Europarlamentari au aprobat miercuri 16 octombrie 2019 numirea Laurei Codruta Koveshi ca prim sef al noului Parchet European/ Decizia Conferintei Presedintilor (presedintele PE David Sassoli si liderii grupurilor politice). In anuntul publicat pe site-ul Parlamentului European se arata ca "echipa de negociatori al Parlamentului a sustinut-o pe Kovesi pe parcursul negocierilor". Practic, dupa aceasta confirmare Laura Koveshi poate sa-si inceapa mandatul de sapte ani.
rn
Parchetul European (EPPO) este de asteptat sa fie operational de la sfârsitul anului 2020, va fi un birou independent insarcinat cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in justitie a infractiunilor impotriva bugetului UE, precum frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera TVA peste 10 milioane euro. Lista infractiunilor ar putea fi extinsa in viitor pentru a include de exemplu, terorismul.
rn
Procurorul delegat EPPO se va adresa instantelor nationale cu cereri de control judiciar, arestare si alte acte de procedura. Daca unul dintre suspectii vizati are imunitate (e parlamentar, europarlamentar sau ministru), atunci procurorul sef EPPO (Kovesi) va solicita parlamentului national sau european ridicarea imunitatii respectivului suspect. Dosarele Parchetului European vor fi trimise in judecata la instantele nationale competente.