In ultimele săptămani subiectul cel mai la modă, şi nu vorbesc aici despre o crimă descusută de justiţiarul Dan Diaconescu, este reorganizarea administrativ- teritorială a ţării. Principalul partid de guvernămant şi-a propus iniţial să desfiinţeze cele 41 de judeţe şi să creeze opt judeţe mamut. Văzand că partenerii maghiari nu sunt de acord cu acest proiect, PDL a scos din buzunar un plan de rezervă, şi anume regionalizarea instituţiilor deconcentrate. Intr-adevăr, aparatul bugetar este supradimensionat şi birocraţia este in floare. Insă, guvernanţii „uită” că reorganiza-rea administrativă trebuie incepută inclusiv de la nivelul comunelor. In Sălaj există comune care au puţin peste 1000 de locuitori şi sunt compuse din două sate. O parte din aceste administraţii locale au buget doar pentru a plăti utilităţile comunei şi angajaţii primăriei, fără a le rămane bani de investiţii. De multe ori se tre-zesc că nu au bani să plătească curentul, de exemplu, şi trăiesc din mila Guvernului, pe spatele fondului de rezervă bugetară. Care este utilitatea unei comune cu o populaţie imbătranită de 1000 de locuitori, insă care are primărie, consiliul local şi o mulţime de funcţionari publici? Proiecte de lege pentru comasarea comunelor sub 3-5000 de locuitori au mai ajuns pe masa parla-mentarilor, dar nici unul nu a prins contur. Presiunile politice către parlamentari vin din teritoriu şi aceştia nu pot să voteze comasarea unor primării din cauză că organizaţiile comunale care i-au susţinut pentru a ajunge deputat sau senator le vor arăta obrazul. Dar nouă nu ne place să luăm taurul de coarne şi să facem o reformă administrativă „ca la carte”, ci mai degrabă facem o reformă de ochii lumii pentru a mai căpăta puţin capital politic şi voturi in campania electorală.
Joaca de-a administraţia
Articole
Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...Elevul Roland Petrean și profesorul său, Florin Morar, premiați de ministrul Educației
Roland Petrean, elevul de la CNS Zalău care ne face cinste cu fiecare participare a sa la competiții naționale și internaționale de informatică, a fost premiat de ministrul Educației, Ligia Deca, pentru rezultatele sale excepționale. Alături de Roland Petrean, a fost premiat și profesorul Florin Morar, cel care îl pregătește, îl susține și îl îndrumă. Recompensată a fost și unitatea de învățământ pe care o reprezintă, Colegiul Național „Silvania” Zalău. Ministerul Educației a organizat marți, 17 decembrie,…
Mai mult...