Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj si Centrul de Cercetari Biologice Jibou anunta organizarea editiei a VIII-a a Simpozionului International de Arte Vizuale ARTA ÎN GRaDINa. Evenimentul, cu desfasurare anuala, va avea loc în perioada 19 – 29 august 2019, în cadrul natural deosebit oferit de Gradina Botanica din orasul Jibou. Evenimentul din acest an este sustinut si de Primaria orasului Jibou, prin asociatia Prietenii Gradinii Botanice si de revista online Modernism.ro din Bucuresti.
rn
La aceasta editie vor participa urmatorii artisti: Gabriela Anitei (Bucuresti), Valentin Codoiu (Cluj-Napoca), Florin Gherasim (Cluj-Napoca), Mariana Gheorghiu (Cluj-Napoca), Camelie Hîrlea Moritz (Cluj-Napoca), Eugen Moritz (Cluj-Napoca), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Porumb (Cluj
Napoca) si Radu serban (Cluj-Napoca).
rn
Conceptul tematic al edi?iei, propus de Vasile Cioca, curatorul din acest an al Taberei de creatie, are ca titlu generic: "Podoabele gradinii".
Fiintele vegetale îsi extrag hrana prin radacini, caracterizându-se (din perspectiva stiintifica) prin prezenta clorofilei, prin faptul ca membrana celulei este formata din celuloza si, în cazul speciilor superioare, prin alcatuirea corpului din radacina, tulpina si frunze. Fiintele vegetale sunt intim conectate la teluric prin radacini, iar la cer prin frunzele si florile orientate spre soare/lumina. Fructele, dupa arderea în iubire a florilor, cad din nou spre teluric, spre a da nastere la o noua planta.
rn
Frunzele, florile, fructele/semintele au fost înconjurate de-a lungul timpului cu multiple aure simbolice prin care artistii, inclusiv pictorii, vor pluti poetic. Astfel, pentru Novalis floarea este simbolul dragostei si al armoniei. Caliciul florii este, din perspectiva spirituala, ca si cupa, receptacolul activitatii ceresti. Ranile Rastignirii se transforma în trandafiri. Fructul, datorita semintelor pe care le contine, a fost comparat de René Guenon cu omul primordial, simbol al originilor. În aura simbolica a Extremului Orient, frunza sugereaza fericire si prosperitate. Sfântul Ioan al Crucii face din floare imaginea virtutilor sufletului, buchetul care le aduna fiind cel al perfectiunii spirituale.
rn
Dincolo de podoabele vizibile, expresive, scaldate în bogate aure simbolice ale Gradinii – frunzele, florile, fructele, semintele, artistul, fie el poet, pictor, muzician, simte, descopera si se lasa vrajit si de altfel de podoabe, invizibile dar sensibile, imaginale, stihiale – primordialitate, vacuitate, eternitate, armonie, liniste, tacere…
rn
Gradina pare a fi, coborând în intimitatea sensibila a existentului, o metafora încarnata a naturii. Dar, pâna la urma, se întreaba omul de stiinta, filozoful, misticul Blaise Pascal, ce este omul în natura? Un neant – în comparatie cu infinitul, un infinit- în comparatie cu neantul, un mediator între nimic si tot. Ca mediator între nimic si tot, omul strabate timpul care-i este dat, prin mijlocirea constructelor sale – tehnice, stiintifice, filozofice, spirituale, artistice. Artistul vizual este un mediator, prin arta sa, între nimic si tot. El intuieste, presimte, îsi imagineaza neantul si infinitul, le sugereaza metaforic, simbolic, cu ajutorul culorilor, formelor, semnelor vizual – plastice. Doar obiectele, plantele, animalele, oamenii, fenomenele le vede aici si acum, le picteaza, le transfigureaza, el, artistul, un vesnic calator care strabate mituri.
rn
În cadrul activitatilor culturale conexe, Simpozionul va beneficia de prezentari si comunicari legate de temele artelor, muzica si literatura, sustinute de invitati si de o parte dintre participanti. Profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Arta si Design din Cluj Napoca va coordona un atelier de pictura la care va participa un grup de copii de la Centrul de Plasament din Jibou.
rn
În data de 28 august 2019, la Gradina Botanica din Jibou, se va vernisa expozitie de bilant a acestei editii, care va cuprinde lucrarile realizate în perioada taberei de creatie din cadrul Simpozionului.
Lucrarile din aceasta editie vor întregi colectiile de arta contemporana ale institutiilor organizatoare: Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj si Centrul de Cercetari Biologice Jibou.
rn
rn
Curatorul editiei a VIII-a a Simpozionului:
Vasile Cioca
Coordonatorul Simpozionului:
Radu serban
rn
Informatii generale despre Simpozion:
www.SimpozionulArtaInGradina.ro
https://www.facebook.com/SimpozionulArtaInGradina/
rn