La inceputul lunii august, strazile din centrul Jiboului se umpleau de tarabe si de mii de oameni pusi pe distractie. Prima editie a Zilelor Orasului a avut loc in 1999, iar manifestarea s-a desfasurat, neintrerupt vreme de noua ani. Dar criza economic si resursele financiare reduse au determinat conducerea primariei sa suspende, cel putin in 2009, organizarea acestei sarbatori.
Criza suspenda sarbatoarea
Sarbatorile oraselor, comunelor si satelor de pe intreg cuprinsul tarii au devenit un ^must have^ pentru edilii localitatilor care mai astupa gura contribuabilor nemultumiti cu ceva circ si putina paine. Nici criza financiara sau constrangerile bugetare nu au stat in calea acestor manifestari cu iz festivisto-manelist (in majoritatea cazurilor). Iar Salajul nu a facut execeptie de la regula. De sarbatori au avut parte multe comune dar si trei din cele patru orase ale judetului. Jiboul face insa nota discordanta, iar primarul Eugen Balanean ne-a declarat ca anul acesta nu se vor organiza „zile ale orasului”. Argumentul principal al edilului jibouan se refera la neajunsurile financiare. „Criza din acest an si bugetul de austeritate pe care il avem la dispozitie anul acesta nu ne permite sa organizam astfel de evenimente”, a spus Balanean. Pe de alta parte, el a mai afirmat ca acest gen de manifestari nu au o finalitate pozitiva si ca tot ce ramane dupa e gunoiul din centru orasului si mirosul greu de fum de mici si bere.
Totusi, in limita posibilitatilor, primaria s-a implicat si in acest an in organizarea Festivalului de Folclor „Somes, cantecele tale”, ajuns la cea de a 23-a editie. „Festivalul este organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, iar noi i-am sprijinit doar cu partea de masa si cazare pentru invitati. Ne-am implicat deoarece aceasta manifestare culturala este una de traditie si aduce beneficii de imagine orasului”, a adaugat Balanean.
Cat au cheltuit altii
Campionii incontestabili la cheltuirea banului public pentru evenimente festive sunt edilii din Zalau care au cheltuit anul acesta aproape 4 miliarde de lei vechi pentru organizarea Zilelor Cetatii si a Festivalului Zilele Romane, din care 1,8 miliarde din bugetul local, restul reprezentand sponsorizari si venituri din chiriile comerciantilor. Suma e mai mica cu aproximativ un miliard fata de anul trecut si ar trebui mentionat ca partea dedicata festivalului roman a fost mai bine organizata si s-a bucurat de prezenta unui public numeros, cel putin in ziua de duminica, la Porolissum.
Locul doi in clasamentul cheltuielilor este ocupat de Simleu, unde s-au cheltuit 800 de milioane de lei vechi. Dar, dupa cum ne declara primarul Septimiu Turcas, doar o treime din bugetul evenimentului a fost suportat din bani publici, restul provenind din sponsorizari. Cheltuielile par sa fi fost direct proportionale cu numarul de locuitori ai oraselor, astfel ca la Cehu s-au cheltuit 450 de milioane lei vechi, din care doar 150 de milioane din bugetul local.