O echipa de jurnalisti ai Radio BBC din estul Angliei, comitatul Lincolnshire, a vizitat Salajul la inceputul lunii decembrie 2013, dar si alte zone ale tarii. Scopul lor declarat a fost sa afle daca de la 1 ianuarie 2014, odata cu ridicarea restrictiilor pe piata muncii din Marea Britanie pentru romani si bulgari, acestia nu vor invada Regatul Unit. S-au mai temut englezii ca romanii si bulgarii vor „abuza” in acest an si de beneficiile sistemelor sociale din Marea Britanie. Jurnalistii englezi s-au vazut nevoiti sa recunoasca faptul ca s-au dus acasa cu o imagine diferita fata de stereotipurile cu care au venit. Jurnalistii de la BBC au ajuns in Zalau si in Starciu, unde au vizitat o comunitate de romi, scoala din localitate si mai multe familii pentru a afla cati dintre ei sunt dispusi sa mearga la munca in Marea Britanie in 2014. Surprinzator pentru ei, engle-zii au aflat ca salajenii, si romanii, in general, care au vrut sa plece din tara au facut-o deja si nu sunt interesati sa emigreze in Anglia dupa ridicarea restrictiilor.
Jess Quayle, producatorul matinalului Radio BBC din Marea Britanie si initiatorul pro-iectului, a explicat in exclusivitate pentru Graiul Salajului experienta pe care jurnalistii au avut-o in judetul nostru, ce i-a determinat sa ajunga in Salaj si concluziile cu care s-au intors in Marea Britanie. „La inceputul lunii decembrie a anului trecut, eu, impreuna cu prezentatorul matinalului, Scott Dalton, si editorul de programe, Michael Hortin, am ajuns intr-un sat micut, numit Starciu, printr-un ONG, numit Romanian Aid Distribution. Ne-am dus la o scoala, unde am impartit cadouri de Craciun copiilor. În acelasi timp, am intrebat familiile pe care le-am intalnit acolo daca ar fi interesate sa se stabileasca si sa lucreze in Marea Britanie”, ne-a declarat jurnalista de la BBC. Jess Quayle ne-a explicat care au fost, de fapt, temerile lor. „Lincolnshire a cunoscut deja un mare aflux de lucratori din Europa de Est, din Polonia, Letonia sau Lituania, iar acestia au pus presiune asupra serviciilor din diferite domenii. Am decis sa facem acest proiect si, odata cu ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari, de la 1 ianuarie 2014, am vrut sa aflam daca Lincolnshire ar putea cunoaste un aflux similar si de aceasta data”, precizeaza jurnalista din Marea Britanie. Salajenii nu le-au dat prea multe motive de ingrijorare din acest punct de vedere, ba dimpotriva, „cercetasii” englezi si-au dat seama ca noi suntem cei care ar trebui sa ne facem griji, din cauza exodului fortei de munca supracalificate.
Jess Quayle ne-a mai spus ca odata cu acest experiment, a luat contactul custop_coloana cativa romani care locuiesc si lucreaza in Lincolnshire de mai multi ani, iar convingerea ei dupa calatoria in Romania este ca prea putini romani ar putea veni in Lincolnshire anul acesta.
De altfel, teama britanicilor fata de „invazia” romanilor si a bulgarilor in Marea Britanie a fost alimentata si de diferite campanii in presa tabloida, ce au acutizat suspiciunile en-glezilor privind un nou val de imigranti. Temerile sunt, insa, nejustificate, intrucat studiile realizate in acest sens, inclusiv de catre guvernul britanic si de catre Comisia Europeana, arata ca numarul celor care vor emigra in Marea Britanie in 2014 va fi seminificativ mai mic fata de cei care au emigrat in 2004.
Au descoperit Zalaul
În Zalau, englezii au intalnit un cuplu din Lincolnshire care lucreaza cu o comunitate de romi din Salaj. Reprezentanta Radio BBC puncteaza, insa, ca in orasul nostru nu au stat foarte mult, dar „este un oras interesant, total necunoscut pana acum in Anglia”.
Mediul rural din Salaj este pe gustul englezilor
Jurnalistii britanici au fost suprinsi in mod placut de peisajul pitoresc al Salajului si spun ca vizitele din Cluj si Salaj i-au ajutat sa descopere „un contrast intre anumite zone din Romania”. „Am fost surprinsi sa descope-rim locuri atat de frumoase”, apreciaza jurnalistii BBC.
Au plecat acasa cu „balada ciobanului roman”
BBC a publicat un reportaj realizat acasa la Ghita ciobanul, romanul care a devenit celebru datorita aparitilor in seria de reclame pentru o companie de telefonie mobila. Actorul care il interpreteaza pe Ghita ciobanul este casatorit cu o femeie din localitatea salajeana Balan, cei doi avand o fetita. „Ciobanii au un loc special in istoria si cultura Romaniei, iar stilul lor de viata nu s-a schimbat mult prin secole, pana acum. Media l-a transormat pe unul dintre pastori intr-o celebritate”, scrie Caroline Juler intr-un reportaj intitulat „Balada Ciobanului roman”, potrivit Digi24.ro