Primarul Dan Ghiurco, care a preluat Jiboul in 2016 cu peste 48 la suta din voturi, spune acum, dupa doi ani, ca e foarte fericit de feed-back-ul pe care il are de la locuitori dupa ce a facut pana acum. Si mai are sumedenie de proiecte importante.
"Am reusit in perioada scurta de cand ma aflu la conducerea Primariei Jibou sa dau o noua fata zonei centrale a orasului prin amenajarea zonei din fata fostei Cooperative Mestesugarul, amenajarea zonei centrale de la strada Stadionului si pana la piata (strada 1 Mai), atat prin amenajarea spatiilor cu flori si a sistemelor cu udare prin picurare. Si Parcul central a fost amenajat. Am reusit sa facem sistem automatizat de irigat subteran si am plantat in toata zona centrala 150 de arbori ornamentali. Zona centrala a fost echipata cu mobilier urban (cosuri noi de gunoi, banci). In Parcul central pe care l-am modernizat cu patru pergole acoperite, dotate cu prize pentru incarcarea telefonului mobil. Tot in zona centrala am montat stalpi noi de iluminat public pe led", spune Dan Ghiurco.
rn
Bulevardul din Jibou – lucrare de anvergura
care se finalizeaza in toamna anului 2019
rn
Cea mai importanta investitie de infrastructura din oras este un proiect cu o valoare de 6 milioane de lei, bani cu care strada Tudor Vladimirescu si strada Odorheiului sunt reabilitate complet, devenind o singura artera ce va forma practic un bulevard cu patru benzi de circulatie, piste de biciclete si trotuare moderne cu pavaj. Iluminatul public va fi economic, cu led, cu telegestiune, iar cablurile de pe stalpi vor fi bagate in pamant. Proiectul va fi finalizat in toama anului 2019. Cele doua strazi vor strabat orasul de la un capat la altul pe o lungime de 1.900 metri si asigura iesirea spre municipiul Baia-Mare.
rn
Grupul statuar Maniu, Barnutiu, Coposu
un proiect care a marcat Anul Centenar
rn
"Am considerat firesc si sa ramana ceva in An Centenar si la Jibou, n afara de evenimentele pe care le-am organizat – si ma refer aici la Centenarul Filmului Romanesc, Concert de muzica clasica (eveniment aflat in premiera la Jibou), dar si multe alte evenimente dedicate anului centenar, realizate de scolile din Jibou impreuna cu Primaria. Am vrut sa fie o incununare a activitatilor din anul centenar, sa marcam Centenarul cu grupul statuar al celor trei mari personalitati ale Salajului – Iuliu Maniu, Simon Barnutiu si Corneliu Coposu -, stejari ai politicii salajene. Grupul statuar a fost inaugurat pe 28 octombrie si a costat 150.000 lei, bani asigurati din bugetul local", spune primarul.
rn
Trouare pavate – aspect civilizat si confort
Jiboul are 4.000 de metri patrati de trotuare pavate in doi ani. Cel mai mult s-a facut in cartierul Garoafelor, dar si pe artera principala, pe strada 1 Mai, unde s-a mers cu trotuar pavat de la Petrom pana la strada Nuferilor, de la BRD pana la Baciu, de la Catedrala pana la parcul mic.
Anul acesta s-a reabilitat complet capela si s-a pavat toata curtea capelei, aproape 700 metri patrati.
rn
Jiboul si cele trei sate apartinatoare au asfalt
peste tot si camine culturale reabilitate
rn
"Anu acesta am avut un program de modernizare de strazi si au fost asfaltate cinci strazi in satul Husia, trei strazi in satul Var, patru strazi in satul Cuceu si opt strazi in orasul Jibou. Tot ce am avut neasfaltat am facut anul acesta; deci nu mai avem strazi si ulite in sate neasfaltate. “n acest proiect de modernizare a strazilor nu am avut doar fundatia, cu doua straturi de asfalt; au fost realizate si rigole betonate, cu podete. Proiect acesta se ridica la aproape 1.700.000 de lei", ne spune primarul Ghiurco, amintind si ca toate cele trei camine culturale din satele apartinatoare – Rona, Husia, Var – sunt reabilitate si dotate cu mobilier modern.
rn
Parc nou cu teren sintetic de tenis,
pista de alergare, aparate de fitness
rn
Anul acesta s-a amenajat in Jibou – printr-un proiect local de amenajare spatii verzi – locuri de joaca, teren sintetic de tenis, pista de alergare, aparate de fitness si spatii de recreere. Tot acest parc amenajat are corpuri de iluminat pe leduri si panouri solare, sistem de irigare subteran, sa se poata intretine covorul verde de iarba. Valoarea proiectului a fost de 350.000 lei din bugetul local.
rn
Sistem de supraveghere video extins
rn
Anul trecut a fost implementat un sistem de supraveghere video in oras cu 24 de camere. Anul acesta, chiar acum in toamna, s-a finalizat un proiect si s-au mai montat 26 de camere de sugraveghere video. S-a extins sistemul de supraveghere video atat in zona centrala, cat si la punctele de colectare a deseurilor menajere si in instersectii. Proiectul are o valoare de 90.000 lei.
