Planul de actiune pe 2010 are ambitii la care este greu de crezut ca bugetul poate sa faca fata
De opt luni de cand conduce destinele agriculturii salajene, Gabriel Rosan, actualul director coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, nu a avut curiozitatea de a se intalni cu reprezentanti ai mass-media locale. A facut-o totusi vineri, 29 ianuarie, pentru a prezenta un raport de activitate pe anul 2009 si un plan de actiuni pentru anul 2010. De remarcat ca anul trecut Salajul s-a situat printre primele judete din tara in privinta accesarii fondurilor europene, prin DADR s-au depus si au devenit eligibile 117 proiecte pe Masura 141 (Sprijinirea fermelor de subzistenta), proiecte din domeniile cresterii animalelor, cultura vegetala, apicultura, pomicultura, legumicultura. Cat despre Planul de actiune pentru 2010, cu ale sale obiective derivate din Programul de Guvernare, numai de bine. Exista atatea activitati propuse, incat daca s-ar realiza in totalitate, agricultura Salajului nu ar fi prea departe de cea a… Frantei. Nu vreau sa fiu plictisitor, dar voi aminti totusi cateva dintre ele. Prin DADR Salaj vor fi promovate nici mai mult nici mai putin decat treisprezece masuri, pentru care se pot depune permanent proiecte. Totodata vor fi promovate creditele de productie pentru activitati agricole curente de care vor beneficia 20 de ferme agricole comerciale, se vor crea piete in vederea valorificarii produselor agricole si traditionale, se va sprijini asocierea intreprin-zatorilor autohtoni si afilierea lor la structuri din afara tarii. Si cate si mai cate nu se vor face, daca vor fi bani. Numai ca bugetul agriculturii e unul de austeritate, iar a visa cu ochii deschisi in contextul actual e periculos. Nu de alta dar s-ar putea ca multe dintre vise sa nu prinda niciodata conturul realitatii. Si ramai cu un gust amar.
La rampa o agricultura bandajata
Articole
Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...România, declarată una dintre cele mai sigure țări din lume
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene. Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor”, România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni, clasându-se pe locul 25 în…
Mai mult...