David Popovici. Un băiat necunoscut societății românești care, într-un iunie frumos a lui 2022, a scris din nou istorie pentru sportul românesc. Un nume care, la fel ca Nadia pentru Gimnastică, la fel ca Pațaichin pentru Canoe, la fel ca Elisabeta Lipă pentru Canotaj, la fel ca Hagi pentru fotbal, la fel Halep pentru Tenis sau ca mulți alți sportivi români de prestigiu mondial, a pus pe cerul perfomanțelor remarcabile steaua Înotului românesc. Aș spune chiar că a răsărit ”steaua lui David” și a luminat atât de tare încât societatea s-a trezit.

Este doar meritul lui David Popovici și al celor care au știut și l-au susținut îndeaproape. Pentru că marile performanțe, indiferent de domeniu, cu precădere în sport, nu se nasc peste noapte. Știu că nu spun ceva nou, dar consider oportun să reamintesc de sacrificiu, de antrenament, de disciplină, de suport tehnic și moral, de recunoaștere a performanței și de încurajare a ei.

Ceea ce s-a întâmplat cu David Popovici zilele acestea este o lecție pentru toată lumea.

În primul rând pentru cei în măsură să asigure baze de antrenament; apoi, pentru antrenori, care sigur vor fi mult mai atenți la a acorda încredere copiilor și bazei de selecție a campionilor în toate sporturile și vor da credit tuturor copiilor pentru că în fiecare din ei poate zace un viitor campion mondial; pentru presa sportivă, domeniu care trebuie să-și ceară scuze nu doar față de David, ci față de fiecare medaliat al acestei țări despre care nu au spus un cuvânt. mai ales că David nu e nici la prima competiție, nici prima performanță; dar și pentru părinți, prin a-și încuraja și susține copiii să practice înotul. Iată, David a reușit să demonstreze tuturor cât de imprevizibile sunt astfel de momente, cât sacrificiu impune un record mondial și o medalie de campion, dar și să spună tuturor povestea sa de viață.

credit foto: COSR – David Popovici

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a publicat acum portretul mondialului David Popovici, poveste care merită și trebuie spusă în paginile tuturor ziarelor locale, națoionale sau internaționale. Ca părinții să citească, ca tinerii să ia exemplu de ambiție și reușită, ca autoritățile să ia măsuri concrete, ca fiecare om din societate să aplaude și să susțină fără menajamente sau filosofii ale chibritului.

A început înotul în bazinul din incinta Complexului Național Sportiv Lia Manoliu din București, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-și corecta mici deformații ale coloanei vertebrale. După inițierea cu antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea, sub îndrumarea căreia și-a perfecționat tehnica. La 10 ani a cucerit primul său titlu național la înot, performanță care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanță. Începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.
După o serie de noi recorduri naționale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record național la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani și două de argint, la 50 și 200 m liber. În 2020, la 16 ani, a cucerit titlurile naționale de seniori la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt, iar în mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 m liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și și-a asigurat prezența în întrecerile olimpice din capitala niponă. Cu două săptămâni înainte de startul Tokyo 2020, la Campinatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câștigat titlul mondial la 100 m liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber. La finalul competiției, în palmaresul său s-au adăugat patru medalii – 3 de aur (50, 100, 200 m liber) și una de argint argint în proba de ștafetă 4 X 100 m liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu. Prin performanțele de la Roma, David Popovici a uimit lumea, fiind considerat o nouă stea a înotului mondial. Alături de Robert Glință, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern. În 2022, la numai 17 ani, a devenit primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori și cel mai tânăr campion mondial din istoria natației. Timpul înregistrat în finala de la 200 m liber a reprezentat un nou record de juniori, fiind al patrulea timp din istoria înotului mondial”, spune COSR despre David Popovici.

Cu o asemenea poveste și un astfel de palmares, David este un nou etalon în viață pentru milioane de copii care vor alege să practice înot, fie pentru sănătate lor, fie pentru performanță.

La Zalău, te poți antrena să atingi performanțe ca David Popovici

Copiii din Zalău și din Sălaj, tinerii și adulții, se pot declara norocoși acum pentru că au unde să practice înot – Aquarel Zalău!
Sălajul și Zalăul nu au avut niciodată gând de performanță în acest sport benefic pentru sănătate și recomandat de medici pentru recuperare în diverse probleme ortopedice, chiar și neurologice, încă de la cele mai fragede vârste. Înotul sau gimnastica în apă este recomandată și femeilor însărcinate. Cât despre baby-swim, cu toții știm că era un vis frumos pentru Zalău.