Din ianuarie 2019, tot gunoiul din cartierele
de blocuri din Jibou este introdus in subteran
Jiboul are trei puncte de colectare a deseurilor subterane realizate anul trecut, iar in ianuarie 2019 se finalizeaza construirea a inca sase puncte de colectare subterane, astfel incat in zona de blocuri tot gunoiul menajer va fi subteran. Cele noi sase puncte subterane de colectare a gunoiului valoareaza 400.000 lei.
rn
Accent pe educatie si investitii majore;
proiecte europene de 74 de milioane de lei
rn
Cu finantare de la guvern, lucrarile la extinderea, reabilitarea, modernizarea si dotarea Gradinitei nr. 2, care are o capacitate de 115 copii, se vor finaliza pana in vara anului 2019, iar valoarea proiectului este de 1.500.000 lei.
Primaria Jibou a depus 7 proiecte pe fonduri europene cu o valoare totala de 74 de milioane lei, adica 16 milioane de euro.
Unul dintre proiecte este pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte O1 si O2, insumand 80 de apartamente, cu o valoare de 1,7 milioane lei.
Al doilea proiect pe fonduri europene este reabilitarea si modernizarea Scolii Gimnaziale Lucian Blaga Jibou cu o valoare de 6,8 milioane lei. Proiectul se afla in etapa de evaluare.
Un alt proiect este modernizarea Liceului tehnologic Octavian Goga si construirea unei sali de sport. Proiectul valoreaza 13 milioane lei si se afla in evaluare.
Primaria Jibou a mai depus un proiect pentru modernizarea si extinderea Gradinitei cu program prelungit Prichindel Jibou cu o valoare de 6,4 milioane lei, proiect ce se afla in faza de precontractare. "Cei de la ADR N-V au spus ca la ce ne trebuie un asemenea proiect la Jibou, pentru ca nici Clujul nu are asa ceva. Am primit o veste buna ieri dupa-masa (n.r. – 18 decembrie) – a trecut si de evaluarea tehnico-financiara si se afla in faza de precontractare. Cei de la ADR N-V ne-au felicitat pentru proiect", spune satisfacut primarul.
Jibou are un proiect de 5 milioane de euro prin care va construi un centru social-cultural, un centru de zi pentru varstnici si un centru de zi pentru victimele violentei domestice, plus reabilitarea a trei strazi principale si amenajarea unui teren de sport. Proiectul se numeste modernizarea infrastructurii serviciilor pentru cresterea calitatii vietii in orasul Jibou si are o valoare totala de 23,5 milioane lei. Prin acest proiect vor fi modernizate corp C1 si amenajare teren de sport din cadrul Liceului Tehnologic Octavian Goga, se va infiinta un Centru Multifunctional, include reabilitarea si modernizarea strazilor Nuferilor, Stadionului si Wesselenyi – cea care duce spre Gradina Botanica "Vasile Fati".
rn
Investitii importante la Spitalul Orasenesc
rn
Un proiect importnt pe fonduri UE este dotarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului Orasenesc Jibou. Prin acest proiect toate cele sapte sectii existente in spital vor fi dotate complet cu aparatura ultra moderna, dar vor fi construite doua noi sectii care si acestea vor fi dotate corespunzator cu apartura moderna. Proiectul valoreaza 8,5 milioane lei.
rn
Ultimul proiect pe fonduri europene vizeaza modernizarea iluminatului public din oras cu 12,2 milioane lei. Prin acest proiect vor fi montate 1.200 de corpuri de iluminat cu leduri si vom acoperii tot Jiboul cu toate cele trei sate apartinatoare.
rn
Din bugetul local Primaria a asigurat banii necesari pentru renovarea Sectiei de Pediatrie, au renovat bucataria si spalatoria. Cu ajutorul Consiliului Judetean si al Primariei Jibou, spitalul a fost dotat cu un lift, in premiera. Tot in premiera, Primaria a aprobat decontarea transportului medicilor de la si catre domiciliu.
rn
Bazin de inot si sala de sport cu finantare de la CNI
rn
Primaria Jibou are depuse doua proiecte de investitii la Compania Nationala de Investitii, o sala de sport cu o capacitate de 180 de locuri si construirea unui bazin de inot. CNI promite ca lucrarile la sala de sport vor incepe in primavara.
rn
Parcul industrial este un succes
si se extinde cu inca 25 la suta
rn
Parcul industrial Jibou se intinde pe 22 de hectare. Sunt aici sase firme – cinci straine (olandezi, belgieni, italieni) si una romaneasca, unde lucreaza circa 400 de angajati.
"Vrem sa extindem parcul industrial cu inca 5 hectare, cel putin in acest moment. Avem solicitari si de la firme noi, si de la firmele existente in parc, ca doresc sa faca investitii. De exemplu, o firma din Germania m-a contactat pentru ca a vrut sa investeasca 5 miloane de euro. Am reusit anul trecut sa asfaltam toate accesele in parcul industrial si le oferim tot sprijinul. Impozitul pe venit in Jibou aduce mai multi bani la bugetul local decat toate celelalte impozite adunate la un loc", subliniaza Dan Ghiurco importanta parcului industrial.