In momentul de fata soferii care nu si-au cumparat rovinieta sunt identificati cu ajutorul unor camere mobile, de tipul unui radar.

Mircea Crisan, directorul Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Zalau, anunta ca in “viitorul apropiat” la iesire din Rominasi spre Poarta Sala-jului, pe E81, va fi montata prima camera fixa care va identifica soferii care nu si-au cumparat rovinieta. “In momentul de fata, pe teritoriul judetului nostru nu exista o camera pentru identificarea rovinitei. In viitorul apropiat, dar nu stim sigur data, la iesirea din Rominasi spre Poarta Salajului va fi prima camera fixa. Urmatoarea camera va fi montata pe drumul national 1C Capilna – Rastoci”, ne-a declarat Mircea Crisan. Spre deosebire de alte judete, unde drumarii verifica respectarea legis-latiei rutiere pe drumurile nationale cu ajutorul camerelor fixe, in Salaj cititoarele de roviniete sunt mobile si apartin unui singur echipaj care deserveste toate cele sapte judete din subordinea Regionalei Drumuri si Poduri Cluj. Potrivit datelor furnizate de catre ziuadecj.ro, in acest an au fost emise aproximativ 10.000 de procese verbale de contraventie in toate cele sapte judete. Cele mai putine procese verbale au fost emise in Salaj, putin peste 300, unde se executa controale cu ajutorul unui dispozitiv mobil, capabil sa verifice in baza nationala de date daca un anumit autorism poseda rovinieta doar intro-ducind numarul de inmatriculare. Amenzile se pot da si de catre angajatii SDN Zalau, care detin cititoare de rovinieta, insa numai atunci cind masina este oprita in trafic.

“Vanatorul” de roviniete

Dupa 1 octombrie 2010, cind a intrat in vigoare sistemul electronic al rovinietelor, intre soferii salajeni s-a iscat o adevarata isterie cum ca ar fi amendati in urma filmarii de catre camere video fixe daca nu poseda roviniete. In realitate, camere fixe legate la sistemul electronic de gestiune a rovinietelor nu au fost montate in judetul Salaj, iar verificarile se realizeaza momentan cu o aparatura montata intr-o autospeciala a Sectiei de Drumuri, ce contine doua camere video. Cele doua camere mobile sunt legate la un monitor din masina pe care se indica in procente cit de clar se vede numarul de inmatriculare, iar daca proprietarul autovehiculului nu a platit rovinieta, se inroseste un chenar. Datele se trimit automat, la Centrul de Calcul de la Ministerul Transporturilor, dar proprietarul masinii pri-meste amenda prin posta. Pe linga amenda, care variaza intre 250 si 4.500 de lei, in functie de gabaritul autovehiculului, soferul trebuie sa achite si o despa-gubire de la 28 pina la 1.210 euro, atit cit costa rovinieta pe un an pentru diverse autovehicule. Despagubirea este valabila doar pentru 24 de ore, dupa care trebuie platita rovinieta, altfel soferii devin pasibili de o noua amenda.