaltarea ulițelor în trei dintre satele componente Comunei Zimbor – Sîncraiu Almașului, Dolu și Zimbor – s-a finalizat. Pe un proiect derulat prin fonduri europene pe Măsura 7.2, primarul a reușit să cheltuie cu cu folos absolut toți banii alocați și s-au recepționat lucrările. Este vorba de asfaltarea a 7 kilometri de străzi și ulițe în Zimbor și Sîncraiu Almașului, care au transformat radical aspectul comunei.

Toate șanțurile au fost betonate, s-au refăcut căile de acces la proprietățile oamenilor, iar în unele locuri s-au acoperit cu rigole și s-au creat 100 de locuri de parcare moderne. ”Am utilizat fiecare spațiu și fiecare leu alocat. Ne-a rămas 0,01 lei necheltuiți în acest proiect și vreau să mulțumesc pe această cale consultantului și proiectantului. Fără buna colaborare cu ei, nu ar fi fost aceleași rezultate. Inclusiv o râpă am transformat-o în drum asfaltat și în centu am suplimentat locurile de parcare de la 70 la 100. Am reușit să repunem în circulație un drum care nu a mai fost folosit de peste 50 de ani”, a declarat edilul.

Prin acest proiect, 1 milion de euro a trasformat viața oamenilor din două sate scăpându-i definitiv de noroaie și praf. Acestui proiect i se adaugă un altul, derulat prin Programul Național de Dezoltare Locală II, care a transformat ulițele din Dolu în străzi asfaltate. Plus că s-a creat legătura rutieră modernă între Dolu – Sincraiu Almașului și drumul European care străbate comuna.

S-au modernizat 8 kilometri de drum și se refac patru poduri. Lucrările la drumuri sunt finalizate și se lucrează la poduri. Este posibil ca până la finalul anului să fie finalizat și acest proiect, după cum are promisiuni primarul, mai ales dacă și vremea va permite. Odată cu implementarea acestui proiect, mai rămân doar câteva ulițe din Chendremal și Sutor de asfaltat, dar acolo primarul Mureșan așteaptă lucrările la apă și canalizare.

Apa și canalizarea – lucrările încep curând

  Licitația pentru lucrările la rețeaua de apă, prin POIM, este finalizată. UAT Zimbor are același constructor cu vecinii de la Sînmihaiu Almașului, iar acolo lucrările au demarat și vor veni spre comuna Zimbor, începând cu satele Chendremal și Sutor. Anul acesta sunt promisiuni că încep lucrările la rețele, iar primarul spune că după realizarea acestora se va trece la asfaltarea tuturor ulițelor din cele două sate cu restanțe la asfaltare. ”Pentru canalizare avem un proiect depus la Compania Națională de Investiții. Nu s-a aprobat până acum pentru că CNI are condiții mai dificile – tot traseul întăbulat. Prin fonduri europene, trebuia să avem peste 2000 de locuitori. Ori nu ne încadrăm, iar cu întăbularea traseului costurile ar fi mult prea mari. Fiind pe lista sinteză la CNI, am decis să trecem proiectul pe programul ”Anghel Saligny” și mergem pe procedura simplificată. Așteptăm acum să se dea drumul la deschiderea finanțării”, declară Mureșan.

Proiectul de canalizare cuprinde satele Zimbor, Chendremal și Sutor, iar cel de apă cuprinde satele Zimbor, Chendremal, Sutor și Sîncraiu Almașului. Acesta va găsi o soluție și la Dolu, deoarece tot prin POIM aducțiunea va trece de la Ugruțiu (Comuna Dragu) la Dolu, astfel că și sătenii din Dolu vor avea apă de la Tarnița, chiar dacă rețeaua de apă va fi construită cu bani din bugetul local.

Cum asfaltarea e finalizată și vor începe în curând lucrările la apă, primarul spune că va fi puțin deranj dar, din discuțiile purtate cu constructorul, aceștia vor folosi o tehnologie mai nouă pentru subtraversări. Mai precis, vor avea un sistem de introducere a conductelor pe sub drumuri prin forare pe orizontală, astfel încât să nu se deterioreze drumul.

La Zimbor va fi și gaz

Pe lângă realizarea proiectelor de apă și canalizare care, în mod cert, vor crește confortul locuitorilor comunei, primarul Gabriel Mureșan și-a propus să implementeze și proiectul privind intruducerea rețelei de gaz în comună. Primii pași mari au fost făcuți. Comuna Zimbor, alături de comunele Treznea, Agrij, Buciumi, Sînmihaiu Almașului, Cuzăplac, Almașu, Fildu de Jos, este component a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Valea Almașului și Valea Agrijului. Proiectul este depus, iar de curând s-a finalizat licitația pentru studiul de fezabilitate.

Realizarea anului – medic de familie în comună

Chiar dacă proiectele care au depins de primărie și primar s-au derulat în condiții bune, cea mai mare mulțumire a primarului este faptul că anul acesta a reușit să atragă un medic de familie în comună. Comuna Zimbor are tot din acest an unul dintre cele mai moderne sedii de dispensar uman din județ, dar nu avea medic de familie. Iar în contextul epidemiologic actual, asistența medicală este extrem de importantă.

Dacă mai adăugăm și faptul că populația majoritară este de vârsta a treia, beneficiile unui medic cât mai aproape sunt majore. Medicul nou al comunei, Ioana Urs, și-a început activitatea la 1 august și primarul face acum un apel la populație să se înscrie pe listele acestuia: ”pentru a putea rămâne la noi în comună, în evidențele medicului de familie trebuie să fie cel puțin 800 de pacienți. În acest moment sunt înscriși 207. Rog locuitorii comunei să se înscrie în evidențele medicului nostru pentru că este mult mai facil accesul la rețete și tratamente aici, la Zimbor, decât pe alte sate. Dispensarul este modern, personalul și pacienții beneficiază de cele mai bune condiții și ar fi păcat să nu putem păstra medicul pentru comunitatea noastră”.

Așa cum am constatat și noi, anul 2021 este anul finalizării multor proiecte de anvergură pentru comunitatea din Zimbor. Cămine culturale moderne, străzi, poduri, parcări, parcuri, spații de joacă pentru copii, unități de învățământ moderne, proiecte mărețe pentru viitorul apropiat, transmit tuturor sentimentul că veșnicia chiar s-a născut la sat. Ba te îndeamnă să alegi acea veșnicie și tihnă din comunitățile prospere, unde fiecare anotimp își dezvăluie frumusețea în mod aparte. Primarul e optimist că și tinerii se vor întoarce acasă, că munca administrației din ultimii ani nu este zadarnică. ”Dacă nu speram că satele se vor repopula, nu făceam tot ce am făcut. Sunt și mai optimist când văd că vor oamenii să investească banii în proprietăți din comuna noastră”, a conchis Gabriel Mureșan, privind cu mândrie spre locurile pe care a reușit să le transforme pentru binele comunității.