Raed Arafat: "Echipaje medicale de pe elicopter vor fi de la spitale din Oradea si Cluj"
rn
Punctul de operare aeromedical de la Jibou a devenit operational începând de ieri, 10 septembrie cand a avut loc ceremonia de operationalizare a acestuia, la sediul Sectiei de pompieri Jibou. La eveniment au participat seful DSU si secretar de stat MAI, dr. Raed Arafat, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, prefectul Salajului, Florin Florian, seful ISU Salaj, Adrian Chichisan, deputatul salajean Liviu Balint, primarul orasului Jibou, Dan Ghiurco, primarul municipiului Zalau, Ionel Ciunt, dar si alti reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale.
Astfel, într-un demers comun al autoritatilor administratiei publice judetene si centrale, este disponibil un nou serviciu, si anume, unul aeromedical, care va face interventia echipelor de specialitate mult mai rapida si mult mai accesibila pentru victimele aflate în situatii de urgenta, pe aproape întreg teritoriul celor 6 judete din regiunea de Nord-Vest.
rn
Consiliului Judetean Salaj a sprijinit financiar acest proiect cu peste 16 miliarde de lei vechi
rn
Asadar, printr-o investitie de aproape 1.650.000 lei realizata cu sprijinul Consiliului judetean si într-o abordare parteneriala, de specialitate, cu reprezentanti ai Inspectoratului de aviatie civila si ai SMURD, au fost executate în incinta Sectiei de pompieri din Jibou, lucrarile aferente hangarului pentru elicopterul SMURD (cu o zona de parcare de aproape 327 mp), a depozitului pentru medicamente si tehnica medicala dar si a spatiilor de serviciu (birouri si sala multifunctionala) si a celor pentru odihna destinate personalului medical si a echipajelor de zbor, precum si asigurarea înaltimii culoarelor de zbor necesare, instalatiile de deservire a cladirilor fiind trecute prin subteran. Odata finalizata aceasta infrastructura de deservire a punctului aeromedical, ea a fost predata de catre Consiliul judetean Salaj Ministerului Afacerilor Interne, acesta din urma asigurând echipamentul de zbor – elicopterul SMURD, precum si echipajele necesare functionalizarii acestuia – respectiv personalul medical specializat pentru situatii de urgenta si echipajul de zbor.
rn
Primarul orasului Jibou, Dan Ghiurco, le-a oferit cate o diploma de excelenta sefului DSU, Raed Arafat, presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc si sefului ISU Salaj, Adrian Chichisan.
rn
"Pentru noi ziua aceasta este foarte importanta si consider aceasta zi o zi memorabila, in care Jiboul prin Punctul de operarea aeromedical devine resedinta si asa zisa capitala a SMURD in Regiunea de Nord-Vest. Cand vorbim de viata, de dreptul la viata care este cel mai natural drept al omului protejat de lege, vorbim de ceva sacru. Cand minutele pot face diferenta intre viata si moarte, atunci aceasta investitie o consider cea mai importanta din zona pentru ca viata este mai presus de orice. Viata este nepretuita. Aceasta unitate a vietii aduce un mare plus de valoare orasului Jibou, deschide oportunitati, dar mai presus de toate arata ca oamenii au invatat ca timpul nu trebuie risipit, caci viata este facuta din timp", a declarat in deschiderea ceremoniei oficiale, primarul Jiboului, Dan Ghiurco.
rn
Tiberiu Marc: "Locuitorii acestui judet si a Regiunii N-V pot fi mai siguri"
rn
Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc a declarat ca: "Astazi s-au realizat conditiile ca acest Punct de operare aeromedical de la Jibou sa devina functional. Inca de la inceputul proiectului autoritatile locale si cele centrale si-au partajat angajamentele si obligatiile, iar astazi asa cum v-am spus acest serviciu devine operational. Aproape 2 milioane de locuitori din Regiunea de Nord-Vest pot fi mai siguri. Pot fi in siguranta ca un serviciu de inalta calitate este la indemana mai mult de pana acum. Intr-o regiune cu aglomerari urbane importante, cu o retea de drumuri de toate categoriile densa, cu o retea rutiera, cu orase, dar si cu locuri izolate, nevoia unui asemenea tip de interventie era mai mult decat necesara. Nu e tot una sa ajungi in 15 minute in unul din cele 5 aeroporturi care sunt in proximitate sau sa ajungi pe cale terestra in cateva ore. Vreau sa le urez succes tuturor celor care vor lucra la acest aparat si medici si piloti si sa-i asigur de tot sprijinul in continuare. Cred ca locuitori acestui judet si ai regiunii, cei aproape 2 milioane de locuitori, pot fi incepand de astazi mai siguri. Ma bucur ca astazi se inchide un proiect national odata cu operationalizarea, aici in Regiunea de Nord-Vest, al celui de al 8-lea Punct de operare aeromedical.", a declarat seful CJ Salaj, Tiberiu Marc.
