Administrația locală a comunei Bobota, condusă de primarul Dorin Gorgan (PSD), continuă seria investițiilor pentru dezvoltarea comunității din toate punctele de vedere. O serie de proiecte finalizate, la care se adaugă proiectele demarate sau cele pregătite pentru a fi realizate, au drept scop dezvoltarea locală și un trai mai bun pentru locuitori.
Nu a fost greu să constatăm că UAT Bobota, cunoscută și pentru personalitățile politice ale vremurilor mai vechi sau mai noi, este o comună așezată, curată, care oferă tuturor – de la cei mici până la cei mai în etate locuitori – posibilitatea unui trai în cele mai bune condiții.
Serviciile medicale sunt aproape de cetățean, școlile și grădinițele sunt de calitate, serviciile administrative sunt adaptate nevoilor comunității, potențialul economic este fructificat, iar viața socio-culturală este în dezvoltare.
Există și neajunsuri, ca în oricare gospodărie, dar conducerea Primăriei se străduiește să rezolve problemele tuturor.
”Atunci când am candidat de primar, am pornit cu gândul bun de a face administrație corectă, pentru toți oamenii comunei. Nu mă abat de la acest drum, uneori cu diverse piedici care apar în orice activitate. Proiectele pe care le avem în derulare creează și disconfort, cum este și proiectul de apă și canalizare, însă la final vom avea aproape toate facilitățile pentru un trai mai bun al locuitorilor comunei. Împreună cu echipa din Consiliul Local și angajații Primăriei, vom face tot ce ne stă în putință pentru a îndeplini obiectivele stabilite la începutul mandatului”, a declarat, pentru Graiul Sălajului, Dorin Gorgan, primar aflat la primul său mandat.
Proiecte de infrastructură din multiple surse de finanțare
În proiectul bugetului pe anul 2022, sunt cuprinse sume pentru cofinanțarea proiectelor de investiții. Există posibilitatea ca prin AFIR să se modernizeze aproximativ 9 kilometri de drumuri de exploatare agricolă. Aceste drumuri sunt în toate cele trei sate componente ale comunei și valoarea maximă care poate fi accesată este de 1 milion de euro. Există condiții și criterii pentru accesarea fondurilor și în cazul acestor proiecte – să deservească 600 de hectare de terenuri agricole, să preia traficul de pe drumuri județene sau naționale, să deservească cinci agenți non-agricoli. Ori acest ultim criteriu este destul de dificil în oricare comună deoarece sunt rare cazurile în care cineva își deschide afaceri în mijlocul câmpului.
Prin programul guvernamental ”Anghel Saligny” sunt depuse patru cereri de finanțare. Una pentru extinderea rețelei de apă și canalizare, prin care se vor realiza 10 mii de metri de rețea de apă în plus față de cea existentă pe alte proiecte, dar și de aproape 27 de mii de metri de rețea de canalizare. Diferă lungimea rețelei de canalizare față de cea de apă deoarece satul Zalnoc nu are canalizare deloc. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 25 de milioane de lei, inclusiv TVA.
Al doilea proiect este cel de asfaltare a peste 12 kilometri de drumuri comunale și străzi, în toate cele trei sate. Proiectul are valoarea de aproape 25 de milioane de lei și se completează cu un alt proiect de modernizare și asfaltare drumuri comunale cu o lungime de 9,1 kilometri. Practic, realizarea acestor două proiecte ar însemna acoperirea cu asfalt a întregii rețele stradale din intravilanul Comunei Bobota, în lungime totală de 68,6 kilometri.
Un al patrulea proiect important pe care primarul Dorin Gorgan și echipa sa vor să-l realizeze este construirea unui pod peste râul Crasna. Valoarea proiectului se ridică la 6 milioane de lei, însă utilitatea lui este că s-ar înființa pe drumul cunoscut localnicilor ca MOARA DIN JOS o centură ocolitoare spre Derșida, deoarece ar prelua traficul spre satul de pe deal din comuna Bobota.
Educația, Cultura și Sportul – în atenția constantă a administrației locale
Investițiile în infrastructura școlară nu se opresc, ba dimpotrivă. Dorin Gorgan susține dezvoltarea învățământului în comuna sa și vrea să dezvolte viața culturală, mai ales că există multe familii tinere care investesc acasă, în comuna Bobota, și au ales să trăiască aici.
