In curtea Grupului Scolar Sarmasag functioneaza de la inceputul acestui an un magazin.
Un minimarket deschis tocmai in curtea Grupului Scolar Sarmasag a starnit agitatie in zona, dupa ce un localnic a sesizat Directia de Sanatate Publica si ulterior si presa asupra faptului ca magazinul respectiv ar vinde elevilor „toata gama de produse care sunt strict interzise scolarilor si prescolarilor” sau, mai exact, produsele cu exces de zahar, sare si grasimi incluse in celebra lista a Ministerului Sanatatii cuprinsa in Ordinul nr.1563/2008. Dupa cum ne-a declarat dr.Ligia Marincas, sesizarea, desi anonima, a fost verificata de inspectorii sanitari, care au gasit acolo, asa dupa cum se mentiona si in sesizare, un magazin amplasat chiar in curtea scolii, unde elevii avea acces nestingherit si la alimente interzise sau nerecoman-date, de genul chipsurilor, dulciurilor sau bauturilor carbogazoase. Prin urmare, inspectorii au dispus Grupului Scolar Sarmasag sa blocheze accesul elevilor din curte spre magazin, masura realizata deja, potrivit directorului Dari Toma.
CUM S-A AJUNS LA AMPLASAREA UNUI MAGAZIN TOCMAI IN CURTEA SCOLII?
Dupa cum ne-a declarat directorul, decizia aprobarii amplasarii acestui magazin in spatiul amintit a apartinut Consiliului Local Sarmasag, fiind vorba despre domeniul public al comunei. Chiar daca nu el a fost cel care a aprobat cererea investito-rului, Dari Toma considera magazinul din curtea scolii un „lucru benefic. Este mai bine decat sa tot umble copiii si sa traverseze strada pentru a-si cumpara mancare”.
Interzicerea nu este solutia
Si dr.Ligia Marincas sustine ca interzicerea accesului direct al copiilor la produsele nerecomandate nu garanteaza o alimentatie sanatoasa. „Alimentatia sanatoasa se deprinde, in primul rand, in familie, si apoi, prin educatie. Daca nu-si pot cumpara mancarea pe care si-o doresc de la scoala, vor merge in alta parte si tot si-o vor cumpara”, a apreciat directorul DSP.
Junk-food-ul din curtea scolii
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...