Tribunalul Salaj respinge pentru a doua oara rechizitoriul procurorilor DIICOT
Afaceriștii salajeni Ioan Galiș și Ioan Huluban, vânați de procurori de ceva vreme, au un noroc chior.
În urma cu o luna, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a scapat de arestul preventiv în spectaculosul dosar al celor opt persoane cu notorietate din Salaj inculpate în diverse cauze care îl aveau în centru pe Ioan Galiș; printre ele și vicepreședintele Tribunalului Salaj Patrițiu Daraban.
Pe 7 aprilie, cei doi afaceriști au mai avut un noroc în alt dosar, în care sunt acuzați de evaziune fiscala în calitatea lor de patroni la firmele Euro Card 2000 și Euro Card 2007. În acest dosar de evaziune fiscala, pe lânga Huluban și Galiș, mai sunt implicați și afaceristul oradean Viorel Știube, dar și Stojka Francisc, Olah Nicolae Tiberiu și Stanescu Cina. Magistrații Tribunalului Salaj s-au pronunțat pe 7 aprilie în dosarul de evaziune, Tribunalul Salaj spunând ca DIICOT nu a întocmit bine rechizitoriul. Dosarul a fost retrimis la procurorii DIICOT, care l-au refacut, iar apoi a ajuns din nou pe masa instanței. Doar ca, din nou noroc. Și de aceasta data, instanța a spus ca dosarul nu e bun. Ieri, 11 mai, magistrații Tribunalului Salaj au spus ca dosarul trebuie retrimis procurorilor DIICOT în baza unor articole din CEDO.
Când a fost respins prima data dosarul, instanța menționa ca procurorii “nu au descris elementele concrete de individualizare, de timp, loc, mijloace, scop, neindicarea activitații infracționale concrete a fiecarui inculpat, modalitate de participare, modul în care a contribuit efectiv fiecare inculpat la rezultatul socialmente negativ enunțat de procuror, cu privire la infracțiunile de evaziune fiscala și complicitate la evaziune fiscala”, reiese din comunicatul Tribunalului.
Tribunalul mai spunea ca DIICOT nu a descris în rechizitoriu infracțiunile “de spalare a banilor ori aderare la un grup infracțional organizat într-un mod susceptibil de a produce consecințe juridice, în accepțiunea elementelor constitutive ale infracțiunilor care fac obiectul sesizarii instanței”. Dar și ca procurorul nu a descris încadrarile juridice “a faptelor într-un mod susceptibil de a produce consecințe juridice, respectiv – neindicarea elementelor din care rezulta ca sunt întrunite toate condițiile pentru trimiterea în judecata a inculpaților”. Sau ca sunt “neconcordanțe între expunere și dispozitiv” și ca “rechizitoriul nu s-a limitat la datele privitoare la fapta și persoana pentru care s-a efectuat urmarirea penala”.
Totuși, magistrații au admis un raport al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din data de 11 noiembrie 2014, în care se explica faptele celor doi în acest caz. stop_coloana
Acuzațiile aduse de procurori
Conform rechizitoriului procurorilor, Ioan Galiș și Ioan Huluban au fost membri ai unui grup infracțional organizat de criminalitate economico-financiara. Cei doi, în calitate de reprezentanți ai firmelor Eurocard 2000 și Eurocard 2007, au realizat achiziții de motorina în perioada 2009 – 2010 într-un circuit evazionist, cu sprijinul inculpaților Nicolae Olah, Stojka Francisc și Viorel Știube. Procurorii spun ca în acest dosar, cei doi au prejudiciat bugetul cu 3,65 milioane de lei, care reprezinta TVA și impozit pe profit. Galiș Ioan și Huluban Ioan sunt patroni ai firmelor de transport Eurocard 2000 și Eurocard 2007 din Zalau. De la cele doua firme se întindea rețeaua de inginerii financiare.
Prin anul 2001, cei doi au mai fost anchetați de procurori pentru trafic de combustibil în Serbia.
Alt dosar pe numele lui Galiș și Huluban și o o evaziune de 5 milioane de euro
Galiș și Huluban sunt cercetați și în alt caz de evaziune, care a avut ca punct de pornire o sesizare facuta de Garda Financiara Salaj, în martie 2012.
Procurorii DIICOT Salaj susțin ca oamenii de afaceri Galiș și Huluban s-au constituit într-o grupare de criminalitate organizata care și-a început activitatea în cursul anului 2010 și s-a extins la nivelul mai multor județe din țara, respectiv în Salaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanța și București.Potrivit lui Liviu Bubuiug, procuror în cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Salaj, gruparea de criminalitate organizata și-a început activitatea în anul 2010, prejudiciul cauzat fiind de 5 milioane de euro. În cauza exista suspiciunea ca, începând cu anul 2010, pe raza mai multor județe au funcționat societați de tip fantoma controlate de catre suspecți, acestea societați fiind folosite cu scopul de eluda bugetul de stat, sumele de bani obținute în urma activitaților de evaziune fiscala și delapidare intrând în posesia membrilor gruparii. Aceste societați fantoma erau înființate pe numele unor persoane cu o condiție materiala precara, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obținerii de carduri și emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societaților comerciale aparținând liderilor grupului de criminalitate organizata. Dupa folosirea acestor societați de tip fantoma, membrii grupului cesionau parțile sociale catre cetațeni straini pentru a se acredita ideea ca pasivul și activul societaților au fost preluate de catre aceștia din urma, împreuna cu evidența contabila a acestor societați, care în realitate nu exista, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale, reiese din comunicatul DIICOT.