Pe lista sinteză la Compania Națională există cererea de finanțare a proiectului de construire a unei grădinițe noi la Derșida, iar după ce va fi soluționată problema juridică a terenului de la Școala din Bobota, intenția este să se construiască și aici o grădiniță nouă. Un alt proiect important pentru elevii comunei este construirea unui after-school tot în incinta școlii de la Bobota.
Pentru tinerii comunei, va exista o bază sportivă de Tip II, care va cuprinde un teren sintetic și clădire administrativă.
Din bugetul local, vor fi acordate burse elevilor. Este în pregătire un proiect de hotărâre prin care primarul Dorin Gorgan vrea să propună consilierilor locali să aprobe cuantumul burselor: bursele de merit să fie de 300 de lei, iar bursele de studiu, 200 de lei. Impactul bugetar ar fi de 7500 de lei/ an pentru bursele de studiu și de 30 de mii de lei/ an la bursele de merit. În unitățile de învățământ ale comunei Bobota sunt 407 copii care frecventează cursurile și aceste burse ar veni în sprijinul educației lor.
”Vrem să diversificăm activitățile sportive. Din păcate, în acest moment echipa de fotbal are statut de asociație și nu putem acorda o sumă mare pentru a susține echipa. Putem să-i sprijinim doar cu cheltuielile de deplasare, de arbitraj. Propunerea acceptată este de a deveni un club sportiv, așa am putea aloca mai mulți bani din buget pentru susținerea sportului, dar ne dorim să se practice și alte tipuri de sporturi la noi în comună, în cadrul clubului. Am alocat pentru acest an 15 mii de lei”, a declarat primarul Gorgan.
Cultele religioase pot accesa prin proiecte în acest an bugetar suma de 150 de mii de lei, iar 50 de mii de lei au fost prevăzuți prin proiectul de buget pentru reînființarea ansamblului de dansuri populare.
”Comuna lui Coposu are o zestre istorică și etnografică deloc de neglijat. Ne dorim să reînviem tradițiile locale și reînființarea ansamblului de dansuri cred că este un pas important. Comuna are și resurse naturale și obiective turistice pe care trebuie să le valorificăm mai mult – izvorul sulfuros Bobota, izvoarele feruginoase Bobota și Zalnoc, prezența lalelei pestrițe, bisericile din lemn din Derșida și Zalnoc, Centrul Cultural, Fântâna lui Șincai, Cimitirul Eroilor, Masa Pinți si toate celelalte locuri încărcate de istorie constituie oportunități valoroase pentru dezvoltarea agroturismului. Iar investițiile pe care le derulăm vin să amplifice dezvoltarea comunei din toate punctele de vedere. Suntem la limita de județ, o comună tranzitată de Drum European și putem fi optimiști”, a conchis Dorin Gorgan
Pentru rețeaua de gaz nu se pierde speranța
Deunăzi, am stat de vorbă cu edilul comunei Bobota și ne-a explicat pas cu pas ce s-a întâmplat cu proiectul pentru realizarea rețelei de gaz metan în cele trei sate ale comunei – Bobota, Derșida, Zalnoc.
Anul trecut, când s-a depus proiectul care se dorea a fi implementat din fonduri europene prin POIM, s-a utilizat un studiu de fezabilitate realizat deja și care a costat 190 de mii de lei. Cum sesiunea de depunere începuse, nu era timp fizic necesar realizării altui studiu pentru care să se cheltuie alți bani din bugetul local, mai ales că SF-ul existent era valabil. Ideală ar fi fost, în opinia primarului Gorgan, o asociere de untăți administrativ-teritoriale prin care și punctajele acordate proiectului să fie mai mari. Neajunsurile comunei Bobota, adică ceea ce a dus la neacordarea de puncte, au fost numărul mic de racorduri și costul unui racord. La aceste două criterii, atât comuna Bobota, cât și comuna Hereclean, nu au primit punctaj.
”Proiectul nostru a depășit etapele tehnico-financiare și s-a ajuns la concursul de proiecte. În această etapă, câștigă proiectele cu cel mai mare punctaj, în limita fondurilor existente. Având doar 1248 de racorduri prevăzute în studiul de fezabilitate, nu am primit niciun punct la acest criteriu, iar dacă aveam peste 3000 de gospodării prevăzute pentru racordare primeam 15 puncte. În privința costurilor, iar am fost dezavantajați. Proiectele cu peste 4000 de racorduri aveau costuri mult mai mici de racordare la rețeaua de gaz. În schimb, în cazul comunei Bobota, cu puțin peste 1200 de racorduri, costurile ajungeau până la 6400 de lei pentru un racord. Din această cauză nu am primit nici aici punctaj. Am pierdut 25 de puncte și nu din vina Primăriei Bobota sau a primarului, așa cum ne acuză un consilier local”, a explicat Dorin Gorgan.
Speranța nu a dispărut, iar primarul spune că vor exista și alte posibilități de accesare a fondurilor pentru această rețea de gaz. ”Comuna noastră nu este singura care nu a obținut finanțare pe POIM. Și sunt convins că la nivel guvernamental vor exista alte linii de finanțare la îndemâna administrațiilor locale de unde vom putea accesa fonduri”, a precizat primarul.
O altă precizare pe care Dorin Gorgan a dorit să o facă este cea legată de banii dați înapoi Consiliului Județean, la finalul anului 2021. O eroare în raportarea kilometrilor de drum comunal a făcut ca suma primită de la administrația județeană să fie mult prea mare față de cât ar fi trebuit. Primăria a cheltuit o mare parte din bani, iar când au fost sesizați asupra neconcordanței, a fost necesar să dea banii înapoi.
”Dintr-o eroare a unui funcționar din Primărie s-a raportat toată lungimea drumurilor din Comuna Bobota. Practic, noi ar fi trebuit să primim doar 22 de mii de lei, iar noi am primit 138 de mii de lei. Când ni s-a cerut să corelăm datele, cheltuisem deja 110 mii de lei și am restituit 28 de mii de lei. Este neadevărat că nu am fost în stare să utilizăm banii alocați”, a declarat Gorgan.
Primăria nu doar ia, ci și sprijină oamenii pentru o viață mai bună
Am aflat întâmplător că la Bobota s-a creat un precedent social. Unei familii greu încercate, cu o mamă în vârstă cu handicap, cu patru copii de diverse vârste, i-a ars casa anul trecut. Primarul comunei, Dorin Gorgan, a propus și s-a aprobat anul trecut să fie construită o casă acestei familii. Suma alocată din bugetul local este mică, 10 mii de lei, dar s-a reușit construcția casei.
De proiect, alături de primar, se ocupă și viceprimarul comunei, Marius Gorgan. Au reușit să negocieze prețuri, s-au făcut și donații din partea comunității, s-au primit donații și de la Mănăstirea Bobota, apoi, exclusiv prin munca celor trei muncitori angajați ai Primăriei pentru diverse lucrări în comună, s-a ridicat casa familiei.
Acum, căsuța a ajuns la stadiul lucrărilor la acoperiș și anul acesta va fi gata.
Muncitorii ne-au spus că de la fundație până la finisajele interioare vor face ei totul, pe lângă celelalte atribuții de serviciu pe care le au. Iar Primăria Bobota va ajuta și alte familii cu copii, aflați în situații de risc, să ducă un trai decent.
”Copiii trebuie ajutați, indiferent ai cui sunt. Ei nu au nicio vină. Vorbim de viitorul comunității și este datoria noastră să ne implicăm. Lumea acuză de regulă că se face sau nu se face, dar misiunea de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, indiferent ce înduri, este cea mai importantă de îndeplinit. Care primar a mai propus asta? Familia aceasta căreia îi construim casa cum putem a rămas doar cu câteva obiecte de mobilier. În rest, a ars totul. Sunt într-o situație grea, să-i lăsăm să doarmă sub cerul liber? Oamenii aceștia (muncitorii Primăriei – n.r.) au făcut, plătiți dintr-un salariu mic, de la fundație și vor face inclusiv finisajele. Ori costurile manoperei în construcții sunt mari. Noi am reușit cu un buget mic să cumpărăm materialele de construcție și să ne descurcăm. Și nu ne vom opri aici din a ajuta”, a declarat Marius Gorgan.