rn
Raed Arafat: "Echipaje medicale de pe elicopter vor fi de la spitale din Oradea si Cluj"
rn
Dr. Raed Arafat, seful DSU si secretar de stat MAI a declarat ca: "Este vorba de ultima regiune care ramasese fara elicopter, regiune N-V care are de astazi elicopter SMURD. Este un efort la care au participat mai multe institutii, Consiliul Judetean, Inspectoratul de Pompieri Salaj, IGSU, Spitalul Clinic Judetean Cluj – care raspunde medical de acest elicopter, Spitalul Clinic Judetean Oradea de unde medici din partea UPU vor participa si ei la garda la acest elicopter. Acuma am acoperit o zona care avea in ea doar doua elicoptere comparativ cu sudul tarii si zona Moldovei. In regiune aveam elicopetere la Arad si Mures, acuma apare si elicopterul din Jibou. De ce la Jibou? Pentru ca daca se punea elicoperul la Cluj zona de interventie primara, imediata se intercala cu zona Muresului si atunci aveam doua elicoptere care deservesc aproape aceeasi zona si ramaneau zone nedeservite sau descoperite in judetele Satu-Mare, Bihor si Maramures. Din acest motiv am luat decizia, acum aproximativ trei ani, ca acest elicopter sa deserveasa acele zone si nu sa concureze cu alt elicopter in zona de interventie. Este un efort maxim care s-a facut, iar elicopterul este achizitionat din fonduri de la Ministerul Sanatatii. Acuma o sa achizitionam elicoptere din fonduri europene pentru zona montana. ISU Salaj a asigurat un loc si a gazduit si Substatia Jibou a Serviciului de Ambulanta Judetean Salaj. Urmeaza la Cluj a realiza un helipunct aproape de spital, pentru ca la acest moment la Cluj se poate ateriza doar la aeroport si inseamna ca orice pacient care este dus la Cluj trebuie apoi transportat cu ambulanta la spital un numar de kilometri, fapt care scade eficienta elicopterului. Avem promisiunea ca in urmatorul an se va realiza. Echipajul medical este format dintr-un medic si un asistent medical. Elicopterul are in spate doua locuri si sunt doi piloti. Cei doi piloti provin de la Inspectoratul de Aviatie de la Ministerul de Interne, medicul si asistentul provin de la Spitalul din Oradea sau de la Spitalul din Cluj. Cei care incep astazi, medicul si asistentul, sunt din Oradea. Vor face primele zile echipajul medical din Oradea, dupa care va intra echipa medicala din Cluj. Medicii care lucreaza pe elicopter trebuie sa fi lucrat pe o terapie intensiva mobila pe o durata mai lunga. Si medicii din Salaj vor ajunge sa lucreze pe elicopter pentru ca acuma aveti si o autospeciala de terapie intensiva mobila, iar la un anumit moment vor putea sa intre o parte din ei aici. Un elicopter de acest gen costa aproximativ 5,5 milioane euro, iar costul lucrarii de aici este de 1,6 milioane lei."
rn
Raed Arafat la Jibou: "Buna colaboare cu Consiliul Judetean Salaj a fost extrem de importanta pentru realizarea acestui obiectiv"
rn
"Timpul pentru a implementa un asemenea proiect plecand de la o simpla idee depinde sa gasesti oameni sa creada in idee, oameni care sa sprijine ideea, depinde ce finantare ai nevoie si de unde o iei, fonduri europene sau fonduri de stat. Cele opt regiuni au depins de achizitia elicopterelor, au fost niste intarzieri din cauza ca am pierdut echipaje de zbor care a intarziat pornirea unei zone. Buna colaborare cu Consiliul Judetean Salaj a fost extrem de importanta pentru realizarea acestui proiect pentru ca altfel nu aveam acest lucru aici si nu eram astazi aici. Consiliul Judetean Salaj si ISU Salaj au fost extrem de importanti ca sa putem sa ajungem unde suntem astazi si despre asta vorbesc despre cei care trebuie sa creada in idee si cei care trebuie sa sprijine o idee.", a conchis secretarul de stat, seful DSU, dr. Raed Arafat.