Pe Valea Zalăului sigur nu a putut înota nimeni, cum nu o poate face nici azi. S-a mai înotat vara în râurile și lacurile județului, iar cei care vroiau să practice înotul de performanță sau aveau nevoie de hidrokinetoterapie au fost nevoiți să meargă la Oradea, Cluj, București sau alte mari orașe care oferă astfel de posibilități. România nu stă deloc bine la capitolul bazine de înot sau la centre medicale accesibile și adaptate nevoilor pacienților; plus că va mai dura până când politicile guvernamentale îndreptate spre aceste tipuri de nevoi își vor face efectul.

DAR, anul acesta, ca un dat, s-a finalizat în reședința județului Sălaj centrul de sănătate și sport – Aquarel, construit după ani de muncă bazată pe experiență în afaceri și viziune pentru nevoile societății.

Aquarel ne dă posibilitatea să avem la doi pași de casele noastre servicii de sănătate și sport la care altădată doar visam. Într-un ambient excepțional, în condiții de igienă și securitate ca la carte, cu personal bine pregătit și care ne întâmpină întodeauna cu zâmbetul pe buze și sufletul cald, bebelușii pot înota, gravidele pot avea o sarcină mai ușoară, ne putem relaxa după zilele grele la serviciu, copiii pot lua lecții de înot. Da, la Aquarel, în bazinul semiolimpic, se pot naște noi stele ale înotului românesc.

bazin copii

Înotul are efecte benefice asupra musculaturii, ajută tonifierea musculaturii, datorită faptului că sunt utilizate majoritatea grupelor musculare. Mai mult de atât, înotul îmbunătățește forța și rezistența musculaturii, corectează postura și sporește flexibilitatea.

Încă din prima zi de la deschiderea Aquarel, zeci de copii au găsit aici condițiile ideale pentru a învăța să înoate. Și adulții iubitori de înot, cunoscând și efectele benefice ale înotului, au ales Aquarel. Managementul primului centru de sănătate din județ s-a preocupat ca cei mai buni specialiști să ofere servicii integrate clienților centrului, dincolo de oferirea celor mai bune condiții de recuperare, întreținere, relaxare.

La Aquarel găsim o gamă complexă de servicii – medicale, sportive, de recuperare ambulatorie, kinetoterapie, spa, piscină și spații de cazare, bistro și restaurant. Este o clădire care folosește sisteme inteligente, este adaptată și nevoilor persoanelor cu dizabilități și oferă inclusiv spații mamă-copil. Există un bazin semiolimpic, cu adâncime de 1,40 metri, o piscină pentru copii cu adâncimea de 40 cm și un jacuzzi cu o capacitate de 10 persoane. Toate piscinele sunt dotate cu sisteme de filtrare și tratare a apei de înaltă performanță. Mai multe detalii găsiți AICI.

Contează și specialiștii pe care-i avem la îndemâna noastră:

Anamaria Vitan – antrenor de înot certificat, cu peste 40 de ani de experiență didactică, desfășoară cursuri pentru înot copii categoria începători sau avansați, bebeluși – Baby Swim, antepreșcolari și preșcolari mici – Water Play, sau inițiere înot adulți;

Ciprian Verdeș – fost sportiv de performanță și absolvent al Facultății de Educație fizică și sport, cunoscând rigorile unui antrenament sportiv intensiv dar și beneficiile pe care le poate aduce înotul în ce privește dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor, cu o vastă experiență în activitate, desfășoară cursuri de înot pentru toate categoriile de vârstă și toate nivelele: începători, intermediari, avansați;

Carmen Elena Gergely – absolventă a Facultății de Educație fizică și Sport, cu experiență notabilă în organizarea de activități acvatice, desfășoară cursuri de înot pentru bebeluși – Baby Swim, activități sportive de grup în apă Aqua Gym, antrenament intensiv individualizat in apa cu efect de remodelare corporală – Aqua Fit, exerciții de întreținere în apă pentru viitoare mămici – Aqua Mama Training;

Nicole Pop – absolventă a secției de Kinetoterapie în cadrul FEFS – UBB, masterandă, desfășoară ședințe de hidrokinetoterapie –  programe de recuperare medicală în apă personalizate atât pentru adulți cât și pentru copii, actualmente se specializează pe Baby Swim.

Toți acești specialiști, alături de întreaga echipă Aquarel Zalău, sunt zi de zi alături de toți cei care își doresc o viață sănătoasă și mai fericită.

Vă invit să descoperiți lumea și povestea Aquarel. Cândva va străluci pe cerul performanței și steaua unui copil inițiat și antrenat în tainele înotului la bazinul semiolimpic Aquarel, așa cum steaua lui David s-a născut pe ”Lia Manoliu” din București. Azi, David e campion mondial. Mâine, poate fi copilul oricăruia dintre